Invocarea nulității absolute după încheierea cercetării procesului. Principiul contradictorialității (NCPC)

17 mai 2018
Vizualizari: 4542
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 991/2017

NCPC: art. 105 alin. (2), art. 304 pct. 5, art. 312 alin. (5)

Potrivit art. 304 pct. 5 C. proc. civ. casarea unei hotărâri se poate cere când, instanța prin hotărârea dată a încălcat formele de procedură prevăzute sub sancțiunea nulității de art. 105 alin. (2) C. proc. civ.

Art. 105 alin. (2) C. proc. civ. constituie dreptul comun în materia nulității actelor de procedură.

Din aceste considerente, se poate susține că motivul de recurs prevăzut de art. 304 pct. 5 include toate neregularitățile procedurale care atrag sancțiunea nulității inclusiv încălcarea unor principii fundamentale care guvernează procesul civil și care nu se încadrează în alte motive de recurs.

Nulitatea absolută este o sancțiune care intervine pentru încălcarea unei dispoziții legale instituite pentru ocrotirea unui interes general și poate fi invocată de orice persoană interesată pe cale de acțiune sau pe cale de excepție.

Deși nulitatea absolută poate fi invocată oricând pe cale de excepție trebuie respectat principiul contradictorialității.

În prezenta cauză nu a fost invocată efectiv nulitatea absolută a procesului-verbal din 25 ianuarie 2009 decât la data de 13 octombrie 2016 după ce instanța de apel a declarat cercetarea procesului încheiată.

Având în vedere că nulitatea absolută a procesului-verbal din 25 ianuarie 2009 a fost invocată de intimata-pârâtă după închiderea dezbaterilor, rezultă că a fost încălcat principiul contradictorialității.

Faptul că recurenta-reclamantă a făcut anumite afirmații referitoare la validitatea procesului-verbal din 25 ianuarie 2009 prin precizările la cererea de apel, precum și prin notele de ședință și concluziile scrise depuse în rejudecare, nu înseamnă că a formulat apărări privind nulitatea absolută a acestuia.

Prin decizia nr. 252 din 9 februarie 2016, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a arătat în esență că hotărârea atacată nu cuprinde motivele care au dus la respingerea cererii reconvenționale.

Prin cererea reconvențională, Asociația O.M.A.R.C., a solicitat să se constate nulitatea absolută a contractului prestări servicii nr. 37 din 2 august 2010 arătând că în cauză, perfectarea s-a efectuat de către o persoană fără capacitatea de a contracta din partea sa, fiind semnat de o persoană ce nu avea mandat în acest sens.

Deși prin cererea reconvențională pârâta a solicitat constatarea nulității absolute a contractului de prestări servicii nr. 37 din 2 august 2010 invocând motivele arătate, prin decizia nr. 537 din 20 octombrie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia a reținut în considerente, nulitatea absolută a contractului de prestări servicii nr. 37 din 2 august 2010 pentru lipsa consimțământului pârâtei la încheierea sa. De asemenea, instanța de apel a constatat nulitatea absolută a contractului de prestări servicii nr. 37 din 2 august 2010 ca efect al constatării nulității absolute a procesului-verbal din 25 ianuarie 2009.

Or, așa cum rezultă din actele dosarului, nulitatea absolută a procesului-verbal din 25 ianuarie 2009 a fost invocată în fața instanței de apel la 13 octombrie 2016 după ce s-a declarat cercetarea procesului încheiată. În aceste condiții, rezultă fără echivoc că a fost încălcat principiul contradictorialității.

Contradictorialitatea presupune ca fiecare parte să își exprime punctul de vedere față de afirmațiile părții adverse, asigurându-se în acest sens o contradictorialitate reală și efectivă care poate contribui în mai mare măsură la aflarea adevărului și la pronunțarea unei soluții corecte.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Având în vedere considerentele arătate, Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul art. 312 (5) coroborat cu art. 304 pct. 5 C. proc. civ. va admite recursul, va casa decizia recurată și va trimite cauza spre rejudecare.

Cu ocazia rejudecării instanța de apel se va pronunța în limitele învestirii sale prin cererile și apărările formulate de părțile litigante respectând principiul contradictorialității.

Sursa informației: www.scj.ro

 

Invocarea nulității absolute după încheierea cercetării procesului. Principiul contradictorialității (NCPC) was last modified: mai 16th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.