JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în constatarea nulității certificatului de moștenitor și în constatarea calității de moștenitor. Ultimul domiciliu al defunctului situat într-un stat membru al Uniunii Europene

18 mai 2012
Vizualizari: 117
  • C.proc.civ.: art. 14
  • Legea nr. 105/1992: art. 155
  • Regulamentul 44/CE/2001: art. 1

Cererile în constatarea nulității certificatului de moștenitor și de constatare a calității de moștenitor se soluționează de către instanța în a cărei circumscripție se află ultimul domiciliu al defunctului. Dacă ultimul domiciliu al defunctului este situat în străinătate, fiind în prezența unui element de extraneitate, în stabilirea instanței competente, nu poate fi aplicat art. 14 C.proc.civ. Este însă de precizat că, fiind vorba despre raporturi de drept internațional privat, nu este incident Regulamentul 44/CE/2001 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială, chiar dacă ultimul domiciliu se află în state membre ale Uniunii Europene, întrucât, potrivit art. 1 alin. (2) lit. a), regulamentul nu se aplică „pentru starea și capacitatea persoanelor fizice, regimurile matrimoniale, testamente și succesiuni.”, fiind aplicabile regulile înscrise în art. 155 din Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept internațional privat.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 3585 din 18 mai 2012)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în constatarea nulității certificatului de moștenitor și în constatarea calității de moștenitor. Ultimul domiciliu al defunctului situat într-un stat membru al Uniunii Europene was last modified: noiembrie 15th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.