JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune în constatarea dobândirii dreptului de proprietate prin uzucapiune. Drept de opţiune. Condiţii şi efecte

29 nov. 2016
Vizualizari: 169
  • C. civ. din 1864: art. 1838
  • C. civ. din 1864: art. 1839
  • C. civ. din 1864: art. 1847
  • C. civ. din 1864: art. 1890

Nu poate fi considerată renunțare tacită la uzucapiune împrejurarea că uzucapantul reclamant nu a atacat procesul-verbal prin care inspectorii de specialitate din cadrul aparatului propriu al pârâtei au statuat că reclamantul datorează taxă pentru folosința terenului în litigiu, tăcerea sau inacțiunea titularului dreptului de opțiune neputând valora manifestare de voință, întrucât nu există nici o prevedere legală care să acorde inacțiunii părții consecințe juridice.
            Faptul că un funcționar public, în scopul de a stabili în sarcina unui contribuabil plata unui impozit local, a inserat într-un proces-verbal că un teren este „proprietate de stat” nu echivalează cu stabilirea titularului dreptului de proprietate al acestui teren. Câtă vreme prin acest act administrativ nu se stabilea regimul juridic al terenului, ci doar obligația plății unui impozit local, inacțiunea uzucapantului, respectiv faptul de a nu contesta acest proces-verbal, nu poate avea nici o conotație, producătoare de efecte juridice. Prin urmare, este greșită reținerea de către instanța de apel a faptului că s-a stins dreptul de opțiune cu privire la uzucapiune al reclamantului, în această situație neexistând nici o manifestare de voință a titularului dreptului de opțiune, fie și tacită, din care să rezulte în mod neîndoielnic intenția de a renunța la acest drept, „delăsarea dreptului câștigat”, în condițiile art. 1839 alin. (1) C. civ.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 2019 din 29 noiembrie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în constatarea dobândirii dreptului de proprietate prin uzucapiune. Drept de opțiune. Condiții și efecte was last modified: martie 30th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.