Întâlnire istorică la G20

7 iul. 2017
Vizualizari: 2280

Ziua de 7 iulie este una cu adevărat istorică. Summitul G20 a prilejuit întâlnirea puternicilor planetei, dar și prima strângere de mâini a președinților SUA și Rusiei.

„Președinții Donald Trump și Vladimir Putin s-au întâlnit în cele din urmă, la Hamburg, cu ocazia summit-ului G20. Prima strângere de mână a fost văzută ca un moment istoric. Imaginile transmise de serviciul de presă al guvernului german îl arată pe Trump dând mâna cu Putin și prinzându-i bratul, apoi bătându-l pe umăr. Liderul rus a afișat un zambet larg și a arătat prietenește cu degetul. The Washington Post vorbește despre „un limbaj genial al corpului”, notează Cotidianul.

Pe agenda celor doi președinți se află criza din Siria și lupta împotriva terorismului, dar și situația din Ucraina.

„Dincolo de marile teme precum situația din Siria, Ucraina sau Coreea de Nord (dosar în care, chiar în timpul în care liderii G20 se întâlneau la Hamburg, Rusia se opunea în Consiliul de securitate ONU unei rezoluții care condamna lansarea unei rachete balistice intercontinentale nord-coreene), partea rusă a venit cu o solicitare punctuală cu ocazia primei întâlniri Trump-Putin. Kremlinul a precizat că Putin dorește ca Trump să promită că SUA vor înapoia Rusiei cele două cladiri ale corpului diplomatic rus din SUA pe care administratia Obama le-a confiscat, ca măsură punitivă pentru implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale. Tot atunci, în decembrie 206, au fost expulzați din SUA peste 30 de diplomați ruși. Administratia Trump a indicat deja că poate înapoia Rusiei cele două clădiri, suspectate de fosta administrație ca locații în care se analizau informațiile obținute de spionii ruși. Doar că președinele Trump se confrunta cu opoziția multor congresmani republicani și democrați, care văd în acest gest o ușurare a sancțiunilor împotriva Moscovei”, mai precizează Cotidianul.

Summitul G20 este o întâlnire importantă pentru viitorul țărilor Europei. Pe agenda întâlnirii sunt numeroase probleme politice și economice care își caută o rezolvare. Însă, Papa Francisc a cerut șefilor de state state să privească spre refugiați și săracii planetei.

„Papa Francisc îi îndeamnă pe șefii de stat și de guverne din cadrul Grupului Celor Douăzeci (G20) cel mai bogate țări industrializate și emergente să facă din sărăcie și refugiați o prioritate a summitului la care participă vineri și sâmbătă la Hamburg, în Germania”, relatează The Associated Press, citată de News.ro.

La București s-a sărbătorit Ziua Justiției. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Juriștilor din România în colaborare cu Editura Universul Juridic, evenimentul fiind transmis în direct pe portalul universuljuridic.ro și pe pagina de Facebook a Editurii Universul Juridic.

Și tot astăzi Editura Universul Juridic a lansat în cadrul unei gale transmise în direct primul număr din acest an al Revistei Legal Point. Despre conținutul acestei reviste puteți citi mai multe pe portalul universuljuridic.ro.

Tot la București, „Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Marcel Opriș, a venit, vineri, la Palatul Victoria, pentru o discuție cu premierul Mihai Tudose, ministrul Finanțelor și șeful ANAF pentru găsirea unei soluții de a conecta sistemul informatic al Agenției fiscale cu cel al Finanțelor și al Trezoreriei”, după cum au declarat pentru News.ro, surse oficiale.

„Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat negociază, prin programul InvestRomânia, implementarea în țara noastră a unor proiecte în valoare totală de 1,8 miliarde de euro de către companii străine, a declarat, vineri, Ilan Laufer, ministrul de resort, în cadrul unei conferințe de presă”, scrie azi Agerpres.

„Sunt proiecte private pe care ministerul le sprijină, pe care noi încercăm să le implementăm în România. Pentru unele investiții ne luptăm cu țări precum Polonia, Cehia, Ungaria. Această sumă ar fi potențialul maxim de atins. Dintre acestea, proiecte cu o sumă importantă sunt concretizate, iar restul sunt posibile investiții”, a adăugat Laufer”, menționează Agerpres.

În ultima vreme Curtea Constituțională este chemată din ce în ce mai des să se pronunțe asupra unor chestiuni juridice delicate.

„Curtea Constituțională a decis, joi, că infracțiunea de neglijență în serviciu este constituțională, doar dacă prin sintagma „îndeplinire defectuoasă” a îndatoririlor de serviciu se înțelege „încălcarea legii”, stabilind astfel condiții identice de incriminare ca în cazul infracțiunii de abuz în serviciu. Curtea cere și introducerea de către Parlament a unui prag”, notează News.ro.

O altă informație vine de la Curtea de Casație și Justiție.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a decis joi că nu are competența să judece dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009, în care sunt inculpați Elena Udrea, Ioana Băsescu și jurnalistul Dan Andronic, cauza fiind trimisă la Curtea de Apel București”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Întâlnire istorică la G20 was last modified: iulie 7th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: