JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Act administrativ asimilat. Refuz de restituire sume achitate cu titlu de impozit pe profit. Momentul la care se analizează caracterul nejustificat al refuzului. Efectele actelor administrative emise ulterior

23 feb. 2016
Vizualizari: 132
  • Legea nr. 554/2004: art. 2 alin. (2)

Analiza caracterului justificat al refuzului de restituire, refuz ce reprezintă un act administrativ asimilat în condițiile art. 2 alin. (2) din Legea nr. 554/2004, se face prin raportare la situația de fapt și de drept existentă la data exprimării refuzului de către autoritatea publică, în cazul acțiunii în contencios administrativ legalitatea actului administrativ, implicit a actului administrativ asimilat, analizându-se în raport cu prevederile legale în vigoare la data emiterii lui.
Actele fiscale emise ulterior datei refuzului de restituire a sumei în litigiu, nu pot produce efecte în cadrul prezentei acțiuni. Deși actele respective sunt definitive și executorii, acestea ar fi fost relevante în cauză în situația în care instituția pârâtă ar fi învestit instanța de fond, față de modificarea situației de fapt ulterior manifestării refuzului, cu o cerere reconvențională prin care să solicite efectuarea compensării între suma solicitată la restituire și suma stabilită prin actele fiscale ulterioare refuzului. În aceste condiții, instanța de judecată nu se poate pronunța decât în limitele învestirii sale, în condițiile art. 22 alin. (6) C. proc. civ., respectiv numai cu privire la legalitatea refuzului de restituire a sumei în discuție, refuz exprimat la data de 21.03.2014.

(Curtea de Apel Brașov, SCAF, decizia nr. 135 din 23 februarie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Act administrativ asimilat. Refuz de restituire sume achitate cu titlu de impozit pe profit. Momentul la care se analizează caracterul nejustificat al refuzului. Efectele actelor administrative emise ulterior was last modified: mai 25th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.