Interviu cu domnul Gabriel Albu cu prilejul evenimentului de lansare a Asociației Române de Drept Penal al Afacerilor

1 feb. 2023
Vizualizari: 661

Cristian Pavel: Bună ziua, ne aflăm la evenimentul de lansare a Asociației Române de Drept Penal al Afacerilor. Suntem la Hotelul Hilton din București, în compania unuia dintre fondatorii acestei asociații, dl avocat Gabriel Albu. Domnia sa este Managing Partner al Cabinetului Albu Morar. Bine ați venit!

Gabriel Albu: Vă mulțumim foarte mult pentru ajutorul dvs. și pentru profesionalismul în organizarea evenimentului nostru. Să sperăm că este de bun augur. Noi ne vom strădui, cum spunea un coleg, să facem această asociație relevantă și sperăm că este punctul de început al unei noi etape, în ce denumesc eu maturizarea acestui domeniu de practică foarte efervescent în ultimii 15 ani.

Cristian Pavel: Și-au pus mulți problema următoare. Vorbim în general de drept penal, este o ramură foarte bine cunoscută în drept în general, dar dacă se poate face o distincție între dreptul penal despre care vorbim în general și dreptul penal al afacerilor, dacă vorbim în acest caz, despre companii sau despre justițiabili angrenați ca persoane și ca investitori în business, care este practic diferența?

Gabriel Albu: Cu siguranță, putem face o distincție, cel puțin practică. Din punct de vedere teoretic, sunt multe. Pot fi multe lucruri de zis și probabil că unele într-o oarecare măsură controversate, dar din perspectivă practică, cu siguranță putem face o diferență.

Dreptul penal clasic este o materie preponderentă reactivă, se întâmplă lucruri și atunci avem cauze pe rol. Dreptul penal al afacerilor, spre exemplu, este un domeniu de practică aș spune, mai puțin o ramură de drept care presupune o activitate în egală măsură reactivă, cât și una preventivă, partea de conformitate – complaiance.

În plus, dreptul penal al afacerilor este acel domeniu de practică ce se dorește a fi, nu doar că se dorește, este dedicat preponderent activității economice, activității de business. Dacă ar fi să mă întrebați pe mine, eu aș prefera categorisirea acestui domeniu de practică ca fiind mai degrabă subsumat dreptului afacerilor, business law, decât dreptului penal propriu-zis. Pentru că, încă o dată, una din componentele fundamentale ale dreptului penal al afacerilor nu ține de dreptul penal, astfel cum îl interpretăm, ca și activitatea reactivă și ca o activitate de prevenție, analiză de consiliere a mediului de business în a evita riscurile de complaiance și riscurile penale.

Cristian Pavel: O altă întrebare la care ne putem opri este următoarea. Există o concurență vizibilă în această nișă de practică avocațială în România, în București, cu siguranță, mai mult?

Gabriel Albu: Evident, din ce în ce mai mare, din ce în ce mai puternică, de când dreptul penal al afacerilor a devenit un fel de star al domeniilor de practică avocațială și mai ales de când a fost acceptată realmente ca fiind parte integrantă legitimă a avocaturii de business.

Da, există o concurență din ce în ce mai puternică. În egală măsură, însă, este adevărat că cei care au apucat să facă această activitate de la originile ei, pionieri, între care sper că mă număr și eu, tind să cred că au un cuvânt mai greu de spus, măcar prin simplul fapt al experienței îndelungate al multor meciuri în picioare, ca să mă exprim fotbalistic.

Cristian Pavel: O ultimă întrebare ar fi legată de felul în care respiră, cu ghilimelele de rigoare, o casă de avocatură care este specializată pe drept penal. Mă întrebam dacă sunt spețele, cauzele pe care le reprezentați sau le reprezintă o astfel de casă de avocatură, suficiente pentru a acoperi timpul, și, mai ales, nevoile unei astfel de firme?

Gabriel Albu: E o întrebare potrivită pentru mine, pentru că în noi, Casa de Avocatură Albu Morar, suntem una dintre puținele care activăm exclusiv în domeniul dreptului penal al afacerilor și acum, ca orice alegere de viață, are și aspecte pozitive și aspecte negative.

Aspectul pozitiv și foarte favorabil, zic eu, clientelei noastre este că, făcând doar asta, ne pricepem foarte bine la asta.

Evident că, axându-ne exclusiv pe acest domeniu de activitate, pierdem clientelă din celelalte domenii. Însă, și asta să zicem că vine cu un oarecare avantaj, și anume, al faptului că fiind consacrați ca practicieni exclusiv în acest domeniu, de regulă, cauzele importante, cele cu mize extraordinar de mari ajung în portofoliu caselor specializate și mai puțin al caselor generaliste, să spunem.

Cristian Pavel: Mulțumim foarte mult, dle avocat Gabriel Albu, toate cele bune!

Gabriel Albu: Mulțumesc și eu!


* Fragment din interviul acordat de domnul Gabriel Albu în cadrul Lansării oficiale a Asociației Române de Drept Penal al Afacerilor.

Interviu cu domnul Gabriel Albu cu prilejul evenimentului de lansare a Asociației Române de Drept Penal al Afacerilor was last modified: februarie 3rd, 2023 by Gabriel Albu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice