JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Accesiune imobiliară artificială. Distincţie faţă de acţiunea în revendicare

24 feb. 2011
Vizualizari: 154
  • C. civ.: art. 492
  • C. civ.: art. 493
  • C.civ.: art. 480

Legiuitorul a reglementat în mod special prin art. 492, 493 și urm. C.civ. situația construcțiilor edificate pe terenul proprietatea altuia, două cazuri de accesiune imobiliară, prevăzând că „orice construcție, plantație sau lucru făcut în pământ sau asupra pământului sunt prezumate a fi făcute de către proprietarul acelui pământ cu cheltuiala sa și că sunt ale lui, până ce se dovedește din contra”.
Cum în speță este vorba despre ridicarea garajelor de pe terenul proprietatea reclamanților, suntem în situația reglementată de prevederile art. 492 și urm. C.civ. Chiar dacă reclamanții indică ca și temei de drept al cererii lor prevederile art. 480 C.civ. și precizează acțiunea, formulând un petit specific unei acțiuni în revendicare o atare solicitare, respectiv obligarea pârâților la predarea suprafețelor de teren pe care sunt amplasate garajele, în măsura în care ocupă terenul reclamanților, aceasta urmează a fi respinsă.

(Curtea de Apel Cluj, s. civ. ,de muncă și asigurări sociale, pentru minori și familie, decizia nr. 719 din 24 februarie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Accesiune imobiliară artificială. Distincție față de acțiunea în revendicare was last modified: iulie 24th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.