JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune în pretenţii formulată împotriva unei sucursale. Cerere reconvenţională formulată de societatea mamă. Consecinţe

4 feb. 2015
Vizualizari: 175
  • C. proc. civ. din 1865: art. 287 alin. (1) pct. 1
  • C. proc. civ. din 1865: art. 41
  • Legea nr. 31/1990: art. 43-44

În condițiile art. 41 alin. (2) C.proc.civ., o sucursală fără personalitate juridică poate să ia parte la judecată doar în calitate de pârâtă, dacă are organe proprii de conducere, aceasta fiind o normă juridică ce stabilește o excepție, fiind de strictă interpretare și aplicare. Prin urmare, aceasta nu poate formula o cerere reconvențională în calitate de reclamantă reconvențională, având în vedere că nu are personalitate juridică și nu poate avea decât calitatea de pârâtă în cauză, neputând sta în judecată în nume propriu, astfel că exercițiul dreptului la acțiune împotriva reclamantei nu putea fi exercitat decât de către societatea mamă, pretențiile deduse judecății din cuprinsul cererii reconvenționale rezultând din același raport juridic care a stat la baza pretențiilor reclamantei din cererea principală, cu condiția ca societatea mamă să fi fost și ea chemată în judecată de către reclamantă, în cadrul procesual fixat în mod suveran de către aceasta.
Faptul că un terț (n.r. – societatea mamă), fără să fie pârât în cererea principală, a formulat totuși o cerere reconvențională poate fi cenzurat prin invocarea excepției lipsei calității procesuale active, iar nu pasive întrucât acesta nu poate avea legitimare procesuală activă în formularea în cauză a cererii reconvenționale, acesta neavând calitatea de pârât. Astfel, în mod eronat instanta a admis apelul și a respins cererea reconvențională formulată de acesta ca urmare a admiterii excepției lipsei calității procesuale pasive invocată de pârâtă, aceasta în condițiile în care apelul trebuia admis, dar pe considerentul res¬pingerii cererii reconvenționale ca urmare a admiterii excepției lipsei calității procesuale active.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 341 din 4 februarie 2015)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în pretenții formulată împotriva unei sucursale. Cerere reconvențională formulată de societatea mamă. Consecințe was last modified: aprilie 10th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.