Jocul cifrelor

26 oct. 2017
Vizualizari: 2072

Deschidem Revista din această seară cu o informație care va fi probabil comentată pe larg de analiștii economici de la București, în următoarele zile.

„România a înregistrat cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană (UE), în al doilea trimestru din 2017, de 4,1% din PIB, fiind urmată de Marea Britanie, care a raportat un deficit de 3,4% din PIB, potrivit datelor ajustate sezonier, publicate marți într-un raport al Eurostat”, scrie Gândul Info, date calculate pe baza soldului ESA 2010 (European System of Accounts).

Aceeași publicație, Gândul Info, mai arată că: „În primul trimestru al acestui an, deficitul bugetar al României s-a situat la 3,6% din PIB, fiind, de asemenea, cel mai mare din UE. România este urmată de Franța (3,2%) și Luxemburg (2,9%). Excedent bugetar a fost raportat în Malta (2,7%) și Ungaria (2,4%). Guvernul de la București a raportat pentru primul semestru un deficit bugetar de 0,77% din PIB. În primul trimestru din 2017, România a avut un excedent bugetar de 0,19% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice”.

Potrivit Agerpres, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vine deja cu explicații în legătură cu diferențele de cifre dintre raportările Eurostat și cele ale MFP.

„«Ținta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol. Diferența dintre soldurile menționate în comunicatul Eurostat și datele publicate lunar pe site-ul MFP provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât și din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier. Astfel, execuția bugetului general consolidat conform metodologiei naționale, la finele trimestrului I al anului 2017, a prezentat un excedent de 0,19% din PIB anual, iar în trimestrul al II-lea bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,96% din PIB», informează Ministerul Finanțelor Publice”, scrie Agerpres.

„Pe de altă parte, spune MFP, execuția bugetului general consolidat pe primele nouă luni indică un deficit de 0,81% din PIB, fapt care demonstrează că România se încadrează în ținta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017”, mai notează Agerpres.

Un interviu acordat de ministrul Justiției, Tudorel Toader, postului Antena 3 vine să ofere publicului noi date în legătură cu calendarul adoptării modificărilor legilor justiției.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus, miercuri seară la Antena 3, că pachetul de modificare a legilor justiției poate fi dezbătut în Parlament și în lipsa punctului de vedere scris al Comisiei de la Veneția privind modalitatea de numire a procurorilor-șefi, pentru a nu ține pe loc aceste legi. La rândul lui, președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că legile justiției pot fi adoptate de către Parlament și în lipsa punctului de vedere al Comisiei de la Veneția, putând fi completate ulterior”, scrie News.ro.

În cadrul aceluiași interviu, ministrul Toader a vorbit și despre rezultatele controlului efectuat de Inspecția Judiciară la DNA.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că raportul de control întocmit de Inspecția Judiciară la DNA îi dă «libertatea de a înclina balanța» în evaluare, prin faptul că inspectorii judiciari au avut poziții diferite”, notează Agerpres.

De altfel, ministrul Toader caută o soluție pentru ca Inspecția Judiciară să aibă o autonomie mult mai mare.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat, miercuri, la Parlament, că un grup constituit la MJ lucrează la un proiect al legii privind Inspecția Judiciară, astfel încât aceasta să fie o instituție autonomă, proiect care, atunci când va fi finalizat, fie va fi remis comisiei speciale parlamentare, fie va fi însușit ca inițiativă a Guvernului”, scrie News.ro.

News.ro redă și explicațiile ministrului Toader pentru alegerea făcută: „De ce astăzi am mers pe a treia variantă? Ce s-a întâmplat de atunci? S-a întâmplat că s-a validat ceea ce am spus, că este o incompatibilitate în relația aceasta între controlori și controlat – CSM care face regulamentul IJ, IJ care verifică procurorii, judecătorii, iar CSM aprobă raportul IJ. Prin urmare, tot ce s-a petrecut în ultima perioadă de timp în raporturile dintre IJ și CSM, IJ și entitățile pe care le-a controlat, a făcut auditul acela de fond, n-a făcut decât din punct de vedere practic să valideze ceea ce la nivel de principiu am enunțat pe 23 august. Acesta este motivul pentru care în forma finală a proiectului de lege am propus ca, în termen de șase luni, prin lege specială, IJ să fie reglementată ca instituție autonomă, independentă, să-și îndeplinească misiunea constituțională pe care o are”.

Audierea fostului ministru al Justiției, Cristian Diaconescu, de către Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA oferă publicului o nouă temă.

„Fostul ministru al Justiției Cristian Diaconescu a declarat, miercuri, la Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA, că se spune că mapele profesionale a 16 persoane, miniștri și magistrați, inclusiv el, au fost sustrase din Ministerul Justiției și aruncate în spațiul public. Cristian Diaconescu a menționat numele demnitarilor ale căror mape profesionale au fost sustrase”, scrie azi News.ro.

Pagina externă este deschisă azi de o informație care vine din Turcia.

„Meral Akșener, supranumită «Doamna de Fier», o figură importantă a naționaliștilor turci, a lansat astăzi «Partidul Bun», cu scopul declarat de a pune capăt regimului Erdogan la alegerile prezidențiale din 2019. În vârstă de 61 de ani, Meral Akșener a promis o Turcie «puternică, fericită și reîmprospătată» în cursul discursului susținut la Ankara, cu prilejul lansării «Partidului Bun», transmite AFP”, citat de Adevărul.

„Akșener a făcut parte din Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP) și a fost ministru de Interne și vicepreședintă a Parlamentului turc. Ea s-a retras din MHP în septembrie 2016, după ce nu a reușit să preia șefia de la Devlet Bahçeli, cunoscut de 20 de ani încoace ca fiind liderul dreptei naționaliste turce. Dacă MHP a susținut modificarea Constituției prin referendum, ceea ce a dus la sporirea puterilor președintelui Recep Tayyip Erdogan, Meral Akșener s-a opus acestui demers. Ea este înconjurată de foști membri importanți ai MHP, dar și de membri respinși de extrema dreaptă și de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan”, mai scrie Adevărulcompletând astfel cv-ul contracandidatului președintelui Erdogan.

În finalul Revistei, anunțăm un eveniment a cărui gazdă este orașul Sibiu.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„La Sibiu se desfășoară, între 27 și 29 octombrie, cea de-a patra ediție a unui festival de prestigiu, precedată de apariția la Editura Humanitas a unei noi traduceri, după 30 de ani, a celei mai cunoscute biografii a extraordinarei pianiste de origine română. Despre Clara Haskil, Charles Koella spunea în 1923, la Lausanne, că «este înzestrată cu toate calitățile care o fac un muzician de anvergură și cu încă una – singulară – și la fel de misterioasă pe cât este de rară: geniul»”, notează azi România Liberă.

Seară frumoasă!

Jocul cifrelor was last modified: octombrie 26th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: