Le recomand studenților să meargă pe câmpul de luptă

15 dec. 2016
Vizualizari: 1679
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Stăm de vorbă cu dl profesor Dan Constantin Mâță la această a doua etapă a Maratonului Facultăților de Drept desfășurată la Iași. Bine v-am regăsit, d-le profesor!

Dan Constantin Mâță: Bine ați revenit la Iași, în universitatea noastră.

Nicolae Cîrstea: Am stat de vorbă spre sfârșitul anului universitar trecut. Stăm de vorbă acum, la acest început de an universitar. Care sunt noutățile acestui început de an? Cum sunt studenții care au călcat pragul facultății pentru prima dată, studenții mai vechi, în anii mai mari?

Dan Constantin Mâță: Luna octombrie la Universitatea din Iași este cea mai frumoasă pentru că, pe lângă bucuria aceasta a revederii, colegi cu studenți, și a întâlnirii unor noi studenți, noi în mod tradițional în luna octombrie avem și bucuria serbării zilelor universității, astfel încât undeva din a doua jumătate a lunii octombrie până la final suntem într-un complex de manifestări științifice, academice, cultural-artistice.

În acest context sigur că ne-am întâlnit și cu studenții – atât cei mai vechi, cât și cei mai noi – și ce pot să vă spun, impresia întotdeauna este foarte bună, pentru că studenții aduc acel aer de prospețime și de optimism specific tinereții și foarte necesar începutului de an universitar.

Nicolae Cîrstea: Discutam și cu colegii dumneavoastră despre faptul că tehnologia este din ce în ce mai prezentă în viața noastră – și îi întrebam pe d-lor și aș vrea să vă întreb și pe dumneavoastră cum este prezentă tehnologia în activitatea de predare de la catedră, cum e prezentă în activitatea de asimilare de către studenți? O folosiți în mod curent la cursuri, la seminarii?

Dan Constantin Mâță: În opinia mea tehnologia a schimbat radical profilul juristului în ultimul deceniu – poate chiar mai mult –, pentru că accesul la resurse legislative, la sursele de informare, astăzi este mult mai facil și, totodată, pe lângă facilitate, și obligă. Pentru că nu mai ai acum scuza că nu ai reușit să găsești un anumit act normativ, nu ai reușit să găsești o anumită carte sau un anumit articol științific.

Spuneam că a schimbat radical profilul juristului, pentru că astăzi juristul dornic de a se informa nu trebuie să mai aștepte să iasă din tipar Monitorul Oficial și să vadă ultimele modificări, sau să aștepte aducerea într-o librărie a unei anumite cărți, pentru că imediat poate să apeleze la un motor de căutare legislativă, poate să apeleze la librăriile online. Universitatea noastră asigură abonamente la mai multe baze de date, cuprinzând publicații atât naționale, cât și internaționale, ceea ce este în avantajul atât al profesorilor, cât și al studenților. În plus, sigur, ne adaptăm și noi – depinde aici și de vârstă și, mai cu seamă, de abilitățile tehnice ale fiecăruia dintre noi, de a face cursurile și întâlnirile la seminar cât mai atractive, cu ajutorul videoproiectorului și cu toate celelalte mijloace pe care ni le pune la dispoziție tehnologia de azi.

Nicolae Cîrstea: Examenele de admitere în profesie – și examenele în general – sunt mult mai grele decât cele pe care le-am dat fiecare dintre noi acum 10, 15, 20 de ani, sau sunt doar mult mai vehiculate în mediul online, această posibilitate de a comenta, de a-ți spune părerea cu privire la dificultatea unui examen le face să pară mult mai dificile? S-a schimbat atât de mult examenul, a devenit foarte greu? Sau este doar o paradigmă și un subiectivism destul de mare în aprecierea ca fiind foarte grele aceste examene de admitere în profesie?

Dan Constantin Mâță: Dificultatea lor, trebuie să fim obiectivi și să recunoaștem că a crescut consistent în ultimii ani. Totuși, nu trebuie să privim aceste examene ca având un caracter istoric în examinarea din România. Orice examen, pentru orice generație, a presupus o anumită dificultate și un anumit grad de asimilare a materiei, plus că orice examen trebuie raportat vârstei. Pentru un student sau pentru un proaspăt absolvent, evident că un examen pare mult mai dificil decât față de un jurist cu experiență.

Din acest motiv, atunci când găsim aceste – nu neapărat nemulțumiri – dar aceste interogații ale celor examinați, legate de dificultatea acestor subiecte, trebuie întotdeauna să raportăm aceste întrebări, atât la vârsta lor, la lipsa de experiență în ceea ce privește examenele și la interesul legitim al oricărui examinat de a avea întrebări mai facile.

Nicolae Cîrstea: Sunteți în mod curent și constant alături de colegii mai tineri, de studenți, la aceste colocvii, întâlniri pe care le au ei cu privire la examene, la admiterea în profesiile juridice și aș vrea să vă întreb dacă în aceste întâlniri pe care le aveți cu ei le sugerați ce calități ar trebui să aibă pentru magistratură, ce calități ar trebui să aibă pentru profesiile liberale? De ce ar alege o profesie liberală, de ce ar alege magistratura?

Dan Constantin Mâță: În primul rând le recomand să meargă pe câmpul de luptă. Ca să știi ce armură folosești, mai întâi trebuie să vezi exact la ce o folosești. Fapt pentru care și în anul I, când am întâlniri, dar mai cu seamă în anul al II-lea, întâlniri mai dese cu studenții, le recomand să meargă în sălile de judecată pentru a vedea atmosfera, a înțelege – sigur, într-o formă empirică – procedura, dar a vedea exact care este mecanismul justiției în România. Și în felul acesta, de a vedea și dificultățile, dar și frumusețea fiecărei profesii, în primul rând a profesiilor tradiționale, cele din pretoriul justiției, de judecător, procuror și avocat. Asta este recomandarea călduroasă pe care o fac tuturor studenților de fiecare dată când ne vedem: să nu rămână doar în amfiteatre, în săli de curs, de seminarii, în bibliotecă – ceea, sigur, este prima lor datorie în calitate de studenți. Dar săptămânal să meargă măcar o dată, de două ori, și într-o sală de tribunal.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, d-le profesor, și vă doresc succes.

Dan Constantin Mâță: Și eu vă mulțumesc foarte mult.

👍Vezi și: Este foarte bine ca studenții să fie informați cu privire la specificul fiecărei profesii, cu privire la provocările fiecărei profesii

Le recomand studenților să meargă pe câmpul de luptă was last modified: decembrie 14th, 2016 by Dan Constantin Mâță

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice