Interviu: JUSTIȚIARUL Antonio Di Pietro

27 oct. 2015
Vizualizari: 1523
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Universul Juridic: Ce părere aveți de lupta anticorupție din România de azi?

Antonio Di PietroÎn România din câte știu există o autoritate care funcționează și care a fost înființată la vremea potrivită. Este important ca presa să rămână liberă și independentă, nu cum s-a întâmplat în Italia în anii 1990 când în timpul luptei împotriva corupției presa a fost părtinitoare și a încercat să prezinte această combatere a corupției ca pe o activitate dictată politic. Eu sunt optimist în ceea ce privește evoluția justiției române. Romania nu a fost prima țară care a început lupta împotriva corupției, dar nu este nici ultima, important este ca aceste condiții să favorizeze demersurile legislative.

Universul Juridic: Unde credeți că se greșește cel mai mult în lupta anticorupției?

Antonio Di PietroVă pot vorbi despre experiența italiană, deoarece nu sunt familiarizat cu realitatea română. Recent, greșelile au fost făcute în Parlament când s-au adoptat o serie de legi care nu puneau pe același palier corupția și falsul în actele contabile care este o metodă de a susține corupția și lucrul acesta face ca lupta împotriva corupției să fie din ce în ce mai grea.

Universul Juridic: La un moment dat ați renunțat la cariera juridică și ați trecut la o carieră politică, ce motivații ați avut?

Antonio Di PietroMulțumesc pentru întrebare. Este o informație falsă diseminată în presă, și o să vă dau două date, eu mi-am prezentat demisia pe 6 decembrie 1994 din magistratură și am intrat în politică în anul 1996 ca ministru independent în Guvernul Prodi ca apoi în 1997 să intru într-un partid politic.

Universul Juridic: Spuneați în trecut pe vremea operațiunii „Mani Pulite” că Italia suferea de cancer din perspectiva corupției, acum în anii 2000 spuneați că Italia este în metastază, care sunt factorii care ar trebui să împiedice această reversibilitate?

Antonio Di PietroEu nu sunt optimist deloc. În eterna luptă hoțul câștigă. În țara mea în fiecare zi sunt anchetați oameni, cancerul nu a fost învins, nu poți învinge corupția după o zi pe alta. Magistratura vine după comiterea corupției, dar cred că ar trebui să existe o clasă politică cu mâini curate care să susțină și să creeze o realitate în care să credem cu toții. Înfiriparea corupției trebuie evitată încă de la început, numirile si funcțiile să fie transparente, lupta împotriva corupției nu se termină niciodată, este infinită, eu nu cred că poate fi vreodată stârpită, ea trebuie combătută continuu.

Universul Juridic: La un moment dat ați fost nevoit să plecați din Italia pentru a munci în străinătate, ce v-a determinat să vă întoarceți în țara dumneavoastră?

Antonio Di PietroPărinții mei nu puteau să mă întrețină în facultate, așa că am plecat în Germania pentru a lucra într-o fabrică de tacâmuri, dar în același timp am continuat să învăț si am participat la o serie de concursuri în țara mea, pentru a obține o slujbă m-am angajat în aeronautică ca tehnician, o meserie care m-a ajutat mult ulterior.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Interviu: JUSTIȚIARUL Antonio Di Pietro was last modified: octombrie 27th, 2015 by Antonio Di Pietro

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Antonio Di Pietro

Antonio Di Pietro

Este un om politic italian și fost procuror în procesele de corupție din anii '90 supranumite Mani Pulite (Mâini Curate).
A mai scris: