Iunie – luna îngerilor…(I)

13 iun. 2016
6 voturi, medie: 4,83 din 56 voturi, medie: 4,83 din 56 voturi, medie: 4,83 din 56 voturi, medie: 4,83 din 56 voturi, medie: 4,83 din 5 (6 votes, average: 4,83 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2851

O veste tristă străbate mediul juridic. Colegi, prieteni, doctoranzi, dar și simpli juriști sau cititori află cu regret că Profesorul a plecat. N-am cunoscut în acești 15 ani pe cineva care să coordoneze cu atâta minuțiozitate o lucrare așa cum a făcut-o dumnealui la Noul Cod de procedură civilă comentat și adnotat. Am pierdut neinteracționând mai mult. Au câștigat enorm cei care au făcut-o și care i-au stat aproape.

Autoritate de necontestat a dreptului românesc, Profesorul Viorel Mihai Ciobanu a creat o școală de drept care va dăinui prin colegii de la catedră, doctoranzii și miile de studenți. Această școală și spiritul ei rămân perene și prin lucrările scrise sau coordonate, prin articolele publicate, dar mai ales prin întreaga implicare și activitate, care lasă un reper ce stă astăzi la baza sistemului juridic românesc.

Împreună cu colectivul pentru comentariile Noului Cod de procedură civilă, am avut privilegiul de a interacționa mai mult cu Profesorul nostru Viorel Mihai Ciobanu în ultimii ani, în efortul pe care l-a dorit finalizat de către echipa pe care o reunise. Alături de autorii și colegii implicați în acest proiect, am primit îndrumările și observațiile Domniei sale, ne-am consultat, am dezbătut și am construit în acești ultimi ani o relație mai strânsă.

N-aș putea spune că l-am cunoscut. Mai mult l-am intuit. Aș îndrăzni să spun că l-am atins… Apropiații l-au privit mereu cu un imens respect, lucru care era vizibil permanent.

Unii dintre noi îi datorăm Profesorului cariera, alegerile profesionale, dar și de viață, mai toți prietenia și dragostea cu care ne-a înconjurat, îndrumat sau consiliat. Pierdem cu toții enorm prin această plecare, fiind conștienți că școala Profesorului trebuie dusă mai departe.

Maiestuos prin ținută, dar mai ales prin expunere, hotărât și persuasiv prin argumente, tranșant prin mesaje, elocvent prin idei și principii, neobosit în dorința de aprofundare, fidel științei adevărate, dezavuând-o permanent pe cea simulată, sever cu sine, îngăduitor cu ceilalți, fixând obiective importante apropiaților, înțelegând mult și lăsând să se întrevadă puțin, stăruitor în așteptări, neîntrecut psiholog, iubit dascăl, Profesorul ne lasă standarde înalte spre care să tindem, principiile pe care să construim, dar mai ales premisele ca să reușim.

Iunie – luna îngerilor…(I) was last modified: octombrie 25th, 2017 by Nicolae Cîrstea

Vă recomandăm:

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: