JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune în răspundere civilă delictuală. Abuz de drept. Inexistenţa caracterului ilicit al faptei

26 mart. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 177
  • C.civ. din 1864: art. 999
  • Legea nr. 64/1991

Caracterul excesiv al exercitării dreptului, necesar pentru antrenarea răspunderii civile delictuale, are în vedere situația valorificării acestuia de către titular într-un mod exacerbat, cauzându-se altuia un prejudiciu mai oneros decât cel care ar putea fi, în mod obiectiv, creat prin exercitarea acestui drept în conformitate cu scopul în virtutea căruia a fost recunoscut de legiuitor și în limitele sale, impunând, per a contrario, necesitatea existenței unui raport de proporționalitate între exercițiul dreptului și prejudiciul care ar putea fi cauzat unui terțe persoane pe această cale. Depășirea acestui raport de proporționalitate și, implicit, situarea dreptului subiectiv în afara limitelor sale, face ca exercițiul dreptului să fie excesiv și de natură să atragă răspunderea titularului. Or, nu se poate vorbi de un exercițiu excesiv și nerezonabilal dreptului, de natură să atragă angajarea răspunderii civile delictuale, câtă vreme la momentul învestirii instanței de judecată cu cererea de ordonanță președințială, părțile nu aveau reprezentarea nelegalității titlului de proprietate industrială pe care îl invocau pentru a obține pe cale judiciară interzicerea comercializării în România a produsului concurent, neputând să prevadă că, ulterior, brevetul de invenție pe care și-au întemeiat aparența de drept și care beneficia de prezumția de legalitate, va fi anulat total prin hotărâre judecătorească. Prin urmare, nu este îndeplinită condiția existenței faptei ilicite, neputându-se reține exercitarea cu rea-credință, abuzivă de către pârâte a cererii de ordonanță președințială, întrucât nu a avut loc o deturnare a drepturilor acestor părți de la scopul economic și social în vederea căruia a fost recunoscut.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 650 din 26 martie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în răspundere civilă delictuală. Abuz de drept. Inexistența caracterului ilicit al faptei was last modified: martie 30th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.