Conferință Conferința Națională „Procesul Contravențional – Actualitate, Perspective”

4996       0

[Cum a fost] Conferința Națională „Procesul Contravențional – Actualitate, Perspective” 📅 23 iunie 2016 București [Cum a fost] Conferința Națională „Procesul Contravențional – Actualitate, Perspective”

Data 23 iunie 2016
Locația Aula Magna a Facultății de Drept din cadrul Universității din București (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46)

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Joi, 23 iunie, Aula Magna a Facultății de Drept din cadrul Universității din București a găzduit prima ediție a Conferinței Naționale „Procesul Contravențional – Actualitate, Perspective”, eveniment organizat de Facultatea de Drept a Universității din București și Editura Universul Juridic, în parteneriat cu Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților.

Conferința s-a bucurat de participarea a numeroase nume de rezonanță ale lumii juridice românești – atât practicieni, cât și teoreticieni, după cum urmează: conf. univ. dr. Cristian Clipa (Facultatea de Drept – Universitatea din Timișoara, avocat în Baroul Timiș), judecător Adrian Gabriel Dinescu (Judecătoria Sectorului 1 București, Secția Civilă), judecător dr. Cristina Maria Florescu (Curtea de Apel București, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal), judecător dr. Cristina Nicoleta Ghiță (Vicepreședinte Judecătoria Sectorului 1 București), prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca (Facultatea de Drept – Universitatea Nicolae Titulescu din București, avocat în Baroul București, lector INPPA), judecător dr. Eugenia Marin (Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal), lect. univ. dr. Mădălina-Elena Mihăilescu (Facultatea de Științe Juridice, Sociale și Politice – Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, avocat în Baroul Galați), prof. univ. dr. Dana Tofan (Facultatea de Drept – Universitatea din București, Directorul Școlii Doctorale a Facultății de Drept a Universității din București, avocat în Baroul București), lect. univ. dr. Mircea Ursuța (Facultatea de Drept – Universitatea din Oradea, avocat în Baroul Bihor, lector INPPA).

Conferința a fost una interactivă, participanții având nenumărate întrebări pentru vorbitori, aceștia încercând, în limita timpului disponibil, să ofere soluții la problemele ridicate. Din seria întrebărilor care și-au găsit rezolvarea joi amintim „Sarcina probei în procesul contravențional”, „Aplicații practice ale Principiul oficialității vs principiul disponibilității”, „Natura juridică a procesului-verbal de sancționare contravențională”, „Individualizarea sancțiunii amenzii”, „Recidiva contravențională”, „Regimul nulității absolute în materie contravențională” și multe altele.

A fost o primă ediție a conferinței foarte reușită atât din punctul de vedere al participanților, care s-au declarat mulțumiți de modul de desfășurare și de informațiile primite, cât și din punctul de vedere al speakerilor, care au fost în permanență în dialog cu publicul.


Joi, 23 iunie, începând cu ora 9.30, la Aula Magna a Facultății de Drept din cadrul Universității din București (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46) va avea loc prima ediție a Conferinței Naționale „Procesul Contravențional – Actualitate, Perspective”.

Evenimentul este organizat de Facultatea de Drept a Universității din București și Editura Universul Juridic, în parteneriat cu Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților.

Acreditare INPPA – 10 puncte de pregătire profesională continuă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Moderatorii conferinței vor fi prof. univ. dr. Dana Tofan și lect. univ. dr. Mircea Ursuța.

Vor participa, în ordine alfabetică:

– Prof. univ. dr. Traian Briciu, Facultatea de Drept – Universitatea din București, Vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România, Director al Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților;
– Conf. univ. dr. Cristian Clipa, Facultatea de Drept – Universitatea de Vest din Timișoara, avocat în Baroul Timiș;
– Judecător Adrian Gabriel Dinescu, Judecătoria Sectorului 1 București, Secția Civilă;
– Judecător dr. Cristina Maria Florescu, Curtea de Apel București, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal;
– Judecător dr. Cristina Nicoleta Ghiță, Vicepreședinte Judecătoria Sectorului 1 București;
– Prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca, Facultatea de Drept – Universitatea Nicolae Titulescu din București, avocat în Baroul București, lector INPPA;
– Judecător dr. Eugenia Marin, Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal;
– Lect. univ. dr. Mădălina-Elena Mihăilescu, Facultatea de Știinte Juridice, Sociale și Politice – Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, avocat în Baroul Galați;
– Conf. univ. dr. Ovidiu Podaru, Facultatea de Drept – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, avocat în Baroul Cluj, lector INPPA;
– Prof. univ. dr. Dana Tofan, Facultatea de Drept – Universitatea din București, Directorul Școlii Doctorale a Facultății de Drept a Universității din București, avocat în Baroul București;
– Lect. univ. dr. Mircea Ursuța, Facultatea de Drept – Universitatea din Oradea, avocat în Baroul Bihor, lector INPPA.

Având în vedere faptul că se dorește a fi o conferință interactivă, rugăm toți participanții să trimită orice problemă de drept pe adresa de email conferintele [at] universuljuridic.ro până vineri, 17 iunie 2016, în vederea supunerii la dezbateri în cadrul conferinței.

O primă serie de teme care vor fi abordate în cadrul conferinței:
1. Sarcina probei în procesul contravențional. Distincția între procesele verbale încheiate în baza constatărilor personale ale agentului constatator și cele care nu au la bază o asemenea constatare.
2. Ce sancțiuni contravenționale se includ în noțiunea de „acuzație în materie penală” prin prisma jurisprudenței CEDO?
3. Principiul oficialității vs principiul disponibilității. Aplicații practice. Spre exemplu, poate fi anulat procesul-verbal în ipoteza în care petentul a solicitat prin plângere numai înlocuirea sancțiunii amenzii cu cea a avertismentului? Poate fi admisă o contestație la executare ca urmare a decontravenționalizării faptei?
4. Pot fi ascultate ca martori persoanele prevăzute de art. 315 alin 1 punctele 1 și 2 NCPC?
5. Natura juridică a procesului-verbal de sancționare contravențională.
6. Există și alte acte juridice care urmează regimul contravențional? Spre exemplu situația suspendării permisului de conducere pentru cumul de puncte sau ca urmare a unei soluții pronunțate într-un proces penal?
7. Avem „procese paralele” în situația în care se încheie un act de control anterior sau concomitent întocmirii procesului-verbal contravențional? Spre exemplu, în cazul contravențiilor de „muncă la negru”. Care proces trebuie suspendat?
8. Individualizarea sancțiunii amenzii. Criterii. Recidiva contravențională.
9. Problema „laturii civile” în procesul contravențional, în contextul intrării în vigoare a Noului cod penal. Situația accidentelor care generează îngrijiri medicale de până la 90 de zile.
10. Poate fi înlăturată o sancțiune complementară în situația în care se menține sau se reindividualizează o sancțiune principală?
11. Se pot dispune măsuri provizorii pe calea ordonanței președințiale în cadrul procesului contravențional? Ipoteza restituirii provizorii a bunurilor confiscate până la soluționarea plângerii contravenționale.
12. Regimul nulității absolute în materie contravențională. Probleme ce se pot ivi în cadrul procedurii de încuviințare a executării silite.
13. Contestație la executare vs plângere contravențională. Situația proceselor verbale necomunicate.
14. Termenul de prescripție al executării sancțiunilor contravenționale complementare.
15. Regimul executării sancțiunilor contravenționale complementare. Domeniul de aplicare al art 32 alin. 2 din O.G. nr. 2/2001 introdus prin Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Noului cod de procedură civilă.
16. Regimul contravențiilor în domeniul concurenței.
17. Regimul contravențiilor în materia discriminării. Poate instanța să aplice sancțiunea contravențională în situația în care CNCD apreciază că fapta reclamată nu e contravenție?
18. Proba contravențiilor rutiere, altele decât depășirea limitei de viteză. Problema actelor normative nepublicate ale Poliției Române.
19. Mențiunile suplimentare ce trebuie să se regăsească în procesul-verbal prin care se constată o contravenție la regimul de viteză.
20. Se aplică sau nu „marja de toleranță” în cazul contravențiilor la regimul de viteză?
21. Ipoteza intervenției unei legi contravenționale mai favorabile până la soluționarea definitivă a contestației la executare. Situația tarifului de despăgubire în cazul contravențiilor ce constau în lipsa achitării tarifului rovignetei, ulterior adoptării Legii nr. 144/2012.
22. Particularitățile litigiilor soluționate în prima instanță de către curțile de apel în materie contravențională.
23. Motivarea apelului în procesul contravențional.
24. Aplicarea, individualizarea și înlăturarea sancțiunilor contravenționale complementare.

Înscrierile se pot face până marți, 21 iunie. În vederea participării, doritorii vor trimite un e-mail la adresa conferintele [at] universuljuridic.ro cu următoarele date:
– Nume și prenume participanți;
– Taxa aleasă (premium sau de bază);
– Baroul în care activează persoana participantă (în cazul avocaților);
– Datele pe care se dorește emiterea facturii.

IMPORTANT: Înscrierea va fi confirmată doar după primirea dovezii de plată.

ÎNSCRIERI:
Pachet de bază – taxa este de 250 de lei (TVA inclus) și cuprinde:
– Mapa evenimentului și diploma de participare;
– Un exemplar al lucrării „Legea contenciosului administrativ. Legislație conexă și jurisprudență” (legislație ad litteram);
– Un exemplar al lucrării „Noul cod de procedură civilă” (legislație ad litteram);
– Pauzele de cafea și pauza de masă (bufet suedez).

Pachet Premium – taxa este de 450 de lei (TVA inclus) și cuprinde:
– Pachetul de bază (a se vedea mai sus);
– „Tratat teoretic și practic de contencios administrativ”. Vol. I+Vol. II (autor Oliviu Puie).

Reduceri:
– Pentru studenți, masteranzi sau doctoranzi și pentru STAGIARII PROFESIILOR JURIDICE organizatorii oferă o reducere specială de 100 de lei din taxa aleasă.
o Pentru a beneficia de această reducere, participantul va transmite pe adresa de e-mail conferintele [at] universuljuridic.ro și o dovadă care atestă calitatea acestuia.

IMPORTANT:
Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor până cel târziu marți, 14 iunie 2016. Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

Pentru mai multe informații sau înscrieri – e-mail conferintele [at] universuljuridic.ro sau tel. 0733.674.555.

[Cum a fost] Conferința Națională „Procesul Contravențional – Actualitate, Perspective” was last modified: iulie 6th, 2016 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: