Invocarea prescripţiei dreptului material la acţiune pentru contravaloarea lipsei de folosinţă. Anularea recursului

12 iul. 2022
1.684 views
  • NCPC: art. 486 alin. (1) lit. d)
  • NCPC: art. 488
  • NCPC: art. 489 alin. (2)
  • NCPC: art. 493 alin. (5)

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei sector 2 București, la data de 16.09.2015, ulterior declinată în favoarea Tribunalului București, secția a IV-a civilă, reclamanta A. a chemat în judecată pe pârâții Municipiul București, prin primarul general și Primăria sector 2 București, solicitând instanței ca, prin hotărârea ce o va pronunța, să oblige pârâții la acordarea de măsuri reparatorii – despăgubiri bănești, calculate la valoarea prețului pieței pentru terenul în suprafața de 160 mp, situat în București, str. x A.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 297 din 13 februarie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Analizând recursul sub aspectul posibilității de încadrare a criticilor formulate în cazurile de nelegalitate limitativ prevăzute de art. 488 C. proc. civ., chestiune reținută prin raportul asupra admisibilității în principiu a recursului, Înalta Curte constată următoarele:

Recursul este o cale extraordinară de atac și se exercită numai în termenul și condițiile expres prevăzute de lege.

Potrivit art. 486 alin. (1) lit. d) C. proc. civ., cererea de recurs va cuprinde motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul și dezvoltarea lor sau, după caz, mențiunea că motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat. De asemenea, conform art. 488 C. proc. civ. casarea unei hotărâri se poate cere numai pentru motivele de nelegalitate limitativ prevăzute la pct. 1 – 8 prevăzute de acest text legal.

Art. 489 alin. (2) C. proc. civ. dispune că recursul este nul dacă motivele invocate nu se încadrează în motivele de nelegalitate prevăzute de art. 488 C. proc. civ.

Or, recurenta A. nu a indicat în cuprinsul cererii de recurs vreun motiv de nelegalitate, astfel cum acestea sunt prevăzute de pct. 1-8 ale art. 488 alin. (1) C. proc. civ. și nici nu a arătat în concret în ce constă greșeala instanței care a pronunțat hotărârea atacată din perspectiva motivelor de casare prevăzute de art. 488 C. proc. civ., raportat la argumentele reținute în fundamentarea soluției.

Deși legiuitorul nu a reglementat această chestiune în mod expres, este fără dubiu că, pentru a putea fi încadrate în motivele de casare prevăzute de art. 488 C. proc. civ., susținerile formulate pe cale recursului trebuie să vizeze argumentele instanței care a pronunțat hotărârea recurată, în caz contrar neputând fi exercitat controlul judiciar de către instanța de recurs.

Înalta Curte reține că prin Decizia nr. 5A din 09 ianuarie 2019, Curtea de Apel București a respins, ca nefondat, apelul formulat de apelanta reclamantă A. împotriva Sentinței civile nr. 232 din 20.02.2017 a Tribunalului București, secția a IV-a civilă sub aspectul prescripției dreptului material la acțiune pentru contravaloarea lipsei de folosință aferentă perioadei 12.11.2008 – 15.09.2012, din punct de vedere al momentului de la care începe să curgă termenul de prescripție și al pretențiilor constând în contravaloarea lipsei de folosință pentru perioada ulterioară celei pentru care s-a admis prescripția.

Susținerile recurentei A., astfel cum au fost redate în cererea de recurs nu se referă la argumentele aduse de instanța de apel în pronunțarea soluției, ci vizează situația de fapt prin raportare la probatoriul administrat în cauză în legătură cu terenul în litigiu.

Recursul este o cale extraordinară de atac, de reformare, prin care se supune cenzurii judiciare a instanței competente controlul conformității hotărârii atacate cu regulile de drept incidente cazului concret dedus judecății, iar când criticile formulate nu se subsumează cazurilor expres și limitative prevăzute de art. 488 pct. 1 – 8 C. proc. civ., intervine sancțiunea nulității recursului.

Așa fiind, cum aspectele susținute de recurentă nu se încadrează în cazurile de casare prevăzute de art. 488 alin. (1) pct. 1 – 8 C. proc. civ., și cum în speța de față nu pot fi reținute motive de ordine publică, Înalta Curte, în baza art. 493 alin. (5) coroborate cu cele ale art. 489 alin. (2) Cod procedură, va anula recursul.

Sursa informației: www.scj.ro.

Invocarea prescripției dreptului material la acțiune pentru contravaloarea lipsei de folosință. Anularea recursului was last modified: iulie 12th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.