JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Infracţiunea de părăsire a locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau procurorului care efectuează cercetarea locului faptei. Situaţia premisă a infracţiunii – producerea unui accident de circulaţie. Absenţă premise. Consecinţă: nerealizarea tipicităţii obiective a infracţiunii

3 mart. 2025
Vizualizari: 58
  • Legea nr. 286/2009 privind Codul penal: art. 338 alin. (1)
  • Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice rep.: art. 75

Potrivit art. 338 alin. (1) Cod penal, constituie infracțiune „Părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație”.
Astfel cum rezultă din definiția legală, situația premisă a infracțiunii constă în producerea unui accident de circulație.
Conform dispozițiilor art. 75 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, accidentul de circulație este evenimentul care întrunește cumulativ următoarele condiții: s-a produs pe un drum deschis circulației publice ori și-a avut originea într-un asemenea loc, a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puțin unui vehicul sau alte pagube materiale și în care a fost implicat cel puțin un vehicul în mișcare”.
Se constată că situația premisă a infracțiunii prevăzute de art. 338 alin. (1) nu există, deoarece fapta imputată inculpatului (îndepărtarea fizică de locul respectiv) nu s-a săvârșit pe fondul producerii unui accident de circulație, ci după consumarea unui act intenționat de violență în care autoturismul a fost instrumentul utilizat pentru vătămarea unei alte persoane (inculpatul fiind de altfel cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau alte violențe, însă prin rechizitoriu s-a dispus clasarea sub aspectul acestei infracțiuni ca urmare a lipsei plângerii prealabile).
Inexistența situației premisă echivalează cu lipsa unei cerințe esențiale atașate elementului material al infracțiunii; nu este realizată tipicitatea obiectivă a infracțiunii, situație care împiedică exercitarea acțiunii penale, fiind incidentă ipoteza normativă prevăzută de art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C. pr. pen.

(Curtea de Apel Timișoara, Secția penală, Decizia penală nr. 895/A din 20 septembrie 2019,rezumată de judecător dr. Marian Bratiș)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Infracțiunea de părăsire a locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau procurorului care efectuează cercetarea locului faptei. Situația premisă a infracțiunii – producerea unui accident de circulație. Absență premise. Consecință: nerealizarea tipicității obiective a infracțiunii was last modified: martie 3rd, 2025 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.