Desele schimbări legislative pot să constituie, eventual, unul dintre factorii care să ducă la supraaglomerarea instanțelor

13 iun. 2016
Vizualizari: 1083

Universul Juridic: În acest moment ne confruntăm cu câteva probleme în mediul juridic, în special în partea de instanțe. Sunteți de părere că desele modificări legislative care stau la baza, să zic așa, supraaglomerării instanțelor, sunt situații sau alți factori determinanți în aceste situații? Cum vedeți problema dumneavoastră.

Jud. dr. Eugenia Marin: După părerea mea, desele schimbări legislative pot să constituie, eventual, unul dintre factorii care să ducă la supraaglomerarea instanțelor și dacă rememorați toate modificările ce au vizat diferite aspecte ale funcției publice sau ale sistemului de asigurări sociale, s-a repercutat în volumul de activitate al instanțelor, pentru că a crescut exponențial volumul tocmai al secțiilor ce erau vizate de aceste schimbări legislative.

Dar, după părerea mea, nu acesta este singurul factor care determină supraaglomerarea instanțelor și poate că ar trebui făcute niște studii sociologice pentru a se verifica care este motivul pentru care în sistemul nostru de drept legea medierii are un impact atât de redus, dat fiind faptul că unul dintre obiectivele acestei legi a fost tocmai degrevarea instanțelor de un volum mare de cauze.

După părerea mea, deși legea are câțiva ani de când a fost adoptată, s-a și constituit grupul mediatorilor, consider că rolul pe care această lege ar trebui să-l aibă în sistemul nostru de drept este foarte redus.

Universul Juridic: Ați menționat dumneavoastră de această mediere. Ați menționat că ar putea fi totuși o soluție prin care s-ar, să zic așa, dezaglomera aceste instanțe. În afară de mediere mai vedeți și altă posibilitate prin care am putea descongestiona această situație?

Jud. dr. Eugenia Marin: Din păcate, eu sunt numai judecător. Și poate că întrebarea asta ar trebui să o puneți celor care au rolul de a manageria sistemul juridic din România. Poate că există factori care ar putea să aibă efect pe termen scurt, unii pe termen lung, dar din păcate noi, judecătorii, putem să luăm act numai de aglomerația din instanțe și nu putem să facem nimic altceva.

Universul Juridic: Revenind acum, totuși, la conferința de administrativ. Ați vorbit în cadrul conferinței despre recursul în materia contenciosului administrativ. Cât de des vă întâlniți cu această situație?

Jud. dr. Eugenia Marin: Trebuie să recunosc că creșterea volumului de activitate în materia contenciosului administrativ este constantă și durează cel puțin de câțiva ani. Toți colegii mei care sunt specializați în materia contenciosului administrativ și toți cei care sunt implicați în litigiile de contencios administrativ – vorbesc aici de autorități publice, persoane fizice, persoane juridice, avocați care au legătură cu litigiile de contencios – știu foarte bine că durata proceselor în materie de contencios administrativ a crescut foarte mult, chiar dacă în anul 2013 s-a încercat, prin Legea 2, o reașezare a competențelor, din păcate, datorită creșterii exponențiale a cauzelor în materie de contencios administrativ, suntem tot în situația de a soluționa cel puțin la Înalta Curte cauzele după un timp foarte lung, aș spune eu, mai ales că legea noastră condiționează soluționarea acestor cauze cu celeritate, dar nu se poate vorbi de celeritate, cel puțin la Înalta Curte, în condițiile în care un recurs este soluționat și la 2 ani după data înregistrării.

Universul Juridic: Vreau să vă întreb, ați menționat și Înalta Curte. Cum apreciați activitatea în ultimii ani. Mă gândesc că poate prin acest aspect considerați că este mai vizibilă datorită mediatizării sau este doar o activitate mai intensă?

Jud. dr. Eugenia Marin: Vedetă a ajuns Înalta Curte, vedetă cu ghilimele, aș putea zice, a ajuns în mass-media Înalta Curte mai ales prin litigiile de la Secția Penală. Pentru că trebuie să recunoașteți că în general mass-media vorbește despre soluțiile pe care le dă Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Nu pot să neg că, într-adevăr, soluțiile de la Secția Penală sunt soluții de impact și poate că și din această cauză sunt atât de mediatizate de mass-media. Dar trebuie să subliniez acest aspect, că litigii importante soluționează toate secțiile Înaltei Curți și pentru că sunt judecător la secția de contencios a Înaltei Curți, consider că și noi avem litigii importante, chiar cu impact asupra întregii vieți economico-sociale – vorbesc aici de litigiile fiscale, unde sunt implicate foarte multe societăți comerciale, vorbesc de litigiile în materie de concurență unde, la fel, sancțiunile aplicate pot să aibă efecte economice și financiare asupra celor care au fost sancționați – dar, din păcate mass-media nu reflectă decât litigiile când e vorba despre persoane publice. În rest nu interesează pe nimeni munca de zi cu zi a judecătorilor.

Universul Juridic: Să revenim și la conferința noastră, din nou. Spuneți-mi, în prag de final al conferinței, câteva impresii ale dumneavoastră despre această conferință, eveniment. Ce v-a plăcut, ce nu v-a plăcut? Ce putem îmbunătăți, ce nu?

Jud. dr. Eugenia Marin: Vreau să felicit organizatorii, știu că vă numărați printre aceștia. Îl felicit în primul rând pe prof. Dacian Dragoș, care a făcut un efort extraordinar. Participarea mi s-a părut extraordinară mai ales din perspectiva profesorilor care au fost specializați pe drept european și care au participat personal cu niște intervenții foarte, foarte bune și pertinente. Dar acum eu mi-aș dori ca foarte multe dintre concluziile acestei conferințe să fie și fructificate. Pentru că, cred că și-ar atinge scopul această conferință numai dacă s-ar vedea materializat, cumva, adoptarea codului de procedură administrativă, care, după părerea mea, ar trebui adoptat chiar înaintea codului administrativ.

Universul Juridic: Vă mulțumim frumos pentru amabilitatea acestui interviu și vă dorim toate cele bune.

Jud. dr. Eugenia Marin: Mulțumesc frumos și eu. Toate cele bune!

Desele schimbări legislative pot să constituie, eventual, unul dintre factorii care să ducă la supraaglomerarea instanțelor was last modified: iunie 13th, 2016 by Eugenia Marin

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice