Un liant între două lumi (II). Academicianul Ion Deleanu*

1 iun. 2017
Vizualizari: 3435

Despre

  • Academia Română
  • Revoluție
  • Ion Deleanu
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Când Academia Română onorează juriștii cu un loc mai degrabă secundar și-i „evidențiază” prin includerea în interiorul unei alte secții poate nu-ți dai seama de ce se întâmplă asta și de ce s-a ajuns aici.

O scurtă retrospectivă a vieții juridice postrevoluționare ne poate da unele răspunsuri.

Astfel, afluența greu de stăvilit către facultățile de drept care a început în 1990 a răspuns unei necesități. Era nevoie mare de juriști în interiorul vieții sociale, era nevoie de juriști care să rezolve problemele, era nevoie de juriști care să susțină noua economie de piață care se prefigura, era nevoie de juriști care să vegheze la bunul mers al acesteia, era nevoie de juriști care să construiască noile instituții libere, era nevoie de juriști pentru bunul mers al democrației.

Dar cum și de ce era acum atâta nevoie și înainte de Revoluție, nu? Probabil pentru că atunci conflictele, cazurile care ajungeau în instanță nu erau încurajate să ajungă în acest stadiu, erau rezolvate pe linie de partid etc.

Putem atunci reproșa cuiva că organizarea și structura instituțională a Academiei Române reflectă percepția juriștilor la nivelul mai degrabă antedecembrist decât postdecembrist? La cum se restructurează instituțiile românești și mai ales la nivelul la care ar putea fi restructurate unele lucruri în interiorul Academiei Române, prin crearea unei secții juridice de sine stătătoare, 25 de ani nu pare mult…

Ce valoare are calitatea de membru al unui for atât de înalt? Este o recunoaștere. O recunoaștere care trebuie să fie unanim acceptată și promovată din interior. Din interiorul lumii juridice în acest caz.

Este nedrept ca prezența juriștilor în interiorul Academiei Române nu răspunde realităților vieții sociale de acum, când la 25 de ani de la Revoluție, statutul și percepția juriștilor au evoluat infinit, când juriștii și-au asumat și îndeplinit rolul pe care l-au avut în interiorul acesteia și au contribuit și contribuie zilnic la structurarea și consolidarea acesteia.

Am avut șansa să unim aceste două lumi de istorie relativ recentă pe care le-au trăit juriștii dar am ratat-o, din păcate. Pentru mine și cred că pentru mulți dintre dumneavoastră, prin toată moștenirea pe care ne-a lăsat-o, Ion Deleanu a fost și este ACADEMICIANUL care n-a fost onorat formal în acest sens, dar pe care mulți dintre noi l-am așezat în acest for atât atunci când ne era alături dar, cu atât mai mult, acum!

👍Citește și: Un liant între două lumi (I). Ion Deleanu

👍Citește și: Un liant între două lumi (III). Omul Ion Deleanu


* Editorial dedicat memoriei Omului și Profesorului Ion Deleanu (4 mai 1937 – 1 iunie 2014), personalitate de primă mărime a publicisticii juridice românești, doctrinar de neegalat, unic făuritor de slovă, orator desăvârșit, emerit Profesor, exponent de vază al școlii juridice clujene.

Un liant între două lumi (II). Academicianul Ion Deleanu*

was last modified: iunie 1st, 2017 by Nicolae Cîrstea

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: