JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune în anulare hotărâre AGA. Lipsa din convocator a datei de referinţă. Caracterul relativ al nulităţii. Lipsa vătămării intereselor acţionarului prezent la adunare

8 nov. 2011
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 75
  • Legea nr. 31/1990: art. 123 alin. (2)

Articolul 123 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 reglementează atribuția consiliului de administrație, respectiv a directoratului de a stabili data de referință pentru acționarii îndreptățiți să fie înștiințați și să voteze în cadrul adunării generale, data de referință astfel stabilită fiind ulterioară publicării convocatorului și neputând depăși 60 de zile înainte de data la care adunarea generală este convocată pentru prima oară, ea reprezentând o condiție de acces și de participare a acționarilor îndreptățiți la adunare.
Nulitatea pe care o atrage încălcarea acestui text de lege este o nulitate relativă, interesul pe care-l protejează fiind unul particular, iar nu general. Astfel, o hotărâre A.G.A. nu poate fi anulată pentru încălcarea dispozițiilor art. 123 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 în cazul în care nu se poate reține vătămarea acționarului care – deși a participat la adunare fiindu-i stabilit și dreptul de vot pentru acțiunile înregistrate – nu i s-a adus la cunoștință data de referință.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 3505 din 8 noiembrie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în anulare hotărâre AGA. Lipsa din convocator a datei de referință. Caracterul relativ al nulității. Lipsa vătămării intereselor acționarului prezent la adunare was last modified: iulie 18th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.