JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în răspundere civilă delictuală. Victimă prin ricoșeu. Despăgubiri morale

29 mart. 2018
Vizualizari: 221
  • NCC: art. 1391

Caracterul obligatoriu al dezlegării date de instanța supremă în procedura hotărârii prealabile prin Decizia nr. 12/2016 cu privire la interpretarea dispozițiilor art. 1391 alin. (1) din Codul civil în soluționarea laturii civile în procesele penale se impune, în temeiul art.521 alin.(3) C.pr.civ., numai în cauzele penale, întrucât dispozitivul hotărârii se referă explicit la acestea. Cu toate acestea, întrucât principiile reparării pagubei produse printr-o faptă ilicită (care poate fi sau nu infracțiune) sunt aceleași, indiferent dacă acțiunea civilă se exercită alăturat acțiunii penale, sau independent de aceasta, raționamentul care a stat la baza respectivei interpretări este pe deplin aplicabil pentru identitate de rațiune și într-o cauză civilă întemeiată pe dispozițiile art. 1391 C.civ., în care instanța a fost învestită cu acțiunea formulată de soția victimei directe a faptei ilicite, așadar, de o persoană care este victimă indirectă și care pretinde despăgubiri sub formă de daune morale pentru restrângerea posibilităților proprii de viață familială și socială.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1147 din 29 martie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în răspundere civilă delictuală. Victimă prin ricoșeu. Despăgubiri morale was last modified: iulie 3rd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.