Întâlnirea delegației UNBR cu reprezentanții Biroului Permanent al Senatului României, privind perfecționarea legislației în domeniul justiției

3 iul. 2015
Vizualizari: 923

Despre

  • Delegația UNBR
  • Reprezentanții Biroului Permanent al Senatului României
  • Concluziile întâlnirii

La data de 1 iulie 2015, Gheorghe Florea, președintele UNBR, împreună cu vicepreședinții Uniunii, Cristina Gheorghe, Ion Turculeanu, Petruț Ciobanu și Ioan Chelaru, au participat la o întâlnire cu reprezentanții Biroului Permanent al Senatului, cu scopul de a ajunge la o mai bună cunoaștere de către legislativ a realităților din interiorul justiției și identificarea unor soluții de îmbunătățire a legislației în domeniu, potrivit comunicatului de presă remis de UNBR.

„În cadrul întâlnirii, președintele UNBR a subliniat că profesia de avocat este preocupată de apărarea prezumției de nevinovăție, precum și de problematica privind scurgerea de informații în timpul unor anchete de natură să creeze presiuni, inclusiv asupra apărării celor care au drept sacrosant în apărarea pe bază de lege.

În contextul ingerințelor tot mai frecvente, generate de supravegherea în masă, asupra principiului fundamental al avocaturii privind apărarea secretului profesional și a confidențialității comunicărilor avocat client, președintele UNBR a arătat că este nevoie de garanții de apărare a acestui principiu, care la rândul său, este o garanție a drepturilor fundamentale la apărare și la un proces echitabil: «Suntem preocupați de inventarierea și construcția legislativă a tuturor garanțiilor care să asigure cetățeanul că trebuie să aibă încredere pe bază de lege în avocați, inclusiv garanțiile care asigură secretul profesional, problemă esențială cu privire la dezvoltarea statului de drept, secretul profesional al avocatului fiind sfânt pentru tot ce înseamnă securitate juridică și judiciară a cetățeanului. Suntem preocupați de tratarea problematicii privind răspunderea în toate planurile instituționale. (…) Suntem preocupați de curățenia noastră morală».

Nu în ultimul rând, Președintele UNBR a semnalat si necesitatea imperativă de a exista o verificare, în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, a măsurii în care serviciile secrete se implică în anchete și în procesele aflate pe rolul instanțelor: «Am sprijinit toate demersurile făcute de către actorii implicați în rezolvarea dilemei privind implicarea altor influențe în ceea ce privește realizarea Justiției. Am făcut apeluri prin care am sprijinit demersurile asociațiilor profesionale ale magistraților, Consiliului Superior al Magistraturii, solicitând și noi CSAT să facă verificările pe care legea le permite cu privire la clarificarea uneia dintre tematicile pe care le-ați evocat ».

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului, a spus că «Statul de drept e cel capabil să aibă instituții puternice, menite să apere drepturile și libertățile cetățenilor. Ca atare, rolul avocaților și vocea avocaților într-un stat de drept trebuie să se facă auzită. E reproșul pe care l-am făcut barourilor de avocați, că în dezbaterile publice vocea lor e slab auzită. Auzim vocile procurorilor, ale CSM, mai puțin vocile avocaților chemați să îi apere pe cetățeni împotriva abuzurilor și exceselor statului. Din păcate, constatăm că aceste lucruri se întâmplă. Sigur că opinia publică este preocupată în primul rând de faptele politicienilor, dar nu trebuie să scăpăm din vedere că în ultima perioadă au ieșit la iveală și abuzuri comise împotriva simplilor cetățeni de către instituții sau persoane care reprezintă interesele fundamentale ale statului. Așa cum spunea și dl. avocat Florea, am discutat și de lucruri bune și de lucruri mai puțin bune pe care trebuie să le corectăm.

Susțin sugestia domniilor lor (UNBR n.n.) ca, la comisiile juridice, de acum înainte, să fie cerut un punct de vedere sau un raport, ori un aviz consultativ, dacă vreți să-l numim așa, în toate proiectele care țin de domeniul justiției și inclusiv al administrației locale pentru că, și acolo, legislația se răsfrânge, în final, asupra cetățeanului. Dorim să evităm situația în care corecturile să se facă după adoptarea legilor».

Conform invitației adresate UNBR de către Senatul României, inițiativa acestor întâlniri urmărește o mai bună cunoaștere de către legislativ a realităților din interiorul Puterii Judecătorești, pentru a acționa, în viitor, la îmbunătățirea legislației în domeniu. În acest sens, Biroul Permanent al Senatului a hotărât să invite la discuții reprezentanții unor asociații profesionale din magistratură și avocatură, precum UNBR, AMR, UNJR și Asociația Procurorilor din România”.

Consultați sursa informației, comunicatul de presă publicat pe site-ul UNBR (www.unbr.ro).

Întâlnirea delegației UNBR cu reprezentanții Biroului Permanent al Senatului României, privind perfecționarea legislației în domeniul justiției was last modified: iulie 2nd, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: