Interviu cu domnul Norel Neagu cu prilejul evenimentului de lansare a Asociației Române de Drept Penal al Afacerilor

2 feb. 2023
Vizualizari: 389

Cristian Pavel: Bună ziua, ne aflăm la Hotelul Hilton din capitală, la evenimentul de lansare a Asociației Române de Drept Penal al Afacerilor. Este ziua de 14 ianuarie 2023, moment în care această nouă asociație a plecat în mod oficial la drum. Unul dintre fondatorii acestui acestei entități, acestui ONG este dl avocat Norel Neagu. Domnia sa este partener în cadrul societății Hotca, Neagu, Sitaru și asociații. Bine ați venit, dle Neagu!

Norel Neagu: Bine v-am găsit! Vă mulțumesc pentru invitație! Am lansat acest eveniment în ideea de a împărtăși din experiența noastră într-un cadru oficial, pentru că ne-a plăcut acest domeniu al dreptului penal al afacerilor și am încercat să împărtășim din experiența noastră anterior creând o revistă în acest domeniu, Revista de Drept Penal al Afacerilor, dar și un eveniment bianual – Conferința de Drept Penal al Afacerilor.

Văzând că ne înțelegem bine, noi, promotorii acestui proiect, am gândit să-l trecem la nivelul următor, să trecem la mult mai multe activități pe care le putem face sub egida unei asociații care să îmbine profesioniști din domeniul dreptului penal al afacerilor, teoreticieni, practicieni din toate ramurile de drept.

Cristian Pavel: Se spunea în timpul evenimentului despre faptul că sunt așteptați în cadrul Asociației tineri, tineri absolvenți, studenți chiar, ș.a.m.d. Dacă vorbim despre cei care practică deja meseria de avocat, având în vedere complexitatea și dificultățile pe care spețele din domeniul penal le implică, nu cumva multitudinea problemelor care rezultă ar putea fi considerate la un moment dat un obstacol, un factor de descurajare a celor care ar trebui să se înhame la un astfel de proiect profesional?

Norel Neagu: Obstacol poate, factor de descurajare nu! Depinde foarte mult de personalitatea celui care se înhamă la acest demers. Dar, de ce spun că obstacol este posibil?

Acum, lărgind sfera de discuție, mă refer la toți profesioniștii în domeniul juridic, cei care anchetează sau judecă infracțiuni din aria aceasta, a dreptului penal al afacerilor de regulă, cei care au o oarecare experiență și prin lege. Tuturor acestora li se impune o anumită limitare. De regulă, trebuie să fii judecător de la tribunal în sus, iar ca procuror, de regulă, să faci parte dintr-un parchet specializat, Direcția Națională Anticorupție sau DIICOT. Și atunci, e nevoie de un pic de experiență pentru a accede în cadrul profesiei la aceste formațiuni specializate.

În cadrul avocaturii nu există un astfel de impediment – poți să te implici din momentul în care ai intrat în profesie. Esențial ar fi să ai niște cunoștințe de bază în domeniul civil, în domeniul comercial, în domeniile adiacente.

Cristian Pavel: Și cel economic, desigur…

Norel Neagu: Absolut. Nu mai vorbesc dacă ai o facultate de științe economice; acest lucru reprezintă un plus, pentru că începi să înțelegi mult mai bine problema. După care trebuie să o aliniezi cu problemele de drept penal, cu noțiunile specifice de drept penal și drept procesual penal, asta pentru a fi un bun profesionist în domeniu. Și atunci, un tânăr la început de drum, un avocat tânăr, nu că este descurajat, are toate șansele să mearagă cu succes pe acest drum, dar este bine să aibă pe cineva cu experiență, care să-l ghideze. N-aș recomanda ca în momentul în care ieși de pe băncile facultății să te repezi ca avocat în acest domeniu și să încerci să rezolvi astfel de probleme, pentru că sunt deosebit de complexe.

Noi avem în cadrul societății noastre tineri stagiari care lucrează la astfel de dosare, dar sub supravegherea avocaților cu experiență, pe anumite aspecte la care ei pot să-și aducă contribuția, explicându-li-se problema de ansamblu și fiind formați treptat, în măsura de a se putea ocupa ei singuri de rezolvarea unor astfel de probleme.

Deci răspunsul ar fi acela că obstacolul constă în complexitatea domeniului, și atunci e nevoie să ai cunoștințe și să ajungi treptat la acel nivel. În ceea ce privește o posibilă descurajare, repet – asta depinde de caracterul fiecăruia. Dacă ești o persoană determinată…

Cristian Pavel: Unii chair își doresc provocări!

Norel Neagu: Exact!

Cristian Pavel: O altă întrebare care ține cumva de logică și poate și de transparență s-ar referi la următorul lucru: dacă atunci când vorbim despre veniturile generate de această arie de practică avocațială respectă logica, sunt ele proporționale cu complexitatea și cu cazurilor care implică reprezentarea respectivă și asistența juridică de specialitate? Cu alte cuvinte, merită efortul la sfârșitul zilei, când tragi linia și aduni? Merită riscul și toată dedicarea respectivă, atunci când faci un calcul la sfârșitul lunii sau anului?

Norel Neagu: Din experiența mea profesională, da, merită!

Cristian Pavel: Ăsta e un lucru important să știe cei care se gândesc vreo secundă să intre în acest domeniu!

Norel Neagu: Avocatura este o afacere. Întotdeauna trebuie să raportezi onorariul la complexitatea muncii pe care o desfășori, la problemele pe care le identifici și la soluțiile pe care le poți da. Și asta se transpune foarte bine și în domeniul dreptului penal al afacerilor.

În momentul în care ai o infracțiune de evaziune fiscală, în momentul în care discuți despre o infracțiune de spălare de bani, în momentul în care vorbești de o infracțiune de luare sau dare de mită, trafic de influență, există niște probleme specifice, există niște chestiuni interdisciplinare care trebuiesc analizate. În multe situații este nevoie de o echipă interdisciplinară pentru rezolvarea acestor probleme și atunci munca este deosebit de complexă și onorariul trebuie să reflecte întotdeauna efortul

Cristian Pavel: Asta dacă „balta” are suficient „pește”!

Norel Neagu: Asta asta este o chestiune a economiei de piață, care întotdeauna trebuie avută în vedere.

Cristian Pavel: Ultimă întrebare care vizează niște lucruri amintite în conferință. Ar fi interesant de înțeles cum își propune să activeze pe viitor Asociația Română de Drept Penal al Afacerilor pe verticală și pe orizontală, în relațiile cu entitățile  de profil?  (de exemplu UNBR, UJR, UNIPR, UNNPR ș.a.m.d.).

Norel Neagu: Am creat această asociație în scopul de a împărtăși din experiența noastră și de a învăța din experiența celorlalți. Avem de gând să cooperăm, să colaborăm cu toate formațiunile din profesie, atât dacă ne referim la profesioniști, la practicieni, la asociațiile judecătorilor și procurorilor, la Uniunea Națională a Barourilor din România, la executorii judecătorești, notari sau practicieni în insolvență.

Nu vorbim de cei care activează ca și consilieri juridici, care sunt, de asemenea, incluși în planurile noastre, dar și cu asociații care promovează profesioniști, cum este Uniunea Națională a Juriștilor din România, Academia de Științe Juridice, Academia Română de Științe Penale sau asociații internaționale.

Am fost deja invitați și suntem onorați să participăm la conferințe organizate de aceste prestigioase asociații, unde ni s-au indicat deja anumite secțiuni sau subsecțiuni ale acestor conferințe, fiind invitați să participăm cu aportul nostru.

Evident, să  să nu uităm și de Conferința noastră anuală de Drept Penal al Afacerilor organizată de Universul Juridic – urmează a XIV-a ediție, unde dorim să invităm, de asemenea, reprezentanți ai profesiilor juridice care ne-au onorat cu prezența și în trecut, de data asta sub sigla Asociației noastre, unde dorim să avem un dialog constructiv și pentru viitor.

Și, cum v-am spus și la ultimul interviu, stați aproape pentru că mai avem surprize pregătite!

Cristian Pavel: Este minunat. Nu putem face altceva decât să vă dorim drum bun!


* Fragment din interviul acordat de domnul Norel Neagu în cadrul Lansării oficiale a Asociației Române de Drept Penal al Afacerilor.

Interviu cu domnul Norel Neagu cu prilejul evenimentului de lansare a Asociației Române de Drept Penal al Afacerilor was last modified: februarie 3rd, 2023 by Norel Neagu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Norel Neagu

Norel Neagu

Este conferențiar universitar doctor la Universitatea Româno-Americană și avocat la SPARL Hotca, Neagu, Sitaru & Asociații, în cadrul Baroului București.
A mai scris: