ICJ Iuris Causa Justitia - Prelecțiuni academice 

130       0

Iuris Causa Justitia – Prelecțiuni academice  📅 31 martie 2025 Iuris Causa Justitia – Prelecțiuni academice 

Data 31 martie 2025
Locația Online

Prelecțiuni academice 

Începând cu semestrul de vară al anului universitar 2024/2025, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române inaugurează un ciclu de „Prelecțiuni academice” susținute de personalități marcante ale lumii juridice academice și jurisdicționale pe plan național și internațional. Urmărind să stimuleze regăsirea unității dintre teoria și practica dreptului înțelese ambele ca aspecte ale științei juridice aflate într-o unitate indisolubilă și indispensabilă realizării prin drept a dreptății, Prelecțiunile ICJ își propun totodată creșterea vizibilității juriștilor în mediul academic și în societatea românească, precum și consolidarea integrării dreptului românesc în cultura (juridică) europeană și universală. Prin valoarea invitaților, relevanța temelor și protocoalele discuțiilor aferente fiecărei prelegeri, Prelecțiunile se doresc nu doar un ciclu de evenimente academice remarcabile, ci și o serie editorială de referință în peisajul publicistic al dreptului românesc. 

Prima prelecțiune va avea loc la data de 31 martie 2025 ora 10:15 și va fi susținută de domnul prof. univ. dr. Ion Gâlea, Judecător la Tribunalul Uniunii Europene, la sediul Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, Calea 13 Septembrie nr. 13, fiind transmisă online de către Universul Juridic.    

 

Perspectivele aderării UE la CEDO. Competențele jurisdicțiilor Uniunii Europene în materia politicii externe și de securitate comună 

Aderarea UE la CEDO reprezintă nu o posibilitate, ci o obligație juridică pentru Uniunea Europeană, prevăzută în articolul 6 alineatul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană. 

Condițiile aderării implică neafectarea competențelor Uniunii, astfel cum sunt definite în tratate. În plus, conform Protocolului 8 anexat TUE și TFUE, acordul prin care Uniunea Europeană aderă la Convenția europeană a drepturilor omului trebuie să reflecte necesitatea de a conserva caracteristicile specifice ale Uniunii și ale dreptului Uniunii, inclusiv participării Uniunii la autoritățile de control și mecanismele necesare pentru a garanta că acțiunile formulate de statele nemembre și acțiunile individuale sunt îndreptate în mod corect împotriva statelor membre și/sau, după caz, împotriva Uniunii. De asemenea, Protocolul impune neafectarea situației statelor membre în raport cu Convenția și Protocoalele acesteia și neafectarea  art. 344 TFUE. De asemenea, Declarația nr. 2 anexată Actului final al Tratatului de la Lisabona face referire la faptul că aderarea la Convenția europeană a drepturilor omului se va realiza în conformitate cu „proceduri care să permită menținerea aspectelor specifice ale ordinii juridice a Uniunii”.  

Aderarea UE la CEDO presupune încheierea unui tratat între Uniune, pe de o parte, și toate statele membre ale Consiliului Europei, pe de altă parte.  

Imediat după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, demersurile referitoare la aderarea UE la CEDO s-au desfășurat cu rapiditate. Decizia Consiliului Uniunii Europene privind autorizarea începerii negocierilor a fost adoptată la 4 iunie 2010, împreună cu directivele de negociere, iar la 5 aprilie 2013 a fost convenit la nivelul negociatorilor (grupul ”47+1” constituit din Statele Membre ale Consiliului Europei și negociatorul Uniunii, Comisia) textul instrumentelor juridice necesare pentru aderarea UE la CEDO. 

Elanul demersurilor legate de aderarea UE la CEDO a fost serios afectat de avizul 2/13 al CJUE, care a considerat că instrumentele juridice propuse nu sunt compatibile cu articolul 6, alineatul 2, TUE și Protocolul 8 la TUE și TFUE. După avizul 2/13 al CJUE, negocierile au stagnat o perioadă semnificativă. Acestea au fost reluate abia la 22 iunie 2020, în cadrul unei reuniuni informale, și au fost continuate, în perioada septembrie 2020 – martie 2023, pe parcursul a 13 runde de negocieri. 

Conform unui comunicat de presă al Delegației Uniunii Europene pe lângă Consiliul Europei din 31 martie 2023, negocierile tehnice privind aderarea Uniunii Europene la Convenția europeană pentru apărarea Drepturilor Omului și Libertăților fundamentale au fost finalizate. Conform aceleiași comunicări publice, Uniunea Europeană va rezolva intern singura chestiune în suspensie legată de competența Curții de justiție în materia politicii externe și de securitate comună. Conform avizului 2/13 al CJUE, aderarea UE la CEDO trebuie să țină cont de  caracteristicile specifice ale dreptului Uniunii, domeniu cu privire la care Curtea de Justiție a Uniunii Europene are competență limitată.  

Prezentarea își propune să evidențieze modul în care instanța de la Luxemburg și-a clarificat treptat propria competență în materie de politică externă și de securitate comună, chestiune a cărei soluționare este necesară în vederea viitoarei aderări a UE la CEDO. Accentul va fi pus pe evoluțiile recente reprezentate de cazurile Neves 77 Solutions1 și KS și KD/Consiliul e.a.2 

 

Prof. univ. dr. Ion Gâlea 

Judecător la Tribunalul Uniunii Europene 

Licențiat al Facultății de drept a Universității din București (2000), domnul Ion Gâlea este titularul unei diplome de master în drept european la Universitatea Paris 1 Panthéon Sorbonne în cadrul Colegiului juridic franco-român de studii europene organizat de în cooperare cu Universitatea din București, al unei diplome de master în relații internaționale la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (2002), al unei diplome de master în studii europene la Karl-Franzens-Universität Graz (2006) și al titlului de doctor în drept la Universitatea din București (2008). Activ în cadrul Ministerului Afacerilor Externe începând din anul 2000 (expert, atașat diplomatic, director general pentru afaceri juridice, ambasador), numit din 27 octombrie 2021 judecător la Tribunalul Uniunii Europene, autor și coautor de tratate, cursuri monografii, studii și articole cu precădere în domeniile dreptului internațional public și dreptului european, domnul Ion Gâlea a parcurs începând din anul 2002 gradele didactice ale carierei din învățământul superior juridic, fiind din 2021 profesor titular al disciplinei Drept internațional public la Facultatea de drept a Universității din București.  

TAXA DE PARTICIPARE:

EXCLUSIV ONLINE: 300 lei + TVA/participant

 

Participă online la dezbatere

 


BENEFICII INCLUSE ÎN TAXA DE PARTICIPARE:  

  • Acces la invitați de prestigiu, din ariile teoretice și practice ale domeniului; 
  • Vizionare video live în calitate Full HD; 
  • Acces la înregistrarea video (transmisă în cel mult 30 de zile); 
  • 3 luni abonament Universul Juridic Premium*, cu resurse juridice actualizate și numeroase reduceri la achiziții.  
  • Acordarea statutului de membru Senior al ujmag.ro** care conferă suplimentar minimum 20% reducere la cărțile Editurii Universul Juridic și 5% reducere la cărțile altor edituri  

* Abonamentul Universul Juridic Premium include printre altele: peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic. Peste 500 de autori consacrați, peste 9.000 de știri juridice, peste 700 de newslettere și o bogata baza de date organizata in funcție de anumite cuvinte-cheie. 

** Cea mai mare Librărie specializată pe domeniul juridic din țară. 

ACCES LA VIZIONAREA VIDEO LIVE ȘI A ÎNREGISTRĂRII VIDEO A EDIȚIEI INDIVIDUALE/SERIEI:  

  • fiecare ediție se transmite live la data și ora afișate  
  • accesul la vizionarea video live și a înregistrarii video a ediției individuale/seriei se realizează prin autentificare cu user și parolă în Portalul Universul Juridic. Detalii privind modalitatea de acces sunt transmise în mod automat, prin e-mail, după completarea formularului de mai jos și achitarea taxei de participare  
  • din punct de vedere tehnic, nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale, conexiunea la internet fiind suficientă 

Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:


0732.320.662

conferintele@universuljuridic.ro

* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.

Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo etc.

Iuris Causa Justitia – Prelecțiuni academice  was last modified: martie 12th, 2025 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: