Judecarea cererii de redeschidere a procesului. Neînsușirea cererii de către persoana condamnată definitiv în lipsă (NCPP)

23 sept. 2019
Vizualizari: 1432
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 97/A/2018

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 466 alin. (1), art. 467 alin. (1), art. 469 alin. (1) lit. a) și alin. (4)

În conformitate cu disp. art. 466 alin. (1) din C. proc. pen., persoana condamnată definitiv care a fost judecată în lipsă poate solicita redeschiderea procesului penal în termen de o lună din ziua în care a luat cunoștință, prin orice notificare oficială, că s-a desfășurat un proces penal împotriva sa.

De asemenea, în conformitate cu disp. art. 467 alin. (1) din C. proc. pen., cererea de redeschidere a procesului penal poate fi formulată de către persoana judecată în lipsă și se adresează instanței care a judecat cauza în primă instanță.

În conformitate cu disp. art. 469 alin. (1) lit. a) și alin. (4) din C. proc. pen., instanța, ascultând concluziile procurorului, ale părților și ale subiecților procesuali principali, examinează dacă: cererea a fost formulată în termen și de către o persoană dintre cele prevăzute la art. 466; dacă instanța constată neîndeplinirea condițiilor prev. la art. 466, dispune prin sentință respingerea cererii de redeschidere a procesului penal.

În cauza de față s-a constatat că petentul A. a depus o cerere, înregistrată la Curtea de Apel Pitești la data de 04 ianuarie 2018, prin care a arătat că nu își însușește cererea de redeschidere a procesului penal.

Din cele menționate de petent a rezultat că acesta nu a formulat cererea de redeschidere a procesului penal, motiv pentru care Curtea de apel a respins cererea formulată în cauză.

Împotriva sentinței penale sus-menționate, petentul A. a declarat apel.

Examinând apelul declarant de petent, Înalta Curte constată că hotărârea primei instanțe este legală și temeinică.

Potrivit dispozițiilor art. 469 alin. (1) și alin. (4) C. proc. pen., care reglementează judecarea cererii de redeschidere a procesului, instanța, ascultând concluziile procurorului, ale părților și ale subiecților procesuali principali, examinează dacă cererea a fost formulată în termen și de către o persoană dintre cele prevăzute la art. 466; dacă instanța constată neîndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 466, dispune prin sentință respingerea cererii de redeschidere a procesului penal.

Din actele dosarului, se constată că cererea de redeschidere a procesului nu îndeplinește o cerință prioritară, aceea de a fi însușită de persoana condamnată definitiv în lipsă, astfel cum rezultă din cererea înregistrată la Curtea de Apel Pitești la data de 04 ianuarie 2018.

Pentru considerentele ce preced, instanța va respinge, ca nefondat, apelul declarat de petentul A. împotriva Sentinței penale nr. 3/F din data de 15 ianuarie 2018 a Curții de Apel Pitești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie.

Văzând dispozițiile art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga apelantul la plata cheltuielilor de judecată.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Judecarea cererii de redeschidere a procesului. Neînsușirea cererii de către persoana condamnată definitiv în lipsă (NCPP) was last modified: septembrie 15th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.