Judecătorul Nicoleta Țînț este noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

18 dec. 2019
Vizualizari: 708

Guvernul își va asuma răspunderea pe Legea Bugetului de stat.

„Guvernul a adoptat miercuri proiectele de lege pentru care urmează să își asume răspunderea în Parlament”, a anunțat șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, scrie Agerpres.

„El (n.n. Ionel Dancă) a precizat că au fost adoptate proiectul legii bugetului de stat, proiectul legii bugetului asigurărilor de stat pe anul viitor și cel referitor la măsuri fiscal-bugetare privind corectarea OUG 114”, mai arată Agerpres.

În Parlament, deputații au decis dublarea alocațiilor pentru copii.

„Camera Deputaților a decis să nu introducă pe ordinea de zi proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi și a retrimis la comisie reducerea TVA la 16% și 5% la alimente. În schimb, deputații au votat dublarea alocațiilor pentru copii”, notează Radio Europa Liberă.

Presa mai scrie azi că fondurile de salarii aflate la dispoziția Ministerului Muncii sunt insuficiente pentru plata tuturor salariilor angajaților ministerului, chiar acum înainte de Crăciun.

„Ministrul Muncii Violeta Alexandru a solicitat miercuri, în ședința de Guvern, 3.275.000 de lei din Fondul de Rezervă pentru a acoperi cheltuielile de salarizare pentru angajații din cadrul ITM-urilor. (…) În urmă cu câteva zile, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a explicat motivele pentru care angajații din Inspecția Muncii (IM) și din inspectoratele teritoriale de muncă (ITM) au primit salariile diminuate”, scrie Adevărul.

Despre diminuarea salariilor bugetarilor scrie azi și Revista Capital.

„O lovitură dură se pregătește pentru angajații din aparatul bugetar. Ei ar putea primi bani mai puțini la final de lună, potrivit unei măsuri luate acum în calcul de autorități. Cu cât salariile încasate în prezent sunt mai mari, cu atât tăierile vor fi mai semnificative. Surse guvernamentale susțin că autoritățile iau în calcul reducerea «sporului pentru condiții vătămătoare» încasat de angajații bugetari. O variantă luată în calcul este de 30% din salariul minim. Această reducere va fi una foarte mare pentru mulți angajați, având în vedere că acum se încasează 15% din nivelul salariului primit. Cu cât salariul este mai mare, cu atât banii primiți din acest spor erau mai mulți. De exemplu, un bugetar cu un salariu de 5.000 de lei, primește, în prezent, un spor pentru condiții vătămătoare de 750 de lei (pe brut), notează HotNews”, comentează Revista Capital.

CSM și-a ales noul președinte, după mai multe încercări eșuate.

„Judecătorul Nicoleta Țînț este noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în urma votului exprimat de membrii CSM, în ședința de plen de miercuri”, scrie Libertatea, citând G4Media.

„Nicoleta Țînț a fost aleasă cu 15 la 4 voturi, după ce săptămâna trecută nu s-a reușit alegerea sa, înregistrându-se de trei ori egalitate la vot”, mai notează Libertatea.

Mandatul noului președinte CSM, Nicoleta Margareta Țînț, începe pe 7 ianuarie 2020.

Agerpres scrie care sunt obiectivele noului președinte CSM.

„Obiectivele pe care mi le-am propus în proiectul de candidatură (…) sunt centrate pe realizarea unor măsuri concrete menite să asigure îndeplinirea efectivă și sub toate dimensiunile sale a rolului constituțional al Consiliului de garant al independenței justiției, dar, în egală măsură, și pentru a consolida încrederea magistraților în capacitatea Consiliul Superior al Magistraturii de a gestiona corespunzător toate problemele justiției. Personal, cred cu toată tăria că pentru atingerea fiecărui obiectiv pe care l-am expus în proiectul meu de candidatură este nevoie mai mult, cred, ca oricând, de echilibru, de unitate, de dialog și, nu în ultimul rând, de viziune, pentru a face față tuturor provocărilor pe care, probabil, anul 2020 ni le va aduce. Am convingerea că obiectivele pe care le-am punctat în proiectul de candidat sunt priorități pentru toți colegii mei din consiliu și o spun deschis că mizez pe sprijinul și pe implicarea tuturor, pentru că sunt convinsă că doar împreună, prin efortul nostru conjugat, vom putea reuși în demersul de a avea o justiției independentă, o justiție performantă și care să se bucure de respectul societății în a cărei slujbă se află”, a declarat judecătorul Nicoleta Margareta Țînț, noul președinte CSM, notează Agerpres.

Eliminarea pensiilor speciale este un alt subiect care preocupă, atât opinia publică, dar și pe cei vizați de o astfel de măsură legislativă.

„Proiectul care abrogă pensiile speciale nu a intrat miercuri la dezbatere și vot final în Camera Deputaților, deoarece Comisia de muncă nu a transmis plenului raportul votat marți. Așadar, dezbaterea și votul asupra eliminării pensiilor speciale se amână până în luna februarie, când începe noua sesiune parlamentară”, relatează Adevărul.

„Marți, deputații din comisia pentru muncă din Camera Deputaților au votat eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, judecători, procurori, personal auxiliar din justiție, judecători ai Curții Constituționale, funcționari parlamentari, funcționari ai Curții de Conturi, aviatori, diplomați și foști șefi de stat. Își pierd pensiile speciale și membrii Academiei Române și Avocatul Poporului. Sunt eliminate și pensiile speciale ale magistraților, deși există o decizie a Curții Constituționale care stipulează că modificarea pensiilor magistrațiilor ar fi neconstituțională”, mai arată Adevărul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Membrii CSM au avut miercuri discuții în legătură cu proiectul din Parlament de eliminare a pensiilor speciale ale magistraților, judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, susținând că de când a venit noul Guvern se produce în continuare o diviziune în societate.

„Domnule ministru, eu am fost extrem de dezamăgită de ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni. De trei ani de zile, Justiția este cea care rezistă atacurilor împotriva independenței ei, fiind un pilon extrem de important al statului de drept. Pentru apărarea Justiției, care, iată, se bucură de încredere publică, oamenii au ieșit în stradă în cursul acestui an și am stopat cât am putut unele modificări nocive ale legilor Justiției. Și ce am constatat este că primul lucru care se întâmplă – mă adresez dumneavoastră ca unui om politic – de când a venit noul Guvern, am constatat că în continuare se produce o diviziune în societate. Toate guvernele au făcut la fel. Se arată cuiva – ăsta este dușmanul. Și dintr-odată, după trei ani de zile în care am rezistat, cum am putut, ne trezim că noi suntem dușmanul. Judecătorii și procurorii – suntem dușmanul public numărul unu pentru că avem niște «pensii nesimțite». Și de la pensii, chiar dacă politicul nu a zis, am ajuns la «salarii nesimțite». Mi se pare extrem de greșit ca orice campanie electorală să se bazeze pe divizarea societății și pe arătarea Justiției ca un balaur”, a afirmat judecătorul Andrea Chiș, conform Agerpres.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Alina Corbu, și-a manifestat îngrijorarea, miercuri, în legătură cu intenția Guvernului și a Parlamentului de a elimina pensiile de serviciu ale magistraților, reamintind că indemnizația tuturor judecătorilor și procurorilor din România are natura juridică a unui drept salarial.

„Demersul puterilor executivă și legislativă este și în vădită contradicție cu jurisprudența anterioară a Curții Constituționale, care a invalidat o inițiativă cu efect similar, arătând tocmai faptul că pensiile de serviciu ale magistraților fac parte din ansamblul de garanții de natură inclusiv financiară care dau caracter efectiv, iar nu iluzoriu, statutului de independență și imparțialitate al autorității judecătorești în ansamblu și al fiecărui magistrat în parte. Un astfel de demers legislativ afectează grav echilibrul sistemului judiciar și garanțiile de independență ale acestuia și este cu atât mai nepotrivit cu cât autoritatea legiuitoare a decis doar cu câteva zile în urmă amânarea intrării în vigoare a dispozițiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților cu doi ani, recunoscând astfel din nou, implicit, rațiunea și necesitatea existenței pensiilor de serviciu ale acestora”, se precizează într-un comunicat al ÎCCJ, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Judecătorul Nicoleta Țînț este noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii was last modified: decembrie 2nd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: