Întâlnire interinstituțională între Consiliul de Mediere și Consiliul Superior al Magistraturii

10 iun. 2020
Vizualizari: 431

Potrivit site-ului oficial (www.cmediere.ro), marți, 9 iunie 2020, Consiliul de Mediere a participat, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, la întâlnirea interinstituțională dintre Consiliul de Mediere și Consiliul Superior al Magistraturii, stabilită ca urmare a exprimării acordului în cadrul Comisiei „Legislație și cooperare interinstituțională”.

Astfel, în cadrul întâlnirii au fost abordate următoarele subiecte:

1. Inițierea de către Consiliul Superior al Magistraturii, în parteneriat cu Consiliul de Mediere, a unei campanii de informare/conștientizare privind implementarea mecanismelor de soluționare alternativă a disputelor prin mediere, în scopul învederării judecătorilor asupra obligațiilor ce le revin conform prevederilor art. 61 alin. 3, 4 din Legea 192/2006 privind medierea și conform art. 21 din Codul de procedură civilă.

2. Propunere de introducere în sistemul de evaluare a judecătorilor și procurorilor a unui nou indicator de evaluare a performanțelor profesionale, respectiv „numărul de cazuri trimise spre soluționare prin mediere conform dispozițiilor art. 61 alin. 3, 4 din Legea 192/2006 privind medierea și conform art. 21 din Codul de procedură civilă.

3. Inserarea în cuprinsul citației adresată părților, precum și a altor înscrisuri/ comunicări adresate acestora de către instanțele de judecată, a aspectelor privind obligația acestora de a se informa cu privire la procedura de mediere și de a încerca soluționarea conflictului prin mediere, conform dispozițiilor art. 2 și art. 61 din Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

4. Având în vedere dispozițiile art. 63 din Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, privitor la „restituirea taxei judiciare de timbru…”, raportat la diferitele interpretări ale instanțelor de judecată, necesitatea unei informări/ punct de vedere din partea Consiliului Superior al Magistraturii către toate instanțele de judecată, în scopul stabilirii unei practici unitare în acest sens.

5. Având în vedere efectele generate de epidemia virusului COVID-19, referitor la accesul justițiabililor în cadrul instanțelor de judecată, s-a discutat despre oportunitatea ca, în cauzele care au ca obiect încuviințarea acordurilor de mediere și emiterea unei hotărâri de expedient, conform art. 438-441 din Legea nr. 134/2010 republicată, cu modificările și completările ulterioare, acestea să fie judecate în Cameră de Consiliu. În mod excepțional sau acolo unde legea impune, părțile să poată fi citate pentru a fi prezente conform dispozițiilor art. 59 din Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

6. A fost solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să își exprime punctul de vedere în urma unei analize asupra modelelor de documente pe care mediatorii le utilizează în cadrul exercitării activității profesionale, documente înaintate în cadrul întâlnirii. Recomandările Consiliului Superior al Magistraturii vor fi folosite de Consiliul de Mediere în cadrul procesului de uniformizare a acestor documente, creând astfel premisele unei conlucrări eficiente la nivel interinstituțional.

7. Cooptarea Consiliului de Mediere de către Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de partener, în proiecte finanțate de Uniunea Europeană ori alte programe internaționale/ naționale care au ca rezultate informarea și implementarea mecanismelor de soluționare alternativă a disputelor în general și prin mediere, în special. Propunere: elaborarea de către Consiliul Superior al Magistraturii, în parteneriat cu Consiliul de Mediere, a unui ghid de îndrumare, informare și promovare, denumit „InfoMediere”.

De asemenea, solicitările sus-menționate vor fi discutate la nivelul Comisiei „Legislație și cooperare interinstituțională” din cadrul CSM, după analiza lor în cadrul compartimentului de specialitate.

 

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Această rubrică este susținută de EASYLAW, manager activități juridice.
Îmbunătățește eficiența echipei și crește performanța societății tale de avocatură, cu pachetul Avocatul PREMIUM. Abonează-te la EASYLAW* și primești gratuit cont PREMIUM pe portalul www.universuljuridic.ro.
🔔Vreau cont demo
Întâlnire interinstituțională între Consiliul de Mediere și Consiliul Superior al Magistraturii was last modified: iunie 10th, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: