JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ A) Contract de vânzare-cumpărare încheiat între comercianţi. Obligaţii de a face şi de a nu face. Efecte în planul punerii în întârziere. B) Principiul reparării integrale a prejudiciului. Cumulul daunelor rezultând din lipsa de folosinţă cu dobânda legală

4 dec. 2018
Vizualizari: 223
  • C. civ. Din 1864: art. 1084
  • C.civ. din 1864: art. 1078
  • C.civ. din 1864: art. 1079
  • C.com: art. 43

A) Dacă pentru încălcarea obligației de garanție împotriva evicțiunii, obligație negativă, de a nu face nimic care să tulbure folosința liniștită și utilă a bunului transmis de către cumpărător, vânzătorul este plasat de drept în întârziere, conform art. 1078 C. civ., pentru încălcarea obligației de predare, obligație pozitivă de a face, ca și condiție de stabilire a prejudiciului, trebuie verificat în cauză, potrivit art. 1079 C. civ., modul în care a operat punerea în întârziere a debitorului în raportul juridic dedus judecății.
B) Cumularea daunelor din lipsa de folosință cu dobânda aplicabilă acesteia reprezintă expresia reparării integrale a prejudiciului suferit de creditor, consacrată prin art. 1084 C. civ. În materie comercială, dobânda este datorată de la scadența obligației de plată a sumelor de bani, potrivit art. 43 din C. com. Așadar, aplicarea dobânzii legale lasumele datorate este permisă de lege, atunci când izvorul obligației de plata îl reprezintă neexecutarea contractului sau a unei obligații decurgând din acesta.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 5147 din 4 decembrie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ A) Contract de vânzare-cumpărare încheiat între comercianți. Obligații de a face și de a nu face. Efecte în planul punerii în întârziere. B) Principiul reparării integrale a prejudiciului. Cumulul daunelor rezultând din lipsa de folosință cu dobânda legală was last modified: iulie 10th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.