Interviu cu Florin Dragomir în cadrul Congresului Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), 27 septembrie 2024
Cristian Pavel – Bună ziua, Doamnelor, Domnișoarelor și Domnilor! Ne aflăm la capătul celei de-a XXVI-a ediții a Congresului UNPIR, Congresul Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România. Suntem în ambianța frumoasă a Grand Hotel Marriott din capitală. Avem invitat, în această scurtă secvență, în acest scurt dialog, pe domnul Florin Dragomir. Domnia-sa este vicepreședinte al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România. Bine v-am găsit, domnule Dragomir!
Florin Dragomir – Bine ne-am văzut! Ne-am revăzut! Bună ziua tuturor!
Cristian Pavel – Din ceea ce am observat, noi am numărat peste 250 de participanți, ceea ce înseamnă ceva.
Florin Dragomir – Este o surpriză mai mult decât plăcută, nefiind un congres cu un specific mai important, cum este cel de alegeri. Prezența numeroasă dovedește, cred eu, o încredere a membrilor, pe de-o parte, în organele sale reprezentative și, pe de altă parte, un interes, pentru că profesia este foarte tânără, pentru că provocările sunt multe și pentru că ne preocupă pe toți ceea ce se întâmplă în profesie, în relația cu instituțiile, cu autoritățile, mai ales într-o societate în care totul se schimbă, din punct de vedere legislativ, periodic și cu o frecvență neplăcută.
Cristian Pavel – Mai ales având în vedere că avem în față perioada de alegeri și lucrurile comportă multe, multe necunoscute. Este foarte complicat să anticipăm ceea ce va urma, mai ales că vorbim de lucruri care țin de fiscalitate, care țin de legislație, care țin, la urma urmei, de voința politică.
Florin Dragomir – Ceea ce ne interesează pe noi este faptul că orice decizie sau foarte multe decizii politice au influențe macroeconomice, iar noi, ca foarte mulți profesioniști din alte specialități, suntem conectați la piață, la viață…
Cristian Pavel – Și, de multe ori, de tras ponoasele!
Florin Dragomir – Da! De cele mai multe ori, ce fac unii trag alții.
Cristian Pavel – Apropo de cele discutate, de proiectele care sunt de viitor și de problemele care preocupă breasla practicienilor în insolvență, ce vi s-a părut critic sau ce vi s-a părut interesant, urmând a fi rezolvat în agenda viitorului an? Ce a rămas nerezolvat din punctul dumneavoastră de vedere și ce ar avea prioritate?
Florin Dragomir – Una dintre prioritățile cele mai… sau prioritățile semnificative ale conducerii UNPIR este continuarea operațiunilor privind digitalizarea profesiei. Suntem, hai să zicem, în ultimul sfert de maraton din ceea ce ne-am propus în materie de digitalizare, respectiv de implementare a SEDIS-ului. Mai avem câteva proiecte în derulare, unele începute, unele propuse pentru viitorul an și pentru viitorul Consiliului Național de Conducere. Vrem să ajungem până la digitalizarea Secretariatului General, arhivarea electronică a tuturor documentelor, în sfârșit, aproape complet.
Cristian Pavel – Sunt unii pași deja inițiați, din câte știu, s-au făcut pași semnificativi.
Florin Dragomir – S-au făcut pași semnificativi, în primul rând, în ceea ce privește informatizarea dosarelor de insolvență. Scopul principal este obținerea unei baze de date serioase, reale.
Cristian Pavel – În materie de arhivare?
Florin Dragomir – În materie de arhivare se lucrează deocamdată doar pentru partea de documente de procedură care se încarcă în sistem. Arhivarea digitală, pe legea arhivei electronice, este ceea ce ne propunem în viitor. Celelalte demersuri se axează pe comunicare și, în primul rând, comunicarea cu instituțiile și autoritățile care influențează atât piața insolvenței, cât și reglementările și profesia de practician în insolvență.
Cristian Pavel – Nu ezit să vă întreb câteva lucruri importante care țin de preocupările dumneavoastră. Este vorba de ceea ce înseamnă preocupările colegilor din breaslă, din aria insolvenței, care țin de protejarea mediului. Aveți mereu în vedere acest lucru și este interesant să ne spuneți câteva cuvinte despre felul în care ajungeți, într-un fel sau altul, în procedurile pe care le urmați, să protejați mediul și să reușim să mai salvăm și să prezervăm ceea ce avem în acest moment.
Florin Dragomir – Sarcina noastră principală este să realizăm obligațiile de mediu pe care ni le transmite o instituție abilitată, respectiv Agenția de Protecție a Mediului. În ceea ce privește rolul practicianului în procedura insolvenței, este cu totul altul. Noi încercăm însă să respectăm toate normele legale cu incidență în insolvență și aici avem o problemă care, din păcate, a devenit mai dificilă decât înainte, relația cu autoritățile de protecție a mediului care ne-au complicat viața, în sensul că nu ne spun clar ce avem de făcut. Ceea ce pentru un practician care nu este specialist în mediu este o provocare și, efectiv, are probleme în aplicarea legii.
Cristian Pavel – Există practicieni specializați în probleme de mediu?
Florin Dragomir – Nu sunt, tocmai! Nefiind specializați în mediu, neavând toate organele pe care le are o societate normală, care este creator de deșeuri, practicianul are instrumente limitate. Dar, în primul rând, are o normă legală, Legea nr. 85, în care obligațiile de mediu nu există. Această lipsă, această incoerență legislativă ne provoacă mari necazuri, iar, din păcate, dialogul cu autoritățile de protecție a mediului este surd. Degeaba vorbim cu conducerea ministerului, care ne primește ori de câte ori…
Cristian Pavel – Ministerul Mediului, evident.
Florin Dragomir – Da. Din păcate, jos, în teritoriu, nu se întâmplă nimic, iar dispariția consultanților de mediu și complicarea problemelor de mediu provenind din legislația europeană, care se implementează permanent în România, nu ne fac decât viața dificilă. Intrăm în conflict cu creditorii, care-și vor banii, și intrăm în conflict cu autoritățile, care vor să-și îndeplinească obiectivele lor, din legislația lor.
Cristian Pavel – Deci este o problemă rămasă în studiu…
Florin Dragomir – …de actualitate, care a devenit din ce în ce mai greu de soluționat, în lipsa unei cooperări reale cu autoritățile respective.
Cristian Pavel – Să înțelegem că veți continua demersurile.
Florin Dragomir – Facem ce putem, este sarcina noastră, ca reprezentanți ai profesiei, să încercăm, să notificăm.
Cristian Pavel – Mulțumim pentru scurtul nostru dialog! Vă dorim mult succes mai departe!