JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune arbitrală. Invocarea compensației legale pe calea întâmpinării. Condiții și efecte

23 iul. 2020
Vizualizari: 57
  • NCC: art. 1617 și urm.
  • NCPC: art. 541 alin. (1)-(2)
  • NCPC: art. 608 alin. (1) lit. f) h)

Efectele compensației legale, convenționale sau judecătorești sunt, în toate cazurile, aceleași: stingerea creanțelor reciproce, întocmai ca și plata.
Dacă, de principiu, pe plan procesual, valorificarea unui drept subiectiv civil poate să fie obținută nu numai pe calea ofensivă a acțiunii, ci și pe calea defensivă a unei apărări de fond, această din urmă ipoteză presupune ca titularul dreptului, fiind chemat în judecată, să se prevaleze de acel drept spre a obține respingerea pretenției formulate împotriva sa, fără însă a urmări să obțină obligarea adversarului procesual să execute o anumită prestație față de el. Prin urmare, în cazul în care între părți a intervenit compensarea legală, pârâtul poate, pe calea întâmpinării, să o invoce în condițiile art. 1617 și urm. C. civ., dacă deține asupra reclamantei, la rândul său, o creanță certă, lichidă și exigibilă, nefiind necesară învestirea instanței cu o cerere reconvențională în acest sens.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1453 din 23 iulie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune arbitrală. Invocarea compensației legale pe calea întâmpinării. Condiții și efecte was last modified: aprilie 4th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.