Instituţiile publice – supradimensionate

30 oct. 2017
Vizualizari: 723

Presa de azi scrie despre criza din Catalonia, care este departe de a fi depășită.

„Conducerea regiunii Catalonia a fost preluată de către Soraya Saenz de Santamaria, vicepremierul Spaniei, după ce Guvernul de la Madrid a decis, vineri seara, dizolvarea Executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, și a Parlamentului regional. Aceasta va conduce regiunea catalană, după ce puterea i-a fost delegată de premierul Mariano Rajoy, cel care trebuia inițial să preia atribuțiile de conducător al regiunii Catalonia”, scrie Mediafax.

„María Soraya Sáenz de Santamaría Antón (46 ani) este membră a Partidului Popular din Spania și ocupă funcția de vicepremier al Spaniei. Anterior, ea a fost purtător de cuvânt al Guvernului din 2011 până în 2016, ministru al Sănătății în perioada noiembrie – decembrie 2014, ministru de Justiție în septembrie 2014 și purtător de cuvânt al Partidului Popular din 2008 până în 2011”, mai arată Mediafax.

Uniunea Europeană se poziționează de partea guvernului spaniol.

„Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani a afirmat, duminică, că nimeni nu va recunoaște independența Cataloniei. El mai spune că referendumul pe tema independenței organizat în Catalonia la începutul lunii octombrie a fost ilegal și a adăugat că Uniunea Europeană nu va media conflictul deoarece această criză este o problemă internă a Spaniei, relatează The Associated Press”, citată de DC News.

„«Alegerile regionale vor permite catalanilor să decidă ce fel de Guvern își doresc. Totul trebuie să se organizeze conform Constituției Spaniei», a adăugat președintele Tajani”, scrie DC News.

Mediafax redă și o declarație asemănătoare a președintelui Consiliului European.

„Uniunea Europeană nu recunoaște însă independența Cataloniei, a anunțat Donald Tusk, președintele Consiliului European, îndemnând totuși Guvernul de la Madrid să nu recurgă la forță în criza separatistă”, scrie Mediafax.

UE speră ca această criză să fie rezolvată prin intermediul dialogului. În Catalonia, guvernul spaniol dorește organizarea de alegeri regionale.

„«Carles Puigdemont ar putea candida la următoarele alegeri regionale din Catalonia, doar dacă nu va fi arestat până atunci», a afirmat, duminică, Alfonso Dastis, ministrul spaniol de Externe, într-un interviu acordat pentru The Associated Press”, citat de Mediafax.

Carles Puigdemont a fost acuzat de rebeliune de către autoritățile spaniole și ar putea fi arestat. Cazul său este discutat în cancelariile occidentale.

„Carles Puigdemont ar putea primi azil politic în Belgia, dacă va fi cazul, a declarat ministrul belgian pentru migrație, Theo Francken, deși în acest moment nu există vreo intenție declarată a liderului catalan de a recurge la acest gest, scrie Reuters”, citat de Mediafax.

Pe scena politică românească apare un nou jucător, anunță presa de azi.

„Tribunalul București a admis, vineri, cererea de înregistrare a partidului Pro România, formațiune lansată de Victor Ponta, Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu”, anunță Agerpres.

„«Vrem să aducem experiența pe care noi am acumulat-o în actul de guvernare și în ceea ce înseamnă dezvoltarea economică a țării într-un nou proiect politic, care va fi sincer (…), pentru că nu avem interese imediate. Nu vrem să intrăm la guvernare în 2017, să dărâmăm guverne, să dărâmăm partide, nu avem un obiectiv nici pentru 2018, dar avem un mare obiectiv pentru anul 2019, ca la alegerile europarlamentare să demonstrăm că am reușit să facem ceea ce ne-am propus – să punem pe primul loc calitatea, și nu cantitatea. (…) Noi suntem uniți de ideea de a avea o guvernare și o politică corectă, în timp ce cei care guvernează astăzi au demonstrat că sunt uniți de interese», spune deputatul Daniel Constantin”, mai scrie Agerpres.

Rămânem pe scena politică, acolo unde liberalii caută o soluție legislativă, pentru funcționarii publici suspendați din funcții, pentru fapte de corupție.

„Inițiativa legislativă, depusă la începutul anului de senatorii PNL Răducu Filipescu și Mircea Cazan, prin care funcționarii publici să nu mai fie suspendați din funcție, dacă sunt trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție și de serviciu, infracțiuni care împiedică înfăptuirea justiției, infracțiuni de fals și infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, se află luni pe ordinea de zi a Senatului pentru vot final”, notează News.ro.

Un alt deputat PNL, Daniel Gheorghe, a inițiat un proiect de lege care prevede posibilitatea ca etnicii români din afara granițelor țării și care fac parte din comunitățile românești din afara României să poată solicita cetățenia română, motivând că acest lucru ar contribui la redresarea demografiei.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„«În prezent, pe criteriul civic al redobândirii cetățeniei române, se califică descendenții cetățenilor Regatului României sau României Mari de până la schimbările teritoriale din 1940, printre care se numără minoritari, alogeni, din Ucraina și Republica Moldova. (…) În schimb, etnicii români aflați în statele din jur, dintre care mulți și-au păstrat identitatea românească cu mari sacrificii, nu au dreptul să redobândească cetățenia română pentru că părinții și bunicii lor nu au fost cetățeni români, ei fiind născuți în teritorii care nu au aparținut României», se arată în expunerea de motive a noului proiect legislativ”, menționează Mediafax.

În finalul Revistei, scriem despre unele dintre pericolele care îi pândesc pe bugetarii din administrația publică: o parte dintre ei ar putea fi concediați.

Declarația secretarului general al ALDE, Daniel Chițoiu, vine să confirme discuțiile din coaliție, pe această temă.

„«Toate instituțiile publice (au un număr supradimensionat de personal – n.r.). Dacă mergem în orice instituție publică la nivel central, vă spun eu că, din 100 de angajați, efectiv nu muncesc mai mult de 60-70. Restul, pe internet. Deci există spațiu de reducere a numărului de personal în orice instituție. Trebuie făcut un audit de către fiecare ordonator principal de credite pe instituțiile centrale și din subordine și, în mod cert, se poate reduce numărul de personal din instituțiile bugetare», a declarat vineri, la Bistrița, Daniel Chițoiu”, scrie Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Instituțiile publice – supradimensionate was last modified: octombrie 30th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: