Institutul Cantacuzino este un institut care are trecut, prezent și viitor

22 nov. 2018
Vizualizari: 2005

Mircea Fica: Bună ziua, suntem la evenimentul Excelență în Medicină și Farmacie, ediția a II-a, 31 octombrie 2018 – stăm de vorbă cu domnul Mircea Ioan Popa, director adjunct al Institutului Cantacuzino – un institut de excelență în medicină, în România. Vă rugăm să ne spuneți care sunt proiectele de viitor ale Institutului Cantacuzino. Ce noi produse veți scoate pe piață și când, dacă se poate?

Mircea Ioan Popa: Institutul Cantacuzino este un institut care are trecut, prezent și viitor. Ca atare, pornind de la trecut, proiectele noastre merg pe cinci direcții. Acestea respectă întru totul misiunile pe care Profesorul Ion Cantacuzino le-a stabilit în 1921. Cele cinci misiuni includ: diagnostic de laborator pentru populație; diagnostic de laborator pentru sănătatea publică – cu implicații în supravegherea bolilor infecțioase; cercetare; producție și învățământ. Având în vedere cele menționate putem evidenția că este vorba despre un institut mai deosebit. Nu credem că există un alt institut precum Institutul Cantacuzino în România și probabil nici într-o altă țară apropiată de noi. Institutul îmbină foarte multe tipuri de activități. Fiecare dintre aceste activități se află în atenția conducerii Ministerului Apărării Naționale și, ca atare, și în atenția conducerii institutului, pentru că toate deciziile trebuie să fie respectate și aplicate. Institutul Cantacuzino a trecut printr-o perioadă dificilă, a fost chiar și o perioadă în care ar fi putut să nu mai existe. În momentul de față Institutul este susținut de către Ministerul Apărării Naționale și toate activitățile sunt realizate pentru îndeplinirea obiectivelor și îndeplinirea misiunilor (diagnostic, sănătate publică, cercetare, învățământ și producție).

Mircea Fica: Așadar, Ministerul Apărării a avut un rol esențial, decisiv, în renașterea institutului și în creșterea bugetului de cercetare.

 Mircea Ioan Popa: Nu există niciun dubiu în această privință. În momentul de față bugetul Institutului este cu mult mai mare în comparație cu orice alt an precedent, există o deschidere care ne permite să putem să facem angajări. Este cunoscut, de cei care vor să cunoască, faptul că am pierdut foarte mulți colegi – pentru că au fost perioade în care, institutul neprimind fonduri pentru salarii și având dificultăți foarte mari, o parte dintre aceștia au plecat Astfel, trebuie să aducem alături de noi alți colegi, pe care să-i pregătim; doar într-o echipă performantă putem îndeplini cu succes misiunile, în interesul sănătății poporului român. Bugetul aprobat de conducerea Ministerului Apărării Naționale sprijină și permite toate activitățile necesare.

 Mircea Fica: Și găsiți tineri dornici de cercetare și de dezvoltare în facultățile de medicină? Sau de unde recrutați noi colaboratori, noi angajați?

Mircea Ioan Popa: În cazul centrelor de referință, angajate în activitatea de supraveghere a bolilor infecțioase, nu este posibil să implicăm toate tipurile de absolvenți; este preferabil să fie medici, biologi, sau alți colegi din sfera bio-medicală. Dacă este vorba de cercetare, atunci orice absolvent de facultate, bun sau foarte bun, care ar putea să fie implicat în cercetare în domeniul bio-medical poate să aplice pentru un post în cadrul Institutului. Spre exemplu, poate că nu este cunoscut, chiar și Politehnica cuprinde o facultate, Inginerie Medicală. Cu alte cuvinte, un absolvent de Politehnică poate să aplice în competițiile organizate de către Institut.

Ați întrebat dacă sunt suficienți, sau dacă există, sau dacă doresc. Ce putem afirma este că s-a constatat o concurență foarte mare. La un moment dat au fost scoase la concurs 20 de posturi pentru tineri cercetători, înscriindu-se 58; 19 posturi au fost ocupate, pentru că rigorile nu sunt mici. Institutul are nevoie de tineri care să vină alături de noi pentru dezvoltare, la cel mai înalt nivel. Ca atare, postul va fi scos din nou la concurs; concursurile vor continua. Există o competiție cu privire la care am putea aminti că pentru unele posturi au fost chiar și mai mult de 30 de candidați (pe un loc).

Mircea Fica: Și o ultimă întrebare: Dacă ne puteți spune cu ce parteneri externi mai colaborați în prezent?

Mircea Ioan Popa: Având susținerea deplină a Ministerului Apărării Naționale pentru a relua colaborările cu parteneri externi în domeniul supravegherii bolilor infecțioase, am vizitat, în echipă, instituții de cel mai înalt nivel în acest domeniu. Discuțiile colegiale purtate la sediul Institutului Robert Koch din Berlin, completate cu vizite și schimburi de experiență în laboratoarele de referință germane au reprezentat primul pas. Am continuat foarte recent cu dezbateri în Olanda (National Institute for Public Health and the Environment – RIVM) la Bilthoven, Rotterdam și Amsterdam și în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (Public Health England).

Mircea Fica: Așadar, iată, cercetarea medicală românească continuă, și într-un ritm alert. Mulțumim frumos.

Institutul Cantacuzino este un institut care are trecut, prezent și viitor was last modified: noiembrie 23rd, 2018 by Mircea Ioan Popa

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Mircea Ioan Popa

Mircea Ioan Popa

Este directorul adjunct al Institutului Cantacuzino.
A mai scris: