Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Cico Dumitrescu au fost inculpaţi în Dosarul Revoluţiei

21 dec. 2018
Vizualizari: 1215

În aceste zile, când se împlinesc 29 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, Parchetul General face un nou pas în Dosarul „Revoluției”.

„Fostul președinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus și Emil (Cico) Dumitrescu au fost inculpați în Dosarul «Revoluției», au anunțat vineri reprezentanții Parchetului General. Cei patru sunt acuzați de crime împotriva umanității, procurorii precizând că, după înlăturarea lui Nicolae Ceușescu, s-a creat în mod intenționat o «psihoză teroristă», care a dus la decesul a peste 800 de persoane și rănirea a peste 2.100. După 22 decembrie, s-au tras peste 12,6 milioane de cartușe”, scrie News.ro.

„Gelu Voican Voiculescu, inculpat oficial în Dosarul «Revoluției», susține că nu are nimic să-și reproșeze, iar procesul este doar «o răzbunare politică». «Procurorii au dat curs unei directive care a venit clar din partea președintelui Iohannis», a spus Voiculescu la Digi 24, apreciind că acuzația potrivit căreia el și ceilalți trei inculpați s-ar face vinovați de moartea a peste 860 de oameni este «o blasfemie»”, mai arată News.ro.

Un alt subiect comentat, pe larg, de presa din România este ordonanța care ar putea institui „taxa pe lăcomie”. Ne oprim asupra poziției Cartelului Alfa în legătură cu textul ordonanței.

„Măsurile fiscal-bugetare cuprinse în proiectul de ordonanță de urgență și modul în care au fost prezentate public arată lipsa totală de responsabilitate a Guvernului față de cetățeni, dispreț față de principiile democratice și incapacitatea de a avea o minimă planificare și coerență în actul de guvernare, avertizează Confederația Națională Sindicală «Cartel Alfa», într-o scrisoare adresată joi Executivului”, scrie Agerpres.

„Sindicaliștii «condamnă ferm modul dictatorial în care Guvernul României acționează, nerespectând prevederile legale, deși trebuie să fie primul garant al respectării legii»”, mai arată Agerpres.

Presa scrie azi și despre prelungirea interimatului de la șefia DNA.

„Secția pentru procurori a CSM a amânat joi decizia cu privire la prelungirea delegării Ancăi Jurma la conducerea DNA. Totodată, delegarea fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, la Parchetul General a fost prelungită cu încă șase luni. […] Jurma a preluat în 12 iulie mandatul de procuror-șef interimar al DNA”, notează News.ro.

După ce presa din România anunța zilele trecute eliberarea din închisoare a mai multor persoane inculpate în Dosarul „Gala Bute”, azi sunt comentate și cazurile foștilor demnitari Elena Udrea și Alina Bica, care se află în arest în Costa Rica.

„ÎCCJ suspendă executarea pedepsei în cazul Elenei Udrea, în Dosarul «Gala Bute», în care a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu. O decizie similară a fost luată în cazul consilierului său, Tudor Breazu”, notează News.ro.

„Avocatul din Costa Rica al Elenei Udrea și al Alinei Bica a cerut punerea lor în libertate, ca urmare a deciziilor ÎCCJ de a suspenda executarea pedepsei în cazul lor. Biroul pentru Consultanță Tehnică și Relații Internaționale al Ministerului Public a transmis, pentru AmeliaRueda.com, că Bica și Udrea sunt în arest preventiv și că nu a fost formulată nicio solicitare de către partea română în vederea anulării cererii de extrădare. «Instituția se va consulta cu autoritățile române pentru clarificări în acest caz», a transmis Biroul pentru Consultanță Tehnică și Relații Internaționale al Ministerului Public”, mai scrie News.ro.

Șerban Pop, fost șef al ANAF, a fost pus în libertate în urma unei decizii ÎCCJ.

„Fostul șef al ANAF, Șerban Pop, va fi eliberat din închisoare, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus suspendarea executării pedepsei în dosarul în care acesta a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență. […] Pe 26 iunie, Șerban Pop a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru infracțiunea de trafic de influență”, scrie Agerpres.

În finalul Revistei, notăm o declarație a președintelui moldovean Igor Dodon, care a spus că Republica Moldova nu va fi primită în UE în următorii 15 ani, adăugând că, „potrivit sondajelor de opinie, majoritatea populației țării este împotriva aderării la NATO”.

„«Moldova nu va adera la UE în următorii 15 ani. Să nu înșelăm poporul. Totuși avem relații bune cu Uniunea Europeană», a declarat joi președintele Dodon, la Chișinău, cu ocazia prezentării bilanțului activității sale în primii 2 ani de mandat”, scrie Mediafax.

„Dodon a vorbit și despre deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chișinău, afirmând că această acțiune «contravine principiului neutralității» Republicii Moldova. «Guvernul a luat această decizie sfidând interesele țării. Este ilegal», a mai afirmat președintele”, mai notează Mediafax.

Seară frumoasă!

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus și Cico Dumitrescu au fost inculpați în Dosarul Revoluției was last modified: decembrie 21st, 2018 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: