Invocarea excepţiei inadmisibilităţii cererii de revizuire și încălcarea autorităţii de lucru judecat. Respingerea cererii ca inadmisibilă

2 dec. 2022
Vizualizari: 259
  • NCPC: art. 248 alin. (1)
  • NCPC: art. 509 alin. (1) pct. 8
  • NCPC: art. 513 alin. (3)

Prin decizia civilă nr. 792 din 24 aprilie 2017, Curtea de Apel Galați, secția contencios administrativ și fiscal a respins recursul declarat de recurenții-reclamanți A., B., C., D., E., F., G., H., I., J., K., L., M., N., O., P., Q., R., S., T., U., V. și W. împotriva sentinței civile nr. 864/11.11.2016, pronunțată de Tribunalul Vrancea, secția a II-a civilă și de contencios administrativ fiscal, în dosarul nr. x, în contradictoriu cu intimații-pârâți Ministerul Finanțelor Publice, Consiliul Național de Combaterea Discriminării și Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 57 din 17 ianuarie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Examinând cererea de revizuire prin prisma prevederilor art. 513 alin. (3) C. proc. civ., potrivit cărora dezbaterile sunt limitate la admisibilitatea revizuirii și la faptele pe care se întemeiază, inclusiv cele ale art. 248 alin. (1) din C. proc. civ., Înalta Curte constată că excepția inadmisibilității cererii de revizuire, invocată de intimată prin întâmpinare, este întemeiată, calea extraodinară de atac urmând a fi respinsă ca atare, în speță nefiind îndeplinite condițiile prevăzute în art. 509 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ.

Conform dispozițiilor art. 509 alin. (1) pct. 8 din C. proc. civ., „revizuirea unei hotărâri pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă:/…/există hotărâri definitive potrivnice, date de instanțe de același grad sau de grade diferite, care încalcă autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri”.

Invocarea motivului de revizuire prevăzut de textul de lege anterior enunțat presupune, în esență, îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: există hotărâri definitive contradictorii; hotărârile potrivnice să fie pronunțate cu încălcarea autorității de lucru judecat a primei hotărâri și ca atare, trebuie reținută tripla identitate de părți, obiect și cauză, care sunt elementele lucrului judecat; să se ceară anularea celei de-a doua hotărâri.

Una dintre condițiile ce se cer a fi întrunite cumulativ pentru admisibilitatea revizuirii întemeiată pe dispozițiile art. 509 alin. (1) pct. 8 din C. proc. civ., vizează existența triplei identități de părți, obiect și cauză.

Această condiție este esențială, întrucât revizuirea pentru contrarietate de hotărâri își are suportul logic în respectarea puterii lucrului judecat, care conduce în final la anularea ultimei hotărâri pronunțate cu încălcarea acestui principiu.

Condiția enunțată nu este însă îndeplinită în prezenta cauză, întrucât hotărârile invocate sunt pronunțate în cauze diferite și nu există identitate de părți în fiecare pricină.

Din examinarea hotărârilor pretins potrivnice, respectiv decizia civilă nr. 309/27.02.2017, decizia civilă nr. 410/09.03.2017, decizia civilă nr. 411/09.03.2017 și decizia civilă nr. 717/11.04.2017, se observă că nu ne aflăm în niciuna dintre ipotezele prevăzute de dispozițiile legale menționate. Astfel, nu se poate reține o contrarietate de hotărâri în cauzele în care au fost pronunțate hotărârile invocate ca fiind potrivnice, nefiind vorba de hotărâri pronunțate în același litigiu, ci în litigii prin care s-au soluționat situații juridice similare, nu identice.

De asemenea, strict formal, între hotărârile pretins potrivnice nu există identitate de părți, întrucât părțile din litigiul în care a fost pronunțată decizia civilă nr. 792 din 24 aprilie 2017, pronunțată de Curtea de Apel Galați, secția contencios administrativ și fiscal, hotărâre a cărei anulare se solicită, nu au figurat ca părți în nici unul din litigiile în care au fost pronunțate hotărârile pretins potrivnice.

Mai mult, nu pot fi reținute susținerile revizuenților cu privire la încălcarea autorității de lucru judecat, în raport de soluția dată prin sentințele pretins potrivnice excepției de necompetență materială invocată în cauză, întrucât excepția invocată de reclamanți reprezintă un incident procedural (o chestiune prealabilă), care se cercetează în concret, în fiecare caz în parte, în litigiul în care este invocată.

Pe de altă parte, criticile formulate în cuprinsul cererii de revizuire reprezintă veritabile critici referitoare la legalitatea hotărârii atacate. În realitate, se tinde la obținerea unei rejudecări a cauzei, ceea ce excede cadrului procesual al revizuirii, în cadrul căreia se analizează admisibilitatea revizuirii în raport cu faptele pe care se întemeiază.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 513 alin. (3) raportat la art. 248 alin. (1) din același Cod, constatându-se că este întemeiată excepția inadmisibilității, invocată de intimată prin întâmpinare, Înalta Curte va respinge cererea de revizuire, ca inadmisibilă.

Sursa informației: www.scj.ro.

Invocarea excepției inadmisibilității cererii de revizuire și încălcarea autorității de lucru judecat. Respingerea cererii ca inadmisibilă was last modified: noiembrie 29th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.