JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în anulare. Conflict între marcă și o indicație geografică protejată cu dată de protecție anterioară. Produs de același tip

26 mart. 2018
Vizualizari: 91
  • Legea nr. 84/1998: art. 47
  • Regulamentul (UE) 1151/2012: art. 12
  • Regulamentul (UE) 1151/2012: art. 13
  • Regulamentul (UE) 1151/2012: art. 14
  • Regulamentul (UE) 1151/2012: art. 5

Art. 14 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 impune cerința ca marca a cărei valabilitate este analizată să se refere la un produs de același tip, ceea ce înseamnă că din perspectiva acestei norme comunitare poate exista conflict între o denumire înregistrată ca indicație geografică și o marcă ce corespunde uneia dintre situațiile prevăzute de art. 13 din același Regulament și care se referă, ca situație premisă, la un produs de același tip.
Cerința specială impusă de prevederile art. 14 alin. (1) din Regulament – marca să se refere la un produs de același tip – exclude o analiză a caracterului comparabil al produselor comercializate de către titularul mărcii a cărei anulare se cere, cu produsele ce fac obiectul protecției indicației geografice înregistrate, ca cerință impusă de art. 13 alin. (1) lit. a).
Cum obiectul protecției indicației geografice înregistrate este ”magiunul de prune”, respectiv ”pruna procesată sub formă de magiun”, produsul de același tip la care se referă art. 14 alin. (1) din Regulamentul nr. 1151/2012 nu poate fi determinat de suprapunerea clasei 1.6 din care face parte produsul vizat de indicația geografică protejată – fructe, legume și cereale, proaspete sau procesate – și cele din clasa 29 a clasificării de la Nisa privind mărcile – carne, pește, păsări, vânat, extracte din carne; fructe și legume conservate, uscate și fierte; jeleuri, dulcețuri, compoturi; ouă, lapte și produse lactate; uleiuri și grăsimi vegetale, pentru care a fost înregistrată marca.
Astfel, în mod corect, a fost dispusă anularea în parte a înregistrării mărcii, respectiv pentru o parte dintre produsele din clasa 29 – prune conservate, uscate și fierte, jeleuri, dulcețuri și compoturi (toate din prune), în temeiul art.47 alin.(1) lit. e) din Legea nr. 84/1998, care sancționează marca ce aduce atingere unor drepturi anterior dobândite cu privire la o indicație geografică protejată.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1086 din 26 martie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în anulare. Conflict între marcă și o indicație geografică protejată cu dată de protecție anterioară. Produs de același tip was last modified: iulie 3rd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.