JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Accident rutier. Încetarea procesului penal ca urmare a împăcării părților. Acțiune în despăgubiri formulată împotriva asigurătorului. Vătămare corporală. Daune materiale. Prejudiciu eventual. Condiții
- C.pen. din 1997: art. 132
- C.proc.pen. din 1997: art. 10 lit. h) si art. 11 lit. c)
- Legea nr. 136/1995
1. Împrejurarea că procesul penal a încetat ca urmare a împăcării intervenite între victimă și autorul faptei ilicite, nu închide calea unei acțiuni civile prin intermediul căreia victima să pretindă despăgubiri pentru vătămările produse prin accidentul rutier de la asigurător, câtă vreme din termenii înțelegerii părților rezultă modalitatea în care victima a ales să își valorifice creanța, nefiind vorba de un act de dispoziție pur abdicativ ci cu rezervarea dreptului la acțiunea în despăgubiri față de asigurător.
În speță, actul împăcării a avut la bază convenția între victimă și autorul faptei ilicite și, dat fiind principiul relativității efectelor actului juridic, ele se produc, cu valoare obligatorie, între părțile acestuia. Înseamnă că aceste efecte ale împăcării îl vizează, în termenii convenției, pe autorul faptei ilicite (asiguratul) iar nu pe asigurător, terț față de înțelegerea părților. Prin urmare, efectele împăcării nu se pot extinde și asupra asigurătorului, care, în condițiile art. 57 din Legea nr. 136/1995, poate fi acționat direct de persoanele păgubite prin producerea accidentelor.
2. Pentru a fi supus reparației, un prejudiciu trebuie să aibă caracter cert ca existență și ca posibilități de evaluare. Prin urmare, sumele reprezentând despăgubiri materiale constând în cheltuieli de protezare necesare până la împlinirea unei vârste înaintate reprezintă un prejudiciu eventual, nesusceptibil de reparație din cauza elementelor de incertitudine în legătură cu determinarea lui, bazat pe ipoteze avansate în legătură cu speranța de viață și cu numărul aproximativ de proteze care ar fi necesar vârstei adulte a victimei. În plus, cuantumul sumei solicitate ar fi fost determinat de oferte care corespund stadiului prezent al tehnologiei, fără să se poată anticipa evoluția industriei de ortopedie și ce vor însemna în viitor ofertele și cheltuielile necesare protezării.
(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1008 din 11 mai 2016)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!