JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ 3. Cereri de deschidere a procedurii insolvenţei formulate de mai mulţi creditori. Calitatea de creditor îndreptăţit să solicite deschi¬derea procedurii. Creanţe împotriva debitoarei reprezentând dividende neachitate

27 mai 2019
Vizualizari: 22
  • Codul de procedură civilă: art. 662 alin. (2) – (4)
  • Legea nr. 85/2014: art. 45 alin. (1) lit. d)
  • Legea nr. 85/2014: art. 5 pct. 20 şi pct. 72
  • Legea nr. 85/2014: art. 70

Îndreptățit să solicite deschiderea procedurii insolvenței este doar creditorul care deține o creanță certă (existența creanței rezultă din actul de creanță sau din alte acte emanate de la debitor sau recunoscute de acesta), lichidă (obiectul creanței este determinat sau poate fi determinat în baza elementelor conținute de actul invocat) și exigibilă (termenul de plată s a împlinit sau debitorul este decăzut din beneficiul termenului de plată) de mai mult de 60 de zile, în valoare de minim 40.000 lei.
Procesul – verbal ce cuprinde repartizarea dividendelor aferente anilor anteriori de care se prevalează reclamantele pentru a susține o creanță ce îndeplinește condițiile prevăzute de Legea nr. 85/2014 pentru a dovedi calitatea acestora de creditori îndreptățiți să solicite deschiderea procedurii insolvenței are aparența unui înscris întocmit pro causa, în condițiile în care nu menționează anii avuți în vedere, nu a fost însoțit de nici un înscris din care să reiasă realitatea sumei cu privire la care s a decis distribuirea, nu a fost semnat de către persoanele indicate ca fiind semnatarele actului, iar din probele administrate nu reiese că ar fi dobândit dată certă anterior depunerii sale în dosarul de fond, astfel încât reclamantele nu pot fi considerate creditoare îndreptățite să solicite deschiderea procedurii insolvenței, în sensul art. 5 alin. (1) pct. 20 din Legea nr. 85/2014.

(Curtea de Apel București, s. a VI-a civ., Decizia civilă nr. 916/A din data de 27 mai 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ 3. Cereri de deschidere a procedurii insolvenței formulate de mai mulți creditori. Calitatea de creditor îndreptățit să solicite deschi¬derea procedurii. Creanțe împotriva debitoarei reprezentând dividende neachitate was last modified: decembrie 13th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.