JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acte emise de partidele politice cu privire la dobândirea sau pierderea calităţii de membru. Regim juridic. Instanţa competentă meterial să judece legalitatea acestor acte

15 oct. 2018
Vizualizari: 293
  • Legea nr. 14/2003
  • Legea nr. 554/2004: art. 2 alin. (1) lit. b) şi c)
  • NCPC: art. 133 pct. 2
  • NCPC: art. 95 pct. 1

Potrivit art.1 din Legea nr.14/2003, „partidele politice […] sunt persoane juridice de drept public”, însă această calitate nu le conferă, de plano și calitatea de autoritate publică în sensul art. 2 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 554/2004, iar actele pe care le emit partidele politice nu sunt în mod automat acte administrative, instanța fiind datoare să stabilească natura acestor acte prin raportare la prevederile art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 554/2004. Cum, în cauză, statutul partidului nu a fost adoptat în regim de putere publică, ci în regim de drept privat, potrivit voinței proprii a unor persoane fizice, nici actele juridice de punere în aplicare a dispozițiilor acestui statut nu sunt emise în regim de putere publică. Prin actul contestat nu s-a urmărit realizarea unui interes public, ci protejarea intereselor unei asociații politice, iar persoanele care au decis asupra sancțiunii de excludere din partid nu au acționat ca agenți ai unei puteri publice.
Pe cale de consecință, nefiind incidente normele speciale de competență în materia contenciosului administrativ și în absența din cuprinsul Legii nr.14/2003 a unor dispoziții cu caracter derogatoriu, față de natura civilă a raporturilor juridice deduse judecății, litigiul cade în competența de soluționare a instanței de drept comun, determinată conform art. 95 pct. 1 din Codul de procedură civilă.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 3370 din 16 octombrie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acte emise de partidele politice cu privire la dobândirea sau pierderea calității de membru. Regim juridic. Instanța competentă meterial să judece legalitatea acestor acte was last modified: iulie 10th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.