JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în constatarea unui drept de creanță cu privire la lucrări de îmbunătățire aduse unui imobil, formulată în timpul derulării contractului de închiriere. Inadmisibilitate. Caracterul susbsidiar al acțiunii în constatare față de acțiunea în realizare

18 nov. 2011
Vizualizari: 346
  • C. civ.: art. 1075
  • C. civ.: art. 1423
  • C. civ.: art. 1425
  • C. proc. civ.: art. 111

Cât timp valoarea dreptului de creanță nu poate fi stabilită cu exactitate, fiind supusă devalorizării determinate de gradul de uzură rezultat din folosință sau din scăderea sporului de valoare dedus, indirect, din scăderea valorii de piață a imobilelor în actualul context economic, nu există un interes actual în formularea unei acțiuni în constatare privind determinarea cuantumului îmbunătățirilor, deoarece dreptul de creanță ce se cere a fi constatat, nefiind lichid și nici exigibil, nu poate fi valorificat prin executare. Această împrejurare a imposibilității executării dreptului său de creanță justifică atât lipsa de interes a acțiunii în pretenții, cât și a acțiunii în constatare.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 8230 din 18 noiembrie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în constatarea unui drept de creanță cu privire la lucrări de îmbunătățire aduse unui imobil, formulată în timpul derulării contractului de închiriere. Inadmisibilitate. Caracterul susbsidiar al acțiunii în constatare față de acțiunea în realizare was last modified: iulie 28th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.