Israel şi aliaţii SUA – ameninţaţi de Iran

8 ian. 2020
Vizualizari: 796

Deschidem Revista din această seară cu o informație care face în aceste ore înconjurul planetei: Iranul a lansat, în noaptea de marți spre miercuri, un atac masiv cu rachete balistice asupra unor baze cu americani din Irak.

„La 7 ianuarie, în jurul orelor 17.30 (marți, 22.30 GMT), Iranul a tras mai mult de zece rachete balistice contra forțelor militare americane și ale coaliției din Irak. Este clar că aceste rachete au fost trase dinspre Iran și au vizat cel puțin două baze irakiene care găzduiesc militari americani și membri ai coaliției la Al-Assad și Erbil”, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, Jonathan Hoffman, într-un comunicat, scrie Cotidianul.

„Atacul lansat de Iran a avut loc la cinci zile după uciderea generalului Qassem Soleimani, la Bagdad, la ordinul președintelui Donald Trump. (…) Agenția de știri Tasnim a informat că Iranul a lansat a doua rundă de atacuri împotriva unor baze militare din Irak unde staționează trupe americane. (…) Rachetele iraniene au lovit o bază americană din apropierea aeroportului Erbil din Kurdistanul iranian, a transmis agenția FARS”, mai notează Cotidianul.

„Gardienii Revoluției iraniene au amenințat, miercuri, să lovească Israelul și «guverne aliate» ale Americii, după un atac nocturn împotriva unor baze militare din Irak utilizate de Statele Unite”, notează AFP și Reuters, mai arată Agerpres.

„Sfătuim poporul american să retragă trupele americane desfășurate în regiune pentru a evita noi pierderi și a nu permite ca viața soldaților săi să fie amenințată și mai mult”, a adăugat armata Republicii Islamice într-un comunicat, mai scrie Agerpres.

Luni, forțele aeriene ale Statelor Unite au organizat un spectacol impresionant prin lansarea a peste 50 de avioane de luptă de tip Lightning II complet înarmate, într-un singur val.

„Cele 52 de aparate de zbor F-35A, care valorează 4,2 miliarde de dolari, au decolat în succesiune rapidă de la Baza Aeriană Hill din Utah, luni. Exercițiul a arătat capacitatea Forțelor aeriene militare americane de a desfășura o forță mare de avioane F-35A.
Deși exercițiul a fost plănuit de acum câteva luni, executarea lui a avut loc într-o perioadă de tensiuni în creștere între SUA și Iran, ca urmare a uciderii generalului Qassem Soleimani într-un atac cu dronă al americanilor în Irak. Divizia Fighter Wings a dezvăluit, luni, că avioanele F-35A au ajuns la capacitate completă de luptă”,
scrie Adevărul.

MApN a anunțat ieri că cei 14 militari români aflați în Irak vor fi relocați, temporar, într-o altă bază a coaliției. Decizia vine în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

„Ca urmare a deciziei luate la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori de luni, 6 ianuarie, de a suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, Ministerul Apărării Naționale a întreprins măsurile necesare pentru întreruperea misiunilor de instruire și consiliere efectuate de militarii români dislocați în Irak. Astfel, pentru asigurarea siguranței personalului, cei 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocați temporar într-o altă bază a coaliției”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Apărării, citat de Cotidianul.

„Decizia României este în deplină concordanță cu poziția aliată exprimată în cadrul reuniunii de ieri, și, în funcție de evoluția situației din zonă, militarii români sunt pregătiți să își reia misiunile. România rămâne ferm angajată în lupta împotriva terorismului internațional, atât în format aliat, cât și alături de partenerii din cadrul Coaliției Globale anti-ISIS”, mai arată Ministerul Apărării, scrie Cotidianul.

La București, ministrul Transporturilor, Lucian Bode spune că ar trebui să ne împrumutăm 40 de miliarde de euro, pentru a putea realiza infrastructura de drumuri și căi ferate necesară României.

„Din fonduri europene o să avem bani, dar puțini, și atunci trebuie să ne îndreptăm către partenerii financiari externi, să ne împrumutăm, să creștem gradul de îndatorare al țării, pentru că în acest moment este sub media europeană. Am avea nevoie de 40 de miliarde de euro în următorii 10 ani pentru a pune la punct infrastructura rutieră și feroviară. România își permite acest lucru”, a declarat ministrul Lucian Bode la Digi24, scrie Evenimentul Zilei.

Ministrul Transporturilor susține că pentru anul în curs  au fost alocați suficienți bani de la buget pentru proiectele de infrastructură existente.

Am avut o execuție în 2017 de 8,1 miliarde de lei, în 2018 de 7,5 miliarde, în 2019, 11,2 miliarde. Avem 12,1 miliarde de lei bani alocați prin legea bugetului. Pe fonduri europene am avut anul trecut 5,9 miliarde de lei alocați, am executat 4,2 miliarde, iar în acest an avem 6,4 miliarde. Este falsă ideea că nu sunt alocări suficiente”, susține ministrul Transporturilor, mai notează Evenimentul Zilei.

Comisia Europeană (CE) a anunțat ieri intrarea în vigoare a noilor norme UE privind protecția consumatorilor, ca parte a „Noilor avantaje pentru consumatori”, iar acestea vizează o mai bună aplicare și modernizare a normelor actuale ale UE privind protecția consumatorilor, în conformitate cu evoluțiile digitale.

„Noile norme vor asigura, printre altele, o mai mare transparență a piețelor online: va deveni mai clar dacă produsele sunt vândute de un comerciant sau de o persoană fizică, iar recenziile false vor fi interzise, potrivit CE. În plus, vânzătorii nu vor putea să promoveze în mod fals reduceri de preț, iar site-urile de comparare a prețurilor vor trebui să informeze consumatorii cu privire la criteriile de clasificare”, arată News.ro.

Seară frumoasă!

Israel și aliații SUA – amenințați de Iran was last modified: ianuarie 8th, 2020 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: