Instrucţiunile privind individualizarea sancţiunilor pentru contravenţiile prevăzute la art. 55 din Legea concurenţei nr. 21/1996 – modificări (OPCC nr. 1208/2018)

29 oct. 2018
Vizualizari: 1427
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 Pct. 36 din Instrucțiunilor privind individualizarea sancțiunilor pentru contravențiile prevăzute la art. 55 din Legea concurenței nr. 21/1996 (modificat prin OPCC nr. 1208/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, pct. 36 prevedea:

36. Atunci când raportul de investigație comunicat părților, însoțit de principalele elemente probatorii, reflectă conținutul propunerilor de recunoaștere a faptei, observațiile scrise transmise de părțile în cauză la raport, în termenul stabilit de Consiliul Concurenței, trebuie să conțină recunoașterea expresă, clară și neechivocă a răspunderii lor pentru săvârșirea faptei anticoncurențiale sub aspectul dimensiunii sale materiale, geografice și temporale, precum și o declarație privind acceptarea cuantumului preconizat al amenzii. Părțile au posibilitatea de a declara că renunță la beneficiul termenului prevăzut de art. 45 alin. (1) din lege”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 36 se modifică și va avea următorul conținut:

„36. Atunci când raportul de investigație comunicat părților, însoțit de principalele elemente probatorii, reflectă conținutul propunerii de formulare a unei recunoașteri, întreprinderea va transmite, în termenul stabilit de Consiliul Concurenței pentru depunerea de observații la raport, recunoașterea expresă, clară și neechivocă a răspunderii ei pentru săvârșirea faptei anticoncurențiale sub aspectul dimensiunii sale materiale, geografice și temporale, precum și o declarație privind acceptarea cuantumului preconizat al amenzii, potrivit modelului de cerere privind acordarea unui tratament favorabil pentru recunoaștere prevăzut în anexa nr. 1^1. Părțile au posibilitatea de a declara că renunță la beneficiul termenului prevăzut de art. 45 alin. (1) din lege”.

 

Pct. 41 din Instrucțiunilor privind individualizarea sancțiunilor pentru contravențiile prevăzute la art. 55 din Legea concurenței nr. 21/1996 (modificat prin OPCC nr. 1208/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, pct. 41 prevedea:

„41. În situația în care cererea de acordare a unui tratament favorabil în temeiul art. 57 alin. (3) din lege este înregistrată după comunicarea și primirea raportului de investigație și exercitarea dreptului de acces la dosar, potrivit art. 45 din lege, pct. 24, 25, 31 și 32 lit. a)-c) se aplică în mod corespunzător”.

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 41 se modifică și va avea următorul conținut:

„41. În situația în care cererea de acordare a unui tratament favorabil în temeiul art. 57 alin. (3) din lege este înregistrată după comunicarea raportului de investigație, potrivit prevederilor art. 45 din lege, pct. 24, 25, 31 și pct. 32 lit. a)-c) se aplică în mod corespunzător”.

 

Pct. 47 lit. b) din Instrucțiunilor privind individualizarea sancțiunilor pentru contravențiile prevăzute la art. 55 din Legea concurenței nr. 21/1996 (modificat prin OPCC nr. 1208/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la pct. 47, lit. b) prevedea:

„47. La determinarea cuantumului cu care se reduce amenda pentru recunoaștere, Consiliul Concurenței are în vedere momentul în care intervine recunoașterea, astfel:

(…)

b) În cazul în care cererea este înregistrată după comunicarea și primirea raportului de investigație și exercitarea dreptului de acces la dosar, potrivit art. 45 din lege, dar înainte de audieri, întreprinderea poate beneficia de o reducere a cuantumului amenzii cu un procent de maximum 15% din nivelul de bază determinat potrivit prezentelor instrucțiuni”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la pct. 47, lit. b) se modifică și va avea următorul conținut:

„47. La determinarea cuantumului cu care se reduce amenda pentru recunoaștere, Consiliul Concurenței are în vedere momentul în care intervine recunoașterea, astfel:

(…)

b) În cazul în care cererea de acordare a unui tratament favorabil în temeiul art. 57 alin. (3) din lege este înregistrată după comunicarea raportului de investigație, potrivit art. 45 din lege, dar înainte de audieri, întreprinderea poate beneficia de o reducere a cuantumului amenzii cu un procent de maximum 15% din nivelul de bază determinat potrivit prezentelor instrucțiuni”.

 

Pct. 48 lit. a) din Instrucțiunilor privind individualizarea sancțiunilor pentru contravențiile prevăzute la art. 55 din Legea concurenței nr. 21/1996 (modificat prin OPCC nr. 1208/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la pct. 48, lit. a) prevedea:

„48. La determinarea cuantumului cu care se reduce amenda pentru recunoaștere, Consiliul Concurenței are în vedere întinderea recunoașterii, astfel:

a) pentru recunoașterea totală a faptei, formulată potrivit pct. 46 lit. a), se poate acorda o reducere a cuantumului amenzii de maximum 30% din nivelul de bază determinat potrivit prezentelor instrucțiuni;”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la pct. 48, lit. a) se modifică și va avea următorul conținut:

„48. La determinarea cuantumului cu care se reduce amenda pentru recunoaștere, Consiliul Concurenței are în vedere întinderea recunoașterii, astfel:

a) pentru recunoașterea totală a faptei, formulată potrivit pct. 47 lit. a), se poate acorda o reducere a cuantumului amenzii de maximum 30% din nivelul de bază determinat potrivit prezentelor instrucțiuni;”.

 

Pct. 65 din Instrucțiunilor privind individualizarea sancțiunilor pentru contravențiile prevăzute la art. 55 din Legea concurenței nr. 21/1996 (modificat prin OPCC nr. 1208/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, pct. 65 prevedea:

„65. Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezentele instrucțiuni”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, pct. 65 se modifică și va avea următorul conținut:

„65. Anexele nr. 1, 11 și 2 fac parte integrantă din prezentele instrucțiuni”.

 

Anexa nr. 1 din Instrucțiunilor privind individualizarea sancțiunilor pentru contravențiile prevăzute la art. 55 din Legea concurenței nr. 21/1996 (modificat prin OPCC nr. 1208/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, anexa nr. 1 prevedea:

modelul pentru „Cerere de acordare a unui tratament favorabil”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, anexa nr. 1 se modifică și conține modelul pentru :

„Proces-verbal al întâlnirii din data de . . . . . . . . . .”.

 

Anexa nr. 1^1 din Instrucțiunilor privind individualizarea sancțiunilor pentru contravențiile prevăzute la art. 55 din Legea concurenței nr. 21/1996 (introdus prin OPCC nr. 1208/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după anexa nr. 1, se introduce o nouă anexă, anexa nr. 1^1, conține modelul formularului pentru :

„Propunere privind formularea unei recunoașteri^1/Cerere de acordare a unui tratament favorabil pentru recunoaștere^2”.

 

Alte dispoziții ale OPCC nr. 1208/2018

 

Potrivit art. II, instrucțiunile vor fi puse în aplicare prin ordin al președintelui Consiliului Concurenței și vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Instrucțiunile privind individualizarea sancțiunilor pentru contravențiile prevăzute la art. 55 din Legea concurenței nr. 21/1996 – modificări (OPCC nr. 1208/2018) was last modified: octombrie 29th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.