JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Individualizarea pedepselor complementare. Criterii de conexitate cu circumstanţele specifice proprii infracţiunii reţinute şi cu elementele ingerioase ale fiecărei pedepse complementare. Individualizarea formală a acestor pedepse. Nelegalitate
- Legea nr. 286/2009 privind Codul penal: art. 66 alin. (1) lit. d)
- Legea nr. 286/2009 privind Codul penal: art. 66 alin. (1) lit. h)
Pedeapsa complementară aplicată inculpatului, și anume interzicere a dreptului de a alege și a dreptului de a purta orice fel de armă, are caracter nelegal raportat la dispozițiile art. 67 alin. (1) C. pen.
Criteriile de orientare a instanței în aplicarea pedepselor complementare, fixate de art. 67 alin. (1) C. pen., și anume, natura și gravitatea infracțiunii, împrejurările cauzei, persoana infractorului și, raportat la aceste criterii, necesitatea imperioasă a aplicării unei atare pedepse, nu au un caracter formal, abstract. Dimpotrivă, aceste criterii trebuie să se afle într-o dublă conexitate: pe de o parte, cu circumstanțele specifice proprii fiecărei infracțiuni, pe de alta parte, cu elementele ingerioase ale fiecărei pedepse complementare.
(Curtea de Apel Timișoara, Secția penală, Decizia penală nr. 813/A din 11 septembrie 2019, rezumată de judecător dr. Marian Bratiș)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!