JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune în anularea certificat de moştenitor. Instituirea dreptului de acces la instanţă, pentru verificarea legalităţii actului notarial

7 mart. 2012
Vizualizari: 76
  • Legea nr. 36/1995: art. 85 alin. (1)

Conform prevederilor art. 85 alin. (1) din Legea nr. 36/1995, republicată, cei care se consideră vătămați în drepturile lor prin emiterea certificatului de moștenitor pot cere instanței judecătorești anularea acestuia și stabilirea drepturilor lor, conform legii. Textul nu preconstituie anumite drepturi în favoarea persoanelor care se consideră vătămate prin emiterea certificatului, adică nu le conferă în mod implicit vocația succesorală prin însăși exercitarea demersului în justiție, ci doar instituie dreptul de acces la instanță, pentru verificarea legalității actului notarial.

(Curtea de Apel Craiova, s. I civ., decizia nr. 3139 din 7 martie 2012)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în anularea certificat de moștenitor. Instituirea dreptului de acces la instanță, pentru verificarea legalității actului notarial was last modified: august 15th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.