JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune în constatarea nulităţii absolute a unor clauze dintr-un contract de credit. Invocarea puterii de lucru judecat. Condiţii si efecte

16 mai 2019
Vizualizari: 147
  • Directiva nr. 93/13/CEE
  • Legea nr. 193/2000

Reclamantului nu i se poate nega dreptul, în calitate de consumator, potrivit legislației speciale, de a avea acces la o cale de atac devolutivă, cum este calea de atac a apelului, pe motiv că problema respectivă s-ar fi tranșat într-un litigiu în care nu a fost parte, părți fiind doar o autoritate administrativă, cum este ANPC-ul și, respectiv, banca ce a acordat creditul, pentru că, altfel, s-ar nega însuși dreptul reclamantului-recurent de a avea acces la justiție, în calitatea lui de consumator, calitate în care se bucură de o protecție specială a legii, respectiv, de prevederile Legii nr. 193/2000, lege care transpune în legislația românească Directiva nr. 93/13/CEE. Prin urmare, este nelegală hotărârea instanței de apel prin care s-a reținut excepția puterii de lucru judecat cu referire la alte hotărâri judecătorești pronunțate în dosare în care reclamanții nu au fost parte, nefiind îndeplinită condiția triplei identități de obiect, părți și cauză, și fără ca instanța să fi analizat dacă clauzele ce au făcut obiectul cererii de constatare a nulității absolute au același conținut cu clauzele care au făcut obiectul analizei în dosarele pentru care s-a constatat lipsa caracterului abuziv și care a constituit temei al invocării puterii de lucru judecat.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1050 din 16 mai 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în constatarea nulității absolute a unor clauze dintr-un contract de credit. Invocarea puterii de lucru judecat. Condiții si efecte was last modified: martie 20th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.