Iohannis: „Lupta anticorupţie trebuie să meargă înainte şi va merge”

11 iul. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 401

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

După anunțarea revocării procurorului-șef DNA, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, președintele Klaus Iohannis a făcut azi, la Bruxelles, o primă declarație în legătură cu viitorul DNA.

„Dacă cineva acum se bucură că lupta anticorupție încetează sau încetinește, nici vorbă. Lupta anticorupție trebuie să meargă înainte și va merge. (…) DNA este un corp de profesioniști foarte bine pregătiți, DNA trebuie și va merge mai departe. Lupta anticorupție va merge și cu toată forța mai departe. Acest pas pe care l-am făcut luni nu mi-a schimbat părerea despre activitatea DNA și inclusiv activitatea doamnei Kovesi. Au făcut o treabă foarte bună, sunt oameni foarte bine pregătiți și această activitate trebuie apreciată. Eu am apreciat-o tot timpul și i-am sprijinit tot timpul și pot să spun fără niciun fel de problemă că voi sprijini în continuare poate și mai mult lupta anticorupție”, a declarat președintele Iohannis, întrebat cu privire la argumentele pe baza cărora a decis revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi, scrie Agerpres.

Monitor Dosare

Fostul procuror-șef DNA, revocat prin decretul președintelui, este posibil să revină la Sibiu în cadrul DIICOT sau să lucreze în cadrul Parchetului General.

„Laura Codruța Kovesi, revocată luni din funcția de procuror-șef al DNA, va lucra la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Sibiu, a decis miercuri Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Procurorul general, Augustin Lazăr, ia în calcul posibilitatea de a o delega pe Laura Codruța Kovesi pe o funcție din cadrul Ministerului Public”, notează News.ro.

„Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat miercuri pentru 25 iulie luarea unei decizii în cazul acțiunii disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară împotriva fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în urma refuzului acesteia de a se prezenta la Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidențiale din 2009, au precizat oficiali din CSM. Reamintim că Inspecția Judiciară a demarat o nouă cercetare disciplinară pe numele Laurei Codruța Kovesi, după ce DNA a emis un comunicat de presă în luna februarie care avea legătură cu dosarul familiei Cosma. Astfel, Inspecția Judiciară s-a autosesizat și a început o nouă cercetare disciplinară pe numele fostului procuror-șef al DNA după ce a fost emis de către Direcție, în 12 februarie 2018 un comunicat de presă în cadrul căruia ar fi fost divulgate date din dosare aflate în curs de soluționare, au confirmat reprezentanții Inspecției”, scrie Cotidianul.

Augustin Lazăr a declarat, azi, la sediul CSM, că a delegat-o pe Anca Jurma pentru funcția de procuror-șef interimar al DNA, deoarece ea este un procuror echilibrat și experimentat, care nu trebuie să exceleze în anchete pentru a asigura continuarea activității în Direcție.

„Domnia sa este o persoană experimentată, este un procuror experimentat al DNA, este un diplomat al Ministerului Public, este vicepreședinte al rețelei internaționale anticorupție din Europa și este foarte bine cunoscută atât la nivel european, cât și la nivel intern. Este un procuror echilibrat, care nu trebuie să exceleze în anchete, fiindcă sunt anchetatori. Ceea ce se reproșează public acum DNA, nu sunt în niciun caz incisivitatea și anchetele pe care le face. Sunt destui care să facă anchete, trebuie să fie și procurori care să asigure echilibrul, să ia niște măsuri înțelepte, echilibrate în acest moment, care este foarte sensibil”, a spus procurorul general Augustin Lazăr, scrie Mediafax.

„Procurorii sunt îngrijorați în legătură cu ceea ce se va întâmpla după revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a declarat, miercuri, procurorul general Augustin Lazăr, adăugând că este și «înțelepciunea oamenilor cu activitate publică» să arate că nu doresc să subordoneze DNA. Lazăr a mai spus că noul șef al DNA va avea o misiune «sensibilă», în care va trebui să arate cu ce poate contribui la creșterea încrederii în instituție”, mai notează News.ro.

Premierul Viorica Dăncilă a discutat ieri cu vicepreședintele CE Frans Timmermans și cu președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, la Bruxelles, despre situația din România, inclusiv despre protocoalele de colaborare dintre instituțiile din justiție cu serviciile secrete.

„S-a discutat și despre protocoale. Chiar domnul vicepreședinte Timmermans a spus că au existat protocoale între serviciile secrete și procurori, ceea ce reprezintă un lucru extrem de grav, iar domnul Juncker a spus că acest lucru nu numai că este grav, este o încălcare a democrației. S-a discutat și despre acest lucru, inclusiv despre cele 6 milioane de telefoane ascultate, ceea ce este un lucru greu de crezut, dar din păcate este un lucru real în România. Am spus că îmi doresc ca să pornim de la un moment «T0», în care să nu mai existe aceste protocoale, oamenii să aibă încredere în justiție, fiecare cetățean, atunci când merge în fața judecătorului, să știe că își găsește dreptatea. S-a discutat despre numeroasele dosare, care pe urmă au fost achitate, de oameni care efectiv au suferit fără a avea nicio vină”, a declarat Viorica Dăncilă, într-un interviu pentru Antena 3, menționează News.ro.

Seară frumoasă!

Iohannis: „Lupta anticorupție trebuie să meargă înainte și va merge” was last modified: iulie 11th, 2018 by Claudiu Pamuc
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter