ION DELEANU – pentru cei puțini…

1 iun. 2017
Vizualizari: 4518

Despre

  • Ion Deleanu
  • Despre opera profesorului
  • Ad honorem
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu l-am cunoscut pe domnul ION DELEANU în accepțiunea comună în care acest termen este uzitat. Cu toate acestea, cred cu tărie că i-am cunoscut opera, iar pe această cale am cunoscut și omul, dar la un nivel de profunzime care excede cu mult bunăoară unor întâlniri personale în varii contexte sau dialoguri nemijlocite pe teme juridice ori anodine. Afirm aceasta având convingere că (față de alte cazuri), aici opera se identifică cu omul de manieră indisolubilă, indestructibilă, inseparabilă.

Voi încerca să explic in extenso ideea anterioară. Opera profesorului ION DELEANU, poate mai mult decât orice, stă mărturie unui extraordinar travaliu intelectual, unit cu o pasiune, cu o dragoste nețărmurită față de știința-artă a Dreptului, dar și față de conceptul de „frumos” în general. O operă de un atare calibru (cum este cea a profesorului ION DELEANU) apare de neconceput în absența „elementelor” imediat anterior evocate.

Toate lucrările profesorului ION DELEANU (indiferent de formatul lor) frapează prin stilul în care au fost scrise. Acest „condei” creează cititorului o foarte puternică impresie, impunându-i-se atenției prin niște caracteristici izbitoare și pe care personal le identificăm ca: unicitate, originalitate, acribie, eleganță desăvârșită.

Afirmat franc și extrem de condensat, ION DELEANU este de departe autorul din literatura juridică națională cu cel mai elegant (frumos) stil. Esteticul său este realmente încântător. Imposibil de încadrat într-un anumit tipar stilistic, ION DELEANU reușește în „construcțiile” frazelor sale să îmbine în mod impecabil, dacă ne este permisă o atare „imagine”, puritatea și simplitatea liniilor clasice cu cel mai complex arabesc. Cred cu tărie că în spatele fiecărei fraze a domniei sale s-a ascuns o muncă asiduă, fiecare cuvânt fiind „șlefuit”, cântărit, potrivit, pentru ca „tabloul” final să răspundă standardelor elitiste pe care autorul și le-a impus și la care a aspirat necontenit.

Dar opera profesorului ION DELEANU nu impresionează doar prin formă, ci și prin fondul său. De fapt, cred sincer că autorul nu a gândit în această dihotomie formă-fond, ci într-un tot unitar, într-un ansamblu omogen, monolitic. Absolut remarcabil ne apare astfel raționamentul său juridic, logica aproape „matematică”, profunzimea și complexitatea argumentelor, motivările sclipitoare aduse în sprijinul sau combaterea unor teze, conexiunile și întrepătrunderile realizate între varii instituții de drept.

Am avut ocazia să ascult recent opiniile unor colegi avocați (mult mai în etate decât mine), care în perioada studenției l-au avut pe domnul ION DELEANU (pe atunci doar asistent universitar) la catedra Facultății de Drept din Cluj-Napoca.

L-au descris așa cum l-am perceput și eu „doar” din scrierile domniei sale. O persoană care se „desprinde” imediat din marea masă, din mulțime, din comun, o persoană de o inteligență rară, de o distincție și eleganță desăvârșită în port, în gesturi, cu un „ceva” nobiliar, aristocratic, un veritabil estet, dar având inclusiv o ținută morală și o verticalitate umană ireproșabilă. Omul ION DELEANU a fost și este aidoma operei sale.

În fine, nu am nici cel mai mic dubiu că ION DELEANU, într-o deplină conștientizare, a scris pentru posteritate. A dorit să lase în urma-i o operă care să dăinuie, înțelegând ab initio că nemurirea oricărei creații literare stă în acea „balanță” care într-un mod desăvârșit (fără greșeală) cântărește adevărata valoare. Iar dacă o operă cum este cea semnată ION DELEANU va fi uitată de către noi sau generațiile viitoare (…) nici nu vreau să descriu aici rușinea care ar trebui să ne cuprindă.

Mai cred cu fermitate că, din păcate, opera semnată ION DELEANU nu este una accesibilă oricui, dimpotrivă, fiind pentru cei puțini. A nu se înțelege greșit, problema accesibilității nu este a operei, ci a majorității covârșitoare dintre noi.

Conchid aici, să-i spunem într-o notă mai practică, printr-o scurtă argumentare vizavi de ce cred eu că opera semnata ION DELEANU ar trebui achiziționată și citită nu doar de către cei puțini:

• ION DELEANU este unul dintre rarii autori ale cărui opinii doctrinare pot fi invocate (cu succes în instanță) ca argument ad hominem vizavi de interpretarea unei anumite norme de drept (îndeosebi în materie procesual civilă);

• Lucrările semnate ION DELEANU sunt veritabile lecții de drept, de logică și silogism juridic;

• Sunt scrise într-un stil superb, reprezentând o lectură deosebită, îmbogățindu-ți bagajul de cunoștințe nu doar din punct de vedere juridic;

• Ca autor de literatură juridică trebuie să ai ab initio repere de cea mai înaltă ținută și valoare. Trebuie să tinzi necontenit să-ți depășești condiția și limitele, iar acest lucru se poate face doar în „compania” granzilor. ION DELEANU a fost, este și va rămâne un mare maestru al artei sale, un model spre care ar trebui să tindem cu toții.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În perioada 1 Iunie – 30 Iunie, UJmag.ro facilitează accesul la mai multe titluri,
oferind PREȚURI SPECIALE”


* Editorial dedicat memoriei Omului și Profesorului Ion Deleanu (4 mai 1937 – 1 iunie 2014), personalitate de primă mărime a publicisticii juridice românești, doctrinar de neegalat, unic făuritor de slovă, orator desăvârșit, emerit Profesor, exponent de vază al școlii juridice clujene.
ION DELEANU – pentru cei puțini… was last modified: iunie 1st, 2017 by Bogdan Ionescu

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice