Invocarea excepției de inadmisibilitate a căii de atac. Apel respins ca inadmisibil

21 sept. 2022
Vizualizari: 270
  • NCPP: art. 465

Prin Decizia penală nr. 1301/A din data de 5 octombrie 2017 a Curții de Apel București, secția I penală, în temeiul art. 465 alin. (10) C. proc. pen. a respins, ca nefondată, cererea de revizuire formulată de condamnatul A. cu privire la Decizia penală nr. 1083/R din 25 mai 2012 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală în Dosarul nr. x/299/2003.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 41/A din 22 februarie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Cu titlu preliminar, Înalta Curte va face scurte considerații referitoarea la solicitarea revizuentul A, prin apărător ales, de a califica cererea ca fiind recurs, în raport cu Decizia nr. 2 din 2 februarie 2015 Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală.

Astfel, se reține că, prin Decizia nr. 2 din 2 februarie 2015 pronunțată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală (publicată în M. Of. nr. 159 din 6 martie 2015) s-a stabilit că, în urma desființării deciziei date în recurs, în calea de atac a revizuirii reglementată în procedura prevăzută de art. 465 C. proc. pen., în condițiile în care cauza a parcurs trei grade de jurisdicție (primă instanță, apel și recurs), în ultimă instanță soluționându-se recursul procurorului, calea de atac este recursul în forma și reglementarea prevăzută de lege la data judecării recursului inițial.

Or, se observă că, dispozițiile deciziei mai sus menționate nu sunt incidente în speță, având în vedere că acestea vizează situația în care decizia dată în recurs a fost desființată în calea de atac a revizuirii reglementată în procedura prevăzută de art. 465 C. proc. pen.

În acest sens, Înalta Curte constată că, în cauză, prin decizia penală nr. 1301/A din data de 5 octombrie 2017, Curtea de Apel București, secția I penală, în temeiul art. 465 alin. (10) C. proc. pen. a respins, ca nefondată, cererea de revizuire formulată de condamnatul A cu privire la Decizia penală nr. 1083/R din 25 mai 2012 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală în Dosarul nr. x/299/2003.

Prin urmare, pentru aplicabilitatea deciziei la care a făcut referire revizuentul o condiție esențială era aceea ca cererea sa de revizuire să fie admisă, și ca efect trebuia desființată Decizia penală nr. 1083/R din 25 mai 2012 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală în Dosarul nr. x/299/2003.

Înalta Curte reține că la termenul acordat în cauză, respectiv 22 februarie 2018, reprezentantul Ministerului Public a invocat excepția inadmisibilității căii de atac promovate de revizuentul A. împotriva Deciziei penale nr. 1301/A din data de 5 octombrie 2017 a Curții de Apel București, secția I penală.

Cu privire la excepția de inadmisibilitate a căii de atac, invocată de reprezentantul Ministerului Public, Înalta Curte constată următoarele:

Potrivit dispozițiilor art. 465 alin. (12) C. proc. pen.: „Hotărârea pronunțată este supusă căilor de atac prevăzute de lege pentru hotărârea revizuită”.

Se observă că, exercitarea căii ordinare de atac este posibilă doar atunci când cererea de revizuire a fost admisă. Însă, așa cum s-a menționat mai sus prin Decizia penală nr. 1301/A din data de 5 octombrie 2017, Curtea de Apel București, secția I penală, în temeiul art. 465 alin. (10) C. proc. pen. a respins, ca nefondată, cererea de revizuire formulată de condamnatul A. cu privire la Decizia penală nr. 1083/R din 25 mai 2012 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală în Dosarul nr. x/299/2003.

Astfel, se constată că hotărârea ce a fost supusă revizuirii a fost pronunțată de o instanta de recurs, iar cererea de revizuire a fost judecata de Curtea de Apel București, soluția pronunțată fiind de respingerea a cererii de revizuire.

Prin urmare, hotărârea dată în revizuire este definitivă, la fel ca și hotărârea revizuită, astfel că rezultă că orice cale de atac promovată împotriva Deciziei penale nr. 1083/R din 25 mai 2012 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală în Dosarul nr. x/299/2003 este inadmisibilă.

Pentru aceste motive, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, apelul formulat de revizuentul A împotriva Deciziei penale nr. 1301/A din data de 5 octombrie 2017 a Curții de Apel București, secția I penală.

Va obliga apelantul revizuent la plata sumei de 200 RON cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Invocarea excepției de inadmisibilitate a căii de atac. Apel respins ca inadmisibil was last modified: septembrie 21st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.