[UPDATE: Prezentarea priorităților Președinției României la Consiliul UE, în domeniul justiției] Întrevederea ministrului justiției cu membri ai Comisiei JURI, în contextul pregătirilor pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România

25 ian. 2019
Vizualizari: 562
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 25 ianuarie 2019: Prezentarea de către ministrul justiției, Tudorel Toader, a priorităților Președinției României la Consiliul UE, în domeniul justiției, în Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.just.ro), în data de 23 ianuarie 2019, ministrul justiției, Tudorel Toader – în calitate de președinte în exercițiu al Consiliului Justiție și Afaceri Interne, a prezentat în cadrul Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European prioritățile Președinției în domeniul justiției care intră în aria de competență a acestei comisii.

Astfel, în deschiderea sesiunii, demnitarul român a prezentat contextul european complex, marcat de multiple provocări, în care România exercită pentru prima dată Președinția la Consiliul UE. A mai subliniat că este necesară o strînsă relație de cooperare cu Parlamentul European deoarece numai împreună cei doi co-legiuitori vor reuși să finalizeze cele mai importante dosare legislative pendinte.

În continuare, ministrul a prezentat prioritățile Președinției române în domeniul justiției care intră în sfera de competență a Comisiei JURI. În planul justiției civile obiectivul general este acela de a facilita viața cetățenilor și a mediului de afaceri prin consolidarea recunoașterii reciproce și executării deciziilor și a hotărârilor în materia dreptului familiei și în materie civilă și comercială cu implicații transfrontaliere.

„Cetățenii europeni trebuie să se bucure și să beneficieze de acest proiect grandios care este Uniunea Europeană”, a arătat ministrul justiției, Tudorel Toader.

Totodată, între prioritățile concrete se numără îmbunătățirea cadrului juridic pentru a proteja mai bine interesele superioare ale copilului prin consolidarea normelor răspunderii părintești în cazurile transfrontaliere, precum și a aspectelor civile ale răpirii internaționale de minori, unde obiectivul este atingerea unui acord politic cu privire la reformarea Regulamentului Bruxelles II bis. Alte propuneri legislative concrete – unde Președinția română urmărește avansarea negocierilor la nivelul Consiliului UE -, sunt cele referitoare la legea aplicabilă efectelor față de terți ale cesiunii de creanță și la modernizarea cadrului juridic cu privire la comunicarea documentelor și obținerea de probe în materie civilă și comercială [revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1393/2007 și a Regulamentului (CE) nr. 1206/2001].

Și în domeniul dreptului societăților comerciale obiectivele sunt ambițioase, urmărindu-se pe de o parte, ajungerea la un acord cu Parlamentul European asupra propunerii de directivă privind folosirea instrumentelor și proceselor digitale în dreptul societăților, și, pe de altă parte, obținerea din partea Consiliului UE, în perioada imediat următoare, a unui mandat de negociere cu Parlamentul European asupra propunerii de directivă privind transformările, fuziunile și divizările transfrontaliere.

De asemenea, un alt domeniu prioritar îl reprezintă crearea unui cadru orizontal la nivel european pentru protecția avertizorilor de integritate. În acest sens, Președinția României a depus încă de la debut eforturi în vederea obținerii unui mandat de negociere din partea Consiliului UE, pe propunerea de directivă, în vederea demarării și finalizării trialogurilor în actualul mandat al Parlamentului European.

Sursa informației


Întrevederea ministrului justiției cu membri ai Comisiei JURI, în contextul pregătirilor pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România

Potrivit unui comunicat, în data de 5 decembrie 2018, la Bruxelles, în contextul pregătirilor pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, domnul Tudorel Toader, ministrul justiției, a avut o întrevedere de lucru cu domnul Pavel Svoboda, europarlamentar, președinte al Comisiei JURI și raportor pentru Propunerea de Regulament privind legea aplicabilă efectelor față de terți ale cesiunilor de creanțe.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate demersurile întreprinse pentru exercitarea Președinției, inclusiv din perspectiva gestionării dosarelor legislative de competența Ministerului Justiției pe de o parte precum și de competența Comisiei JURI, de altă parte.

Președintele Svoboda a urat succes părții române, subliniind provocările istorice care vor marca perioada exercitării președinției României la Consiliul UE, reprezentate de alegerile europarlamentare și de Brexit.

Totodată, cei doi oficiali au căzut de acord asupra necesității cooperării strânse pentru următoarea perioadă, ținând cont de multitudinea de dosare care se află în competența comună a celor două părți.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

De asemenea, ministrul justiției a avut o întrevedere de lucru și cu doamna Virginie Roziere, europarlamentar, Comisia JURI, raportor pentru propunerea de Directivă privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii (avertizorii de integritate).

În cadrul acestei întâlniri au fost prezentate măsurile luate de Ministerul Justiției pentru gestionarea dosarelor care sunt în competența sa cu ocazia exercitării Președinției.

În același timp, a fost analizat stadiul și modul de abordare a propunerii de Directivă privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii. Ambele părți au subliniat necesitatea cooperării strânse pe parcursul următoarelor luni, cu scopul finalizării acestui dosar.

Cu ocazia discuțiilor, ministrul justiției a subliniat existența în România a unui cadru legislativ cu privire la avertizorii de integritate și totodată experiența națională în acest domeniu.

Atât ministrul român al justiției, cât și europarlamentarul francez au subliniat provocările în contextul cărora se va derula Președinția României la Consiliul UE, în special cele privind Brexit și alegerile europarlamentare care vor limita durata aferentă etapei trialogurilor.

Sursa informației

[UPDATE: Prezentarea priorităților Președinției României la Consiliul UE, în domeniul justiției] Întrevederea ministrului justiției cu membri ai Comisiei JURI, în contextul pregătirilor pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România was last modified: ianuarie 25th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: