Jocul pensiilor majorate

17 sept. 2020
Vizualizari: 505

Pe prima pagină a presei de astăzi se află majorarea pensiilor. Parlamentarii din comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament au votat pentru majorarea pensiilor cu 40%.

„Au fost 20 de voturi pentru. Votul a fost dat pentru abrogarea articolului din legea privind rectificarea bugetară în care se prevede majorarea cu doar 14% a pensiilor, în loc de 40%. Dacă forma adoptată în comisii trece și de votul din plenul reunit, pensiile trebuie majorate cu 40%. Liberalii nu au participat la ședința comisiei, singurul care a votat împotriva amendamentelor PSD fiind deputatul USR, Claudiu Năsui. De asemenea, a fost abrogat amendamentul prin care creșterea salariilor profesorilor este amânată până în 2021. Și în cazul acestui amendament, dacă legea trece de votul din plen, programat săptămâna viitoare, intră în vigoare legea care prevede majorarea salariilor profesorilor de la 1 septembrie 2020.O altă modificare la legea bugetului de stat este alocarea unei sume de 400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation.Nu în ultimul rând, în comisii au fost crescute cu 1,5 miliarde de lei sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2020 pentru finanțarea cheltuielilor bugetelor locale. Astfel, cuantumul prevăzut de guvern la 2,1 miliarde a fost majorat la 3,6 miliarde de lei”, notează Digi 24.

Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a intervenit la dezbaterile din comisii.

„Ca fost ministru de finanțe spun că se pot găsi resurse și această lege poate fi aplicată”, a declarat Teodorovici, mai arată Digi 24.

„Deputatul USR, Claudiu Năsui, a fost singurul parlamentar care a votat împotriva amendamentelor impuse de PSD, în condițiile în care liberalii nu au participat la ședință. Strategia PNL a fost să lipsească de la lucrările comisiei pentru a nu asigura cvorumul de ședință astfel încât să nu se țină comisia. Au lipsit și parlamentarii PMP și UDMR, însă în cele din urmă PSD a reușit să strângă suficienți parlamentari astfel încât să se desfășoare lucrările comisiei”, relatează Digi 24.

„Nu cred că e un șoc pentru nimeni că toți economiștii din România consideră că impactul acesta este nesuportabil. Dacă ne uităm foarte puțin la cifre, avem deja un deficit de 4,7% în iulie și e preconizat să ajungă aproape de 10%. Țara aceasta nu o să poată plăti aceste pensii decât într-un singur mod, prin creșterea de taxe. Nicio țară din lume nu a crescut cu 40% de la o lună la alta fără să fi găsit o resursă de aur, de petrol. Ce se va întâmpla dacă legea va intra în vigoare: împrumuturi masive pe piețele interne sau externe. Acest amendament nu are cum să se transforme în ceva bun pentru România”, a declarat Năsui, la lucrările comisiei, menționează Digi 24.

PNL anunță că va ataca la CCR Legea bugetului.

„Într-o singură ședința, cea reunită a comisiilor de buget-finanțe, din Camera Deputaților și Senat, un PSD ilegitim, dar încă numeros, a angajat cheltuieli în valoare de circa 65 miliarde de lei, adică aproximativ 6,5% din PIB-ul național. (…) Tunul pe care PSD îl dă României lovește în siguranța fiecărui cetățean, pentru că azi PSD a dat foc României. Consecințele se vor vedea curând în evaluările agențiilor de rating. PNL va ataca la CCR toate proiectele cu impact bugetar, fără sursă de finanțare, care pun în pericol stabilitatea economică a României. PSD, numele tău este iresponsabilitate!”, susține liderul deputaților PNL, Florin Roman, scrie Digi 24.

Roman a explicat și motivul pentru care liberalii au lipsit din comisiile în care PSD a modificat legea bugetului de stat.

„Toate celelalte partide parlamentare (PNL, USR, UDMR, Pro România și minorități naționale) au boicotat spectacolul sinistru pus în scena de Marcel Ciolacu și compania. După eșecul moțiunii de cenzură, este a doua oară în doar o luna de zile, când PSD devine nefrecventabil pentru întreg Parlamentul.  PSD nu ar fi putut obține cele 20 de voturi necesare unui raport de adoptare, fără «votul de aur» al proaspătului om de stânga, Varujan Vosganian”, a precizat Florin Roman, mai arată Digi 24.

Infectările cu noul coronavirus rămân la nivel ridicat în ultimele 24 de ore: încă 1.679 de cazuri în România.

„România a ajuns la 109.000 infectări cu noul coronavirus și, din nefericire, numărul de noi cazuri este foarte mare. În afara celor 1.679 români infectați în ultimele 24 de ore, alți 478 bolnavi au fost reconfirmați în urma testărilor. 4.312 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, 27 dintre bolnavi în intervalul 16.09.2020 (ora 10:00) – 17.09.2020 (ora 10:00)”, notează România Liberă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, joi, la Brăila, că au fost contractate, până în prezent, 3 milioane de doze de vaccin antigripal, o primă tranșă fiind distribuită deja către Direcțiile de Sănătate Publică din țară.

„A venit prima tranșă de 330 de mii de doze de vaccin, s-au împărțit pe DSP-uri. Mai avem o tranșă care trebuie să vină în această lună, 400 de mii în total, luna viitoare vor fi 1,2 milioane de doze, apoi încă 1 milion de doze”, a declarat Tătaru, scrie Agerpres.

Ministrul Sănătății a precizat că prima tranșă de vaccin antigripal este destinată imunizării cadrelor medicale și a cadrelor didactice.

„În categoria celor de risc vor intra suplimentar și cadrele didactice. Mai avem în acest moment 3 milioane de doze de vaccin antigripal pe care l-am contractat, cu posibilitatea prelungirii la încă un milion de doze și vor fi distribuite și către cadrele din învățământ”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru, mai arată Agerpres.

„Trei sute de unități de învățământ desfășoară cursuri conform scenariului al treilea, online, de acasă, 4.375 – în scenariul 2 (mixt) și în 12.981 de unități va fi participare la ore zilnică – scenariul 1”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării.

„Astăzi, 17 septembrie, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele școlare, se înregistrează următoarea situație: 12.981 de unități de învățământ în scenariul 1 (S1) – participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară; 4.375 de unități de învățământ în scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. 300 de unități de învățământ în scenariul 3 (S3) – participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online”, a explicat ministerul, notează Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Jocul pensiilor majorate was last modified: septembrie 17th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: