Dreptul la apărare. Întâlnirea Consiliului Baroului Bucureşti cu Ministrul Justiţiei

16 iun. 2016
Vizualizari: 840

 

Ca urmare a declarației publice a doamnei Raluca Prună, Ministrul Justiției, cu privire la intenția de a se consulta cu avocații din Baroul București în legătură cu existența unor puncte de vedere diferite exprimate cu privire la proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995, Consiliul Baroului București i-a adresat o invitație la o discuție prin care să fie clarificate unele neînțelegeri, în vederea unei corecte informări a opiniei publice cu privire la proiectul de lege dezbătut în Parlamentul României.

Interesul Baroului București a fost justificat, dincolo de deschiderea spre dialog cu orice avocat, de expunerea publică a poziției din partea unor autorități, precum și de interpretarea eronată a scopului reglementărilor propuse, care au insinuat ideea că se încearcă, prin adoptarea unor norme de modificare a Legii privind exercitarea profesiei de avocat, crearea unei „imunități” a profesiei și a avocaților, ceea ce a dus la o falsă imagine a avocatului în relațiile cu autoritățile judiciare și în societate.

Întâlnirea dintre Consiliul Baroului București și doamna Raluca Prună, Ministrul Justiției, s-a desfășurat în 07 iunie 2016, la sediul Baroului București.

În calitate de reprezentant al Ministerului Justiției și de membru al Guvernului, doamna Raluca Prună a adus la cunoștința Consiliului Baroului București rezervele autorităților cu privire la proiectul de lege, acestea constând în:

(i) necesitatea asigurării unui regim unitar în care poate avea loc percheziționarea sediului profesional al avocatului, în condiții similare magistraților și parlamentarilor, că în sistemul de drept francez, în care nu este consacrată legal imunitatea, ci doar obligația conducătorilor instituției din care face parte avocatul, magistratul sau parlamentarul, de a participa la percheziția persoanei respective. S-a admis, totuși, că nu este instituită prin proiectul de lege o imunitate, totală sau parțială, pentru avocat, prezența Decanului sau a reprezentantului acestuia la efectuarea percheziției nefiind de natură, potrivit specialiștilor consultați ulterior, să afecteze legala desfășurare a acesteia sau cercetarea penală.

Sub acest aspect, reprezentanții Consiliului Baroului București au arătat că existența unei imunități a parlamentarilor sau cerinței avizului din partea Consiliului Superior al Magistraturii pentru efectuarea de acte specifice de urmărire penală împotriva unui magistrat suspectat, sunt garanții specifice demnităților și profesiilor respective, pe care noua reglementare nu își propune să le extindă la avocați;

(îi) reglementarea unui secret profesional extins, a unei „inviolabilități”; care să privească și datele stocate pe suport magnetic, ar permite persoanei suspectate de săvârșirea unei infracțiuni să ascundă, prin avocatul său, probe care ar fi de natură să-i demonstreze vinovăția.

Poziția Consiliului Baroului București, sub acest aspect, a fost în sensul că scopul legii a fost de a asigura deplină protecție a datelor și informațiilor puse la dispoziție de către client avocatului, exclusiv în vederea exercitării dreptului la apărare, nu de transformare a acestuia într-un „depozitar”; al probelor vinovăției clientului.

(iii) necesitatea păstrării soluției legislative actuale, în sensul asimilării avocaților cu funcționarii – astfel cum sunt definiți în legea penală, pentru a se asigura o mai bună prevenție penală, prin determinarea avocatului de a asigura o atenție mai mare protejării valorilor sociale ocrotite prin reglementarea infracțiunilor care au ca autori funcționarii.

Poziția Consiliului Baroului București, în această privință, a fost de contestare categorică a existenței unei dispoziții în legislația actuală care să asimileze avocații cu funcționarii, excluzând apartenența avocaților în categoria de persoane asimilată funcționarilor, întrucât, de esența profesiei de avocat este plasarea acesteia în afara sferei autorității controlului statului, specifică subordonării în exercitarea funcției, tocmai pentru a se asigura independența avocatului, ca mijloc esențial de asigurare a dreptului la apărare;

(iv) necesitatea renunțării la propunerea reglementării unor onorarii minimale, incompatibile cu regulile economiei de piață și cu calitatea de liber profesionist a avocatului.

Poziția Consiliului Baroului București a fost în sensul că această propunere nu a aparținut organelor profesiei, ci a fost inserată cu ocazia procedurii de legiferare; oricum, este compatibilă reglementarea unor tarife minimale cu exercitarea unei profesii liberale.

Consiliul Baroului București a adresat un apel Ministerului Justiției pentru a facilita dialogul și colaborarea cu experții din cadrul departamentelor cu atribuții în elaborarea de acte normative, o astfel de colaborare fiind de natură să prevină în viitor situații în care să se inoculeze ideea falsă că profesia de avocat nu este orientată către respectarea legii și combaterea corupției, cu luarea în considerare a specificului profesiei de avocat, care presupune asigurarea dreptului la apărare pentru orice persoană, chiar și pentru cel acuzat. Ministrul Justiției a reamintit, în acest context, colaborarea constantă a Ministerului Justiției cu reprezentanții Uniunii Naționale a Barourilor din România, pentru identificarea celor mai bune soluții legislative, în contextul elaborării proiectelor noilor coduri, al modificărilor anterioare ale Legii nr. 51/1995 – inițiate de Ministerul Justiției, al altor proiecte de acte normative care au privit activitatea avocaților, dar și al propunerilor legislative inițiate de senatori și deputați, inclusiv cu privire la propunerea legislativă de modificare și completare a Legii nr. 51/1995 aflată la acest moment în dezbatere parlamentară.

Consiliul Baroului București a transmis aprecieri doamnei Raluca Prună, Ministrul Justiției, pentru disponibilitatea la dialog și și-a manifestat dorința de colaborare în procedura de modernizare a reglementării profesiei de avocat, în strictă conformitate cu regulile statului de drept și ale democrației.

Consiliul Baroului București a luat act și și-a însușit Comunicatul Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România din 04 iunie 2016, inclusiv în ceea ce privește inițierea unor acțiuni de protest în cazul în care eforturile de consolidare a dreptului la apărare, a secretului profesional, a statului de drept și a respectării regulilor democratice vor fi afectate prin activitățile incorecte ale unor decidenți publici.

Consiliul Baroului București adresează mulțumiri barourilor din țară care au aderat la protestul inițiat de Baroul București, precum și asociațiilor profesionale ale judecătorilor, pentru luările corecte de poziție.

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Dreptul la apărare. Întâlnirea Consiliului Baroului București cu Ministrul Justiției was last modified: iunie 15th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: