Interviu cu domnul Mihai Mareș cu prilejul evenimentului de lansare a Asociației Române de Drept Penal al Afacerilor
Cristian Pavel: Bună ziua, ne aflăm la Hotelul Athenee Palace din centrul Capitalei. Suntem la evenimentul de lansare a Asociației Române de Drept Penal al Afacerilor. Avem alături de noi bucuria de a saluta pe unul dintre fondatorii acestei noi asociații. Este vorba despre dl avocat Mihai Mareș, și domnia sa este Managing Partner al cunoscutei Case de Avocatură Mareș & Mareș. Bine ați venit!
Mihai Mareș:Bună ziua, bine ați venit și dvs. la evenimentul de lansare al acestei noi asociații!
Cristian Pavel: Am avut privilegiul de a sta foarte pe scurt de vorbă, separat, cu fiecare dintre cei cinci fondatori, printre care vă numărați și dvs. Sunt câteva întrebări care, puse cap la cap, vor construi o imagine destul de coerentă pentru cei care urmăresc de la distanță acest happening. Sunt multe lucruri de aflat – unele s-au spus în timpul evenimentului de lansare, dar unele probabil că au timp să fie înțelese pe parcurs.
Una dintre întrebările pregătite se leagă de dreptul penal al afacerilor și, firește, de tipul de infracțiuni și hotărâri judecătorești în materie. Există verticale de business în care se produc mai multe infracțiuni decât în altele? Care ar fi explicația?
Mihai Mareș: Așa cum s-au subliniat și astăzi, în unele alocuțiuni, există bineînțeles, câteva domenii-cheie care produce mai multă infracționalitate, de ordin economic. Unul dintre aceste domenii ar fi criminalitatea informatică. Toată zona aceasta de criptomonede, tot ce înseamnă domeniul IT, reprezintă un domeniu care a produs cea mai mare creștere în zona infractionalității din domeniul de business.
Pe de altă parte, corupția, pe care la rândul ei o considerăm parte a domeniului de White Collar Crimes, va fi întotdeauna prezentă în zona achizițiilor publice, a finanțării partidelor politice – asta dacă e să vorbim mai concret despre spațiul din România, și, bineînțeles, toate aceste activități care produc bani, inclusiv evaziunea fiscală, ajungând ulterior să punem în discuție și problematica spălării banilor.
Deci, orice „crimă”, orice infracțiune care generează niște venituri ilicite odată introdusă în circuitul civil, face obiectul atenției a Asociației noastre.
Cristian Pavel: Apropo de procesele care au loc, unele dintre ele finalizate, firește, cu pronunțarea unor condamnări definitive. Am să vă întreb din practica largă pe care o aveți în zona penală dacă considerați că aceste condamnări sunt suficient de aspre așa încât ele să descurajeze potențialii infractori în acțiunile sau tentativele lor de încălcare a legii în viitor?
Mihai Mareș: Când vorbim de condamnări, vorbim despre soluționarea unor dosare penale individuale. Este de discutat de la caz la caz dacă a fost o pedeapsă mai blândă sau mai aspră.
În schimb, la nivelul legislativ al reglementării, al asprimii pedepselor, aș putea să dau un exemplu în ceea ce privește evaziunea fiscală. Avem printre cele mai aspre legislații penale pentru acest tip de încălcare a legislației! Infracțiunea de evaziune fiscală în varianta în care ar produce un prejudiciu de peste 500.000 EUR este pasibilă de o pedeapsă de la 9-15 ani. Prin urmare, ar putea depăși în unele cazuri, inclusiv omorul!
Descurajarea, prin politica penală foarte aspră a unui stat, vizând unele infracțiuni în mediul de afaceri și economic nu reprezintă o soluție, ci prin educație și prevenție.
S-a discutat foarte mult despre prescripție în ultimele luni, despre faptul că sunt foarte multe dosare care vor fi închise pe acest motiv. Probabil că noua configurare a acestei instituții de drept a prescripției răspunderii penale va impulsiona activitatea parchetelor să fie mult mai dinamică și faza de urmărire penală să dureze o perioadă mult mai scurtă.
Cristian Pavel: O ultimă întrebare se referă la importanța pe care o dă recunoașterea unui practician, unui avocat specializat, care are experiență și merite clare, care este o recunoaștere pe plan european și global. Ne referim la tomurile și directoarele de specialitate de la nivel global. Este această nominalizare atât de importantă?
Mihai Mareș: Recunoașterea internațională este decisivă, aș putea spune. Ne bucurăm să fim printre liderii recunoscuți și pe plan internațional în domeniul dreptului penal al afacerilor. Crima s-a internaționalizat și în momentul în care vorbim de săvârșirea unei infracțiuni, de cele mai multe ori vorbim despre o chestiune transfrontalieră.
Este nevoie de cooperare cu colegii avocați din mai multe jurisdicții. În dosarele complexe de pe rol a apărut inclusiv Parchetul European, deci recunoașterea din partea instituțiilor internaționale a colegilor din alte țări, a practicienilor de valoare din România este decisivă, așadar pentru această colaborare.
Cristian Pavel: Vă mulțumesc foarte mult, toate cele bune și succes în noua echipă din cadrul Asociației Române de Drept Penal al afacerilor.
Mihai Mareș: Vă mulțumesc!